Azt gondolnád, hogy 50-50% az esélye a tőzsdén a nyerési esélynek, pedig nem.  Az elmúlt 122 év 65%-ában emelkedtek a főbb tőzsdei részvények árfolyamai. A többség egyébként is árfolyam emelkedésben bízik és abba az irányba fektet be, egyébként lehet árfolyam esésre is spekulálni. Szóval már ha így nézzük a részvény vásárlás sokkal biztosabb, mint ahogy gondoltad eddig. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ez a 65% tovább növelhető azzal, ha okosan befektetünk. Na meg gondolj bele, hogy pont, amikor esik akkor kell igazán venni a részvényeket. Nem igaz?

Az alábbi ábrán a Dow Jones éves átlag 1896 óta. Csökkenő sorrendben az évekhez tartozó hozam. Ebből látszik, hogy nagyobb az esélye, hogy emelkedik. Alatta folytatom!

Dow Jones éves átlagos hozam 1896 óta – AondaleAssetManagement
Dow Jones éves átlagos hozam 1896 óta – AondaleAssetManagement

Mivel tudjuk növelni még a nyerési esélyeinket?

Már ez a 65% így is nagyon jó. Igaz? A fenti ábra persze csak a Dow Jones indexre vonatkozott. Figyelembe kell tehát venni, ha részvényt veszünk, akkor többet is kell foglalkozni vele, mint például egy tőzsde indexxel. Jöjjön néhány hasznos információ:

  • A tőzsde indexek azért emelkednek folyamatosan, mert mindig a legjobb részvények vannak bennük. Erről itt olvashatsz: Miért emelkednek hosszú távon a részvényindexek?
  • A technikai elemzés, vagyis a grafikon elemzésének segítségével el tudjuk dönteni, hogy mikor szálljunk be úgy egy részvénybe, vagy tőzsdeindexkbe, hogy kicsi legyen a kockázatunk (vagyis mikor vásároljunk, milyen áron). És természetesen a kiszállásban is segít, vagyis mikor adjunk el. Így valójában megnöveljük a végén a profitunkat, mert a veszteségeinket rövidre csapjuk, elvágjuk idő előtt. Erről itt írtam (+ingyenes ebook a cikkben): Így nyertem meg az első 400 dollárom a tőzsdén! – ütős kis sztori
  • Az úgynevezett fundamentális elemzés is nagy segítségünkre van. Aminek a lényege, hogy megvizsgáljuk például egy részvénytársaság eredményességét, várakozásait… A Minner tőzsde rovatában több ilyen elemzést is láthatsz.
  • Az időzítés:Az indexeknél is megfigyelhető, hogy növelhető a profit, ha megfelelően időzítünk. Ha a veszteséges években sikerül pozíciót építenünk, tehát olcsóbban veszünk, és nagyobb csúcsoknál eladunk –  magyarán aktívan kereskedünk-, akár 20-50%-os éves hozamot is el lehet érni.Jó példa Warren Buffett, aki szinte egy élő befektetési számlakimutatás, abból is a legjobb. Az alábbi ábrán láthatod, hogy miként alakult a vagyona. Ő ezt nagyrészt ilyen pénzpiaci befektetésekből érte el.

(x) Tudd meg, mikor, melyik részvényt/devizát/indexet érdemes venni!  MinnerAkadémia tőzsdeoktatása erre ad választ. Kattins ide a részletekért!

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó:TreptowerAlex

Gyere és nézd meg a Befektetőkereső show döntőjét! Nézőként is tudsz jönni! Ezt látnod kell élőben! Június 21. 14:30-19:30 között. 15 csapat, 10+ befektető, több 100 millió forint Kattints ide!