A Nespresso piacra dobta a Vertuo készüléket. Az ok: lejárt szabadalom

Dátum

Megosztás

2021-ben ismét új terméket dobott a piacra Nespresso. A kávékapszulát feltaláló cég szabadalma már egy évtizede lejárt, és bár volt előnye, a piaci szereplők azért borsot törtek a kávémárka orra alá. A lejárt szabadalom miatt bárki gyárthatott Nespresso kompatibilis kávékapszulát. Most itt a Vertuo rendszer, kávékapszula és hozzá új kompatibilis kávégépre is szükségünk van. A cikk apropója az, hogy feltettem magamban a kérdést, hogy miért most, amikor már egy évtizede lejárt az eredeti kapszula szabadalma. Igazi stratégák ülnek a Nespresso-ál! Vagy csak véletlen, hogy most dobták piacra?

Egy kis rövid háttértörténet, hogy a kávékapszulát már 46 éve szabadalmaztatták, míg a Nespresso vállalatot 36 éve alapították. A márka a Nestlé-hez tartozik. A Nespresso üzleti modell váltásáról, stratégiájáról ebben a korábbi cikkben írtunk: A Nespresso, Revolut így nyert időt a növekedésre, új projektekre

2012-ben lejárt a Nespresso original kapszula szabadalma

1996-ban volt a csúcs, amikor 1700 szabadalom védte a Nespresso-t attól, hogy másolják a megoldását. Ezek a szabadalmak folyamatosan jártak le (fontosabbak 1992-től voltak érvényben, 30 év alatt lejártak), illetve többet töröltek is. Nos a másolásvédelemre azért is volt szükség, mert erős vevőkört sikerült kiharcolni a Nespresso-nak és sok otthonban volt az ő kapszulájukkal működő gép. 1976-ban már szabadalmaztatták az eredeti (original – most úgy hívják) kapszulákat és magát a mechanizmust. De azokkal a paraméterekkel csak ők gyárthattak kapszulákat és a gépekhez is külön engedély kellett a cégtől.

Nos ezek a szabadalmak 2012-ben lejártak. Bárki piacra dobhatott Nespresso kompatibilis kávékapszulát. És a piaci szereplők le is csaptak erre a jól bejáratott piacra. Gondolj bele, ott álltak a kapszulás gépek az otthonokba, olcsóbb kávézást kínálta a konkurenciák az árérzékenyebb vevőknek).

Lássuk is mivel védte be magát a cég!

MÁSODPERCENKÉNT TÖBB MINT NÉGYSZÁZ CSÉSZE NESPRESSO FOGY VILÁGSZERTE

2012-ben az addigi 20-30%-os forgalomnövekedése a cégnek beesett 16% -ra (persze így is nőtt, de egyből belassult). A kávétesztelők sokszor írtak róla, hogy a nem Nespresso kapszulák nem érik el azt a szintet, amit a többi cég készít. Ám talán a specliaty kávék esetében ezt sikerült megugrani, azok viszont csak néhány éve jöttek divatban.

2006-ban George Clooney reklámarcként való szerepeltetése is annak a stratégiának a része volt, hogy bizony 2012-ben, a lejáró szabadalmak évében erős márkának kell lennie, hogy bírja a konkurensek piacromboló tevékenységét.

A Nespresso Club elindítása

A Nespresso ahelyett, hogy hirtelen új terméket dobott volna a piacra, felkészült a 2012-es évre, amikor is a konkurencai, vagy éppen olyan cég, mint az Aldi, Lidl piacra tudott dobni Nespresso kompatibilis kapszulát. Egyrészt a Nespresso Club volt az, ami megvédte a céget, hogy a boltokban található másodlagos kapszulák veszélyeztessék a cég forgalmát. Ezt az online jelenléttel erősítette.

Ehhez persze az is kellett, hogy az eredeti Nespresso kapszulákat csak a saját márkakereskedésben tudd megvenni, vagy online. A retail (kereskedők) piacon csak a Nespresso kompatibilis kávéfőzőt tudod megvenni, a kapszulákat nem!

Visszatérve a Club-ra. 1989-ben már elindult és VIP élményt, egyedi ízeket ajánlott a tagoknak. Még prémiumabb szintre emelve az otthoni kávézást. A Nespresso robbanása egybe esett a Starbucks térhódításával is (pl. Európa), ami segített a márkának. Miért? Az emberek keresték azt, hogyan tudnának Starbucks kávét inni otthon, amire legjobb megoldást a Nespresso adta.

Néha egy kis szerencse is kell.

Marketingszakemberek szerint igazi marketingpszichológiai trükk az, hogy kávézáskor választhatunk a kapszulák közül. Ez a fajta döntési jogkör egyfajta kávé hozzáértő státuszt aggat a fogyasztóra.

A Vertuo korszak – új szabadalom a piacon

Mennyit vártak!?

Számomra érdekes, hogy csak 2020-21-ben lett globálisan bevezetve az új Vertuo rendszer (kávégépek + új kapszulák). A cég természetesen újabb évtizedeket nyert, hogy az új szabadalmak miatt a piaci szereplők csak a régi (original) kapszulákat tudják gyártani, a Vertuo jó ideig tabu lesz.

A habját!

Már korábban is kimutatható volt, hogy a Nespresso eladásait megdobja, hogy átlátszó pohárban kisebb kávéhabbal, vagyis a crema-val szemlélteti a kávé minőségét reklámjaiban. A Vertuo esetében még pluszban rátesz ezzel, hogy kis is emeli, hogy az új technológia különlegesen gazdag, selymes crema réteget varázsol a kávénkra. Tudták mivel kell az emberekre hatni!

Ez egyébként a „Guiness hatás”, vagyis ránézel úgy néz ki, mint egy Guiness sör (annak a habja).

A Vertuo lézeres leolvasóval felszerelt kávégép felismeri a különböző kapszulák peremén található vonalkódot, és azonosítja a bennük található kávé típusát. Ezt követően minden paramétert (vízmennyiség, hőfok, kapszula forgatási sebesség, előáztatási idő) úgy állít be, hogy automatikusan a legjobb, kávémesterek által finomhangolt kávét készítse el, bármelyik kapszuláról legyen is szó. Mikor a kapszula forogni kezd, az eszköz pontosan adagolt mennyiségű vízzel áztatja elő a benne található őrleményt. Ezzel elősegíti a kávéban található ízek és aromák optimális kioldódását, ami a hosszabb kávétípusok esetében is összetett ízélményt eredményez. – bocsánat a marketing dumáért, Nespresso oldaláról másoltam ezt a részt.

Időzítés: A Nespresso Club segít a cégnek, hogy a hűséges vásárlók lecseréljék otthoni készülékeiket is. És mint tudjuk még itthon is az elmúlt évtizedek karácsonyi slágerterméke a kávéfőző volt, tehát van mit lecserélni. Talán még nem is baj, hogy vártak. A másik talán számoltak egy kicsit, hogy még a kivárással bár veszítenek piacot az original piacon, de a jó időzítéssel pont rá tudják venni az embereket a gépcserére. Kíváncsian várom a 2021-22-es számaikat majd!

Luxusmárka a Nespresso? Egy komoly probléma előtt áll

A product life cycle egy érdekes szakaszába tévedt a márka. Már szinte minden nagyobb városban megtalálhatóak a Nespresso butikok, márkaüzletek. És bár sokban hasonlítanak egy Louis Vuitton üzlethez, már lehet nem is annyira luxus? Lényegében elérhető a márka, a fogyasztók mindennapi életéhez tartozik, így lehetséges átpozícionálás is várható a következő években a márkától.

Ez izgalmas volt! Még ilyet!

Látod milyen jó, hogy nem újságírók írják ezt a cikket, hanem vállalkozók, üzletemberek. Így tesszük számodra még izgalmassá!

Forrás: Nespresso, Origo, TheGuardian

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...

„Nem merek külföldön értékesíteni, még nem tartok ott” – De miért is nem?

Egy ideje téma már a Minneren, hogy az export nem egy megugorhatatlan dolog egy kisebb cégnek sem. Nem akarunk köntörfalazni, az Everigo szponzori partner...

Hol fogunk a jövőben bankolni? Adócsalásért kapott bírságot az Airbnb. Sminkfilter, mint marketing eszköz? Könyvajánló

A BigTech hozhatja el a pénzügyi forradalmat? A nagy bankok versenytársa a Google és a Microsoft, legalábbis ezt gondolja a bankok 40%-a. 779,5 millió...

Erre a tudásra vágysz szabadúszóként, még ha nem is tudsz róla! A T-típusú vállalkozók

Manapság egyre több olyan munkavállalót keresnek a cégek, akik T-típusúak. Van egy skill, amiben kifejezetten expertek, viszont nem csak abban járatosak, hanem picit mindenhez...

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...