A skótok csak hisztiznek, vagy tényleg függetlenséget akarnak?

A legfrissebb közvélemény kutatás szerint többségbe kerültek azok, akik Skócia függetlenségét akarják az Egyesült Királyságból. Persze egy szavazáson ez a szám nem lenne ennyire biztos, de a piacokat ez meglepte, és hajnalban már gyengült az angol font a dollárral szemben. Nagyrészt az északi-tengeri olajkincs miatt akarják sokan a függetlenséget. Így szeretnék megtartani az ebből származó bevételt.

Az árfolyam folyamatosan gyengül, rég nem látott szinteken van. Tehát ez az olajjal kapcsolatos vita még sokáig téma lesz, főleg az Egyesült Királyságnak se mindegy, hogy kiengedi a kezéből az ebből származó bevételt. A skótok elfelejtik az angolokkal közös unióból származó előnyöket, és a mohóságuk most megmutatkozik.

Az olajból származó bevétellel viszont nehéz tervezni, sőt kockázatos is, mivel a kitermelés évente csökken. 2020-ra ez a szám egyharmada lesz a mai kitermelésnek. Tehát csak erre alapozni a függetlenség kiharcolását nem jó ötlet. A font tovább gyengülhet és megközelítheti az 1,6000 -ás szintet a dollárral szemben.

Levonva a konklúziót, a skótoknak nem sok előnyük származna a függetlenségből, így inkább ez csak egy hiszti. De a népszavazás ettől még komoly dolog, de valószínűleg addig rádöbbennek a sok hátrányra.

gbpusd_szept

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!