A LEGO megkérdezi fogyasztóit, milyen terméket dobjon piacra

Dátum

Megosztás

Mindig is lenyűgözött a Lego kreativitása: fiatalabb koromban a játékaikkal, most pedig a termékfejlesztésükkel és marketingjükkel vesznek le a lábamról. Több híres kampányukról lehet megbizonyosodni a Google segítségével, de a Lego Ideas talán minden idők egyik legjobb ötlete: megkérdezik a célcsoportjukat, milyen új szettet dobjanak piacra, mely ötleteket valósítsák meg. A versenynek már két magyar nyertese is van, az ő ötletükről is olvashatsz a cikkben.

Gyerekkorom meghatározó játéka egyértelműen a Lego volt. Olyannyira, hogyha bármilyen ajándékozás közeledett, a szüleim már kapásból azt kérdezték, melyik LegoCity-s dobozt néztem ki, mert eszükbe sem jutott volna alternatív ajándékok után nézni. Miután kicsomagoltam az építőelemeket, először az útmutató szerint összeraktam, gyönyörködtem benne egy pár napig, majd darabokra szedtem. Ugyanis számomra sosem volt élvezetes tologatni a verseny- vagy éppen kukásautót, esetleg kézzel reptetni a repülőt, sokkal inkább érdekelt a folyamatos építés, szétszedés, kiegészítés.

Szabadidőm jelentős részét ennek szenteltem: saját elképzeléseim alapján folyamatosan a kisvárosomat építgettem, majd mindenkinek büszkén mutogattam az általam újragondolt építményeket. Már akkoriban eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha az én alkotásaimat látná minden gyerek a játékboltokban, de ez megmaradt gyerekkori fantáziálgatásnak.

A Lego Ideas (korábbi nevén Lego CUUSOO) 2008-ban, a japán CUUSOO System vállalat és a Lego közös projektjeként született meg, de 2011-ben vált világszerte, mindenki számára elérhetővé. A weboldal lehetővé teszi, hogy a fogyasztók saját Lego-ötletükkel nevezhessenek minden évben, amiről a feliratkozók is értesítést kapnak. Minden műre lehetőség van szavazni, a legtöbb szavazatot besöprő alkotásokat nem csak díjazzák, de a Lego le is gyártja, majd értékesíti azokat. Bár nem túl bőkezűek a százalékokkal – mivel az ötletgazdát 1% jogdíj illeti -, de a kezdeményezés maga mindenképp dicséretes, és a nyertes „dicsősége” talán túlmutat a jogdíjakon is.

A Lego Ideas alapítása óta a vállalat felállított egy szempontrendszert, amit figyelembe kell venni a jelentkezéskor. Például mivel értelemszerűen a játékgyár célközönségében megtalálhatóak a gyerekek, az ötlet nem tartalmazhat semmilyen szexualitással, droggal, alkohollal, háborúval, fegyverrel és lövöldözéssel kapcsolatos elemeket, a koncepcióban ilyesmik egyáltalán nem szerepelhetnek. Emellett az ötlet nem tartalmazhat a Lego kínálatában már elérhető, lincenszköteles szellemi termékeket, mint a Star Wars vagy Harry Potter széria.

A legerősebb kritérium pedig, hogy félévente el kell érni bizonyos szavazatmennyiséget, összesen pedig 10.000 voksot, amire két év áll rendelkezésre, így egyáltalán nem kapkodják el a legjobb alkotás kiválasztását.

Természetesen a magyarok ebben a versenyben is jeleskednek, Fehérvári Donát első helyezett lett idén, aki egy csocsóasztal tervével nevezett a versenyen. A Telex készített vele egy interjút, az alábbi videóban mesél a nyertes ötletéről:

Szabó Máté ötletét pedig 2019-ben díjazták, melyet a Walt Disney „Steamboat Willie” meséjében szereplő gőzhajó ihletett.

Forrás: Lego.com

Miért éri meg ez üzletileg a Lego-nak?

Mert megkérdezik a fogyasztót, mit szeretne. A szavazatok egyértelműen megmutatják, mely alkotásokkal érdemes foglalkozni, piacra dobni. Így lényegében bevonják a LEGO-fanatikus közösséget a termékfejlesztésbe. Ahogy Fehérvári Donát is elmondta, a weboldalra feltöltött egyedi pályaművek csak ötletek, koncepciók, az általa megtervezett csocsóasztalt is átdolgozza még a LEGO, de kikérik majd a nyertes véleményét is a prototípusokkal kapcsolatban. Az ötletek között gyakran szerepelnek hétköznapi tárgyak, vagy kultikus filmek és sorozatok ihlette helyszínek és személyek, például a Big Bang Theory (Agymenők) vagy a Friends (Jóbarátok) sorozat alapján kiadott szetteket is meg lehet vásárolni.

The Big Bang Theory (Agymenők) LEGO. Forrás: Unsplash.com

Minden új ötlet feltöltésekor a hírlevélre feliratkozók kapnak erről egy értesítő levelet, ami szavazásra buzdítja őket, amennyiben az aktuális terv elnyeri tetszésüket. Lehet, hogy szűkebb réteget érint az Ideas, de a szavazók sokkal elkötelezettebbek az átlagos fogyasztóknál, és szinte biztosan nagy százalékuk vásárolja meg a nyertes koncepció által legyártott szetteket, kifejezetten például azok, akik beleesnek a két márka (Lego és például a Walt Disney) keresztmetszetébe, az ő esetükben különösen magas lehet a vásárlási hajlandóság.

Már 39 Lego Ideas szettet dobott piacra a kockagyár, így a cég kreatív építőcsapatának nem kell rettegnie attól, hogy valaha kifogynának az ötletekből. Habár a Lego elsősorban a fiatalokat célozza meg, az Ideas-ben több olyan elképzelés is szerepel, ami inkább a felnőtt korosztálynak imponálhat, például az írógép vagy a zongora kicsinyített Lego-mása:

További izgalmas cikkek a témában:

Forrás: Lego Ideas; Lego; Telex.hu; BrickLink
Borítókép: Unsplash.com

Gyimesi Károly
Gyimesi Károly
Kommunikáció és médiatudomány szakon végeztem, jelenleg marketing mesterdiplomámat szerzem angol nyelven. A Minnernél hamar be lettem dobva a mélyvízbe: számos üzleti konzultáción segítettem Milánnak, több százezer forint értékben indítottam el marketingkampányokat, ezekhez sok segítséget nyújtottak a MinnerAkadémia képzései is. Jelenleg a tartalomkészítés a fő feladatom. Részt veszek a Minner víziójában, azaz munkámmal segítem, hogy a vállalkozók, cégek még sikeresebbek legyenek.

A Lego így hekkelte be magát a vevői e-mailjébe. Pedig nehezebb helyzetben van

Egy nagy márkától ki szeretne e-maileket kapni, vagy hírlevelet? Képzeld el, hogy a Coca-Cola hírlevelét olvasod hétfőn, vagy a példaként felhozott Legoét. Ezek a...

Az interjún túl: milyen podcast formátumot válassz?

Az elmúlt években a magyar piacon is berobbant a podcast láz, sorra bukkannak fel az új műsorok, egyre színesebb a hazai podcast paletta. A...

Mégsem vagyunk boldogtalanok? – A legkedveltebb márkák – Ügyvédnek nem kell weboldal – Hírszemle

Még mindig nem érzik a hazai cégek a weboldalak jelentőségét? Ha nem is hiszel az online-ban, akkor is van mire figyelned a vevőszerzésben, így...
00:31:42

A Youtube is egy közösségi média oldal?! Youtube marketing – Minner meeting szerda (felvételről)

A Facebook gyengébb elérései után sokan kacsintgatnak más közösségi média oldal iránt is. A Youtube igazán speciális eset, és jó alternatíva is lehet. A...

Miért nem tud a marketingesed eredményeket szállítani?

Ismerős a következő szituáció? Megbízol egy marketingest vagy marketinges csapatot, ügynökséget az online marketinged kezelésével. A szerződést követően aztán egy olyan szituációval találkozol, mint...

A fiataloknak NEM ELÉG egy munkahely – Vigyázz töröl a Gmail – Kövesd az IKEA példáját – Hírszemle

Az IKEA szülőket ünneplő, "büszkén második legjobb" kampányával kezdjük a Hírszemle adást. Beszéltünk a hírről, ami szerint a Gmail hamarosan törölni fogja a 2...

Ugyanazt árulom. Miért fog engem választani a vevő? – Vállalkozói attitűd 3. rész

Konkurencia mindig lesz, na de mi alapján érhető el, hogy minket válasszon a vevő a másik cég helyett, miközben ugyanazt áruljuk? Ahogy más üzleti...
00:41:26

Csődbe ment az antikapitalista – AI startup lufi – Ruhamegsemmisítés VS EU – Hírszemle

A mai Hírszemle podcastban beszélgettünk a Twitter új CEO-járól, Linda Yaccarinoról: zseniális választás hirdetési díjakért küzdő cégnek a hirdetési tapasztalata miatt, vagy az üvegszikla...