A Wall Street farkasa dörzsölné a tenyerét a kriptovaluta piacot látva (bitcoin és társai). Sőt, lehet, már újra megszedte magát vele?

Ha Jordan Belfort hirtelen sok pénzt nyer, akkor azt biztosan a kriptovaluta piacon szerezte. Úgy megágyaztak a csalóknak a kriptohuszárok, hogy örömmel pumpálják fel a kriptopénzek, rendszerek (ICO, tokenek…) árfolyamát, és húzzák be a sok mohó kisbefektetőt. Miről beszélek?

Több hazai és külföldi fórumra, Facebook csoportba is beléptem, hogy megnézzem, milyen most ez a piac. Alámerültem. Már-már nagyon mélyre is, és bizony amit ott láttam az még a forex piacot is felülmúlja. Már-már MLM ügynökökhöz hasonló elszántsággal védik a kisbefektetők a coinpiacot. Néhány friss információ, tévhit, amire érdemes figyelned:

 • Nem a bitcoin az értékes, hanem a mögötte lévő blockchain technológia. Tehát a bitcoin árfolyama a spekuláció miatt tör egyre magasabbra és amiatt, mert egyre nehezebb kitermelni egy-egy coint. Az árban ekkora változást nem okozna maga a blockchain technológia előretörése.
 • Százszámra jönnek létre a bitcoinhoz hasonló coinok, ezeket altcoinoknak hívják. Sokszor kétes hátterűek, nem is biztos, hogy valójában blockchainra épülnek…
 • A hamis információkat egymásnak adják a coinhuszárok. Mint például, hogy a nagy cégek (Google, Apple) is vesznek mindenféle kriptovalutát. Vagy pl., hogy Richard Branson, Elon Musk is betárazott belőlük. Bár erre hivatalos, hiteles forrásokat nem tudnak mutatni. Ha igaz  is lenne, az a különbség egy kriptobefektető és az előbb említett emberek, vagy nagyobb cégek között, hogy a kisbefektető szinte az összes megtakarítását képes mohóságból kockáztatni, míg a nagyok maximum egy kis aprópénzt. De mondom, a legtöbbször csak pletyka, illetve ezzel próbálják eladni a többi ún. altcoint.
 • Sajnos nincsenek tisztában azzal, hogy ahol ekkora a profitlehetőség, ott ugyanolyan mértékű a kockázat is. Naponta akár 20-50%-ot is változhatnak az árfolyamok ezen a piacon, kripto tőzsdéken. Pár napja volt is ilyen eset, hogy 20-30%-os zuhanás volt.
 • A bankok nem a bitcoinba fektetnek, hanem a blockchain technológiát használják!
 • Wall Street farkasa dörzsölné a kezét? Bizony! Az úgy nevezett “pump and dump” csalást most a kriptopiacon lehet a legkönnyebben végrehajtani. Ezt csinálták anno Jodan Belforték például, amikor részvény kibocsátásokat indítottak. A részvények többségét felvásárolták, majd folyamatosan eladogatták a brókercégük ügyfeleinek, felhajtva az árat. Miután mindent eladtak, számolták a pénzt…. Tehát felpumpálják az árat, közben mindent eladnak. Ezt új altcoinoknál, vagy ICO-nál is meg tudják csinálni. Nincs is nehéz dolguk, csak néhány jól elhelyezett cikk, blogbejegyzés, Youtube videó. Mivel a hiteles forrásokra nem figyelnek a mohóság miatt a “kripto befektetők”, így könnyű átverni őket.
 • Itt a coin őrület új szintje: az ICO befektetés. Sajnos csalók használják ki a blockchain technológiára épülő okosszerződéseket. Mondok egy példát: Ha egy startup nem tud pénzt bevonni kockázati tőkésektől, akkor elindít egy ICO-t. Tokeneket árul, de nem tulajdonrészt vehetnek a befektetők, hanem előre eladják a “profitot”, de inkább úgy fogalmaznék, hogy a terméket/szolgáltatást. Később ezeknek a tokeneknek lesz egy árfolyama, mivel ezekkel lehet kereskedni is. Lényegében egy saját kriptovalutát bocsát ki a startup.
 • Kína és az USA már betiltotta az ICO-t, nem vehetnek részt az ottani állampolgárok. Ezt azért tették, mert a csalás melegágya az ilyen tőkebevonás. Gondolj bele, hogy az a startup, aki egy kockázati tőkéstől nem kapott pénzt, ő most kisbefektetőktől fog kapni. Vajon miért nem kapott a kockázati tőkéstől? Viszont a pénz nem minden, nem kap mellé ún. okostőkét, kapcsolatokat…, ha ilyen ICO-n keresztül kap pénzt.
  Persze a ICO huszárok erre azt mondták: “Először maguknak akarják a pénzt, hozamot.”, “Nem akarják, hogy a kisbefektetők profitáljanak”.
  Tudod, miért tiltják? >>> Védik a kisbefektetőket, állampolgárokat.
 • Itthon még börtön is járhat érte! Amennyiben valaki ICO “befektetésekbe” von be pénzt, vagy arra rávesz embereket, az már betétgyűjtésnek minősül, melyet csak engedéllyel lehet végezni.
 • Annyira sok a coin bányász, hogy a videókártyák többszörösére drágultak. A kriptovaluta mánia igazi nyertesei a videokártya gyártók (pl. Nvidia) – Ellátják a modern kor bányászait
 • Menekülő deviza, befektetés a bitcoin, vagy a többi kriptovaluta? Dehogyis! Senki nem ebbe menekíti a pénzét, nem ebbe teszi, mert fél a tőzsdekrachtól, vagy egyéb piaci kockázattól.

Most akkor nem szabad befektetni a kriptopénzekbe?

Nem ezt mondtam. Érdemes megragadni amilyen lehetőséget csak lehet, de!!! Fontos, hogy a portfóliónk, megtakarításunk maximum 20-30%-a legyen ilyen kockázatos befektetésben. Egyrészt, amikor pánik lenne ezen a piacon, a bitcoin és a többi coin is nehezebben hozzáférhető, nehezebben tehető valós pénzzé, vagy utalható ki.
Az ICO lehetőségeket körültekintően járd körbe. Vigyázz!

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!