A vállalkozás a pénzről szól?

Ez lehetne, akár a Minner történetében a legrövidebb cikk is, mivel attól vállalkozás, hogy a betett kockázatokért (pénz, idő) cserébe pénzt szeretnénk kapni. Aki nem, az nem vállalkozik, hanem alapítványt üzemeltet. Mindig az mondom, aki támadja a vállalkozókat azért, mert pénzt keresnek, ennyiből saját magát is támadhatná, mert alkalmazottként pénzt kér. Mi az hogy, nem társadalmi munkában végzi?! Ugye-ugye! A vállalkozás egyébként a pénzen kívül, szól még a sikerről, alkotásról és az EGO-ról is természetesen. De még milyen jó, hogy ezek is részei, mert velejárójuk az olyan dolgok, mint új munkahelyek, innováció, társadalmi fejlődés. Na, de nézzük tovább!

Jajj tudom most mire gondol néhányotok. Tipikus Minner cikk, máris a lehetőségeket látja benne. Hát mi mást? Élhetsz úgy, hogy folyamatosan a negatívumot keresed mindenben, persze néha kell is, mivel abból fejlődünk, de sokkal jobb életed lesz, ha a másik oldalt is nézed. Na, de térjünk vissza a tényekre!

Van olyan, hogy egy vállalkozás nem a pénzről szól?

Nem, az nem vállalkozás, hanem alapítvány vagy civilszervezet.

Ha nem lenne profit, nem lenne mindaz, amit ma látsz

Vagyis úgy fogalmaznék lassabban valósult volna meg, és ma nem olvasnád a Minnert, ha nem lenne a kapitalizmus. Akár a diktatúrákat, akár a kommunista berendezkedést nézzük láthatjuk, hogy az nem serkentette az innovációt, a társadalmi fejlődést. Ellenben elmondható, hogy ahol van kapitalizmus, vannak vállalkozások ott a társadalom sokkal fejlettebb, a várható élettartam magasabb és az egészségügy is sokkal jobb. Nem beszélve a szabadságról, ami egyik kézzel fogható eleme a vállalkozói létnek is, hát még a társadalom egészének!

Munkahelyet hoz létre

Az a legérdekesebb, hogy pont azok támadják a vállalkozásokat, cégeket, akik maguk alkalmazotti létben vannak (már ha vannak). Pedig bizony azok nélkül, akik így nem kockáztatnának, és nem alapítanának vállalkozásokat ma nem lennének munkahelyek, és nem tudná mindazt megvenni magának a munkavállaló, amit szeretne.
Például a Facebook vagy a Google globálisan közvetetten is létrehozott új munkahelyeket csak azért, mert sok vállalkozás jött létre ennek a piacnak a kiszolgálására (marketing ügynökségek), akik egyre nagyobbak lesznek és alkalmazottakat fogadnak fel.
De, ha csak azt nézzük, hogy minden elköltött Google reklám dupla annyi bevételt hoz, ami magában foglalja azt is, hogy a cégek bővülnek, új munkahelyek jönnek létre.

Van egy pont, amikor még jobban szolgálja a társadalmat

Rengeteg olyan vállalkozás van, ami vagy a méretétől, vagy a működése miatt a társadalmi felelősségvállalásban sokkal többet ad, mint gondolnád.
Akár nézhetjük a Minnert is! Annyi vállalkozásnak, magánszemélynek segít az oldal úgy is, hogy nem veszik igénybe fizetős szolgáltatásait az oldalnak. Hetente kapok ilyen gratulációkat, köszönő leveleket:

Na, de menjünk ezen tovább! Akár egy kávézó, egy étterem a vendégeinek mennyi élményt tud nyújtani. Barátságok, szerelmek születnek, jóízű beszélgetések. Alakítja-e a társadalmat. Naná! Ahogy egy motormárka, vagy egy olyan termék, ami közösségbe fogja a vevőit. És, ha már márkáról beszélünk. Azok a vállalkozások nőnek a legnagyobbra, akik valamilyen missziót fogalmaznak meg, ami általában arról szól, hogy segítsék az embereket.

Egy küldetés.

Ez alakít át egy vállalkozást pénzgyárból márkává és a társadalom hasznos tagjává, részévé. Ekkor a pénz már másodlagos! 

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó: Envato License

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás