Instant: 32 millió tonna aranyércet találtak Ugandában. Mi lesz az árfolyammal?

Dátum

Megosztás

A Reuters számolt. be róla még június közepén, hogy Uganda bejelentette, 32 millió tonna aranylelőhelyre leltek az ország területén. Ebből az elképesztő mennyiségből 320.000 tonna finomított arany nyerhető ki. Nem tűnik soknak? Eddig 205.000 tonnát bányásztak ki/hoztak felszínre összesen a világon az 1700-as évek óta, többségét egyébként 1950 óta.

Értéke $12.800.000.000.000 a jelenlegi árfolyamon

Egyből egy új bányászati ​​törvényt is hoztak, hogy felgyorsítsák a folyamatokat. Bár így is növekedett az utóbbi időben az aranykitermelés Ugandában, de most annak többszöröse történhet. Ez persze hatással lehet az árfolyamra, amint elkezdik kibányászni a földben lévő aranyat. 1200-1300 dollárba kerül jelenleg a kibányászás az ára unciánként, tehát ez alá nehezen menne az árfolyam huzamosabb ideig, de jó lesz észben tartani, hogy most bizony a kínálati oldal jelentősen nőhet. A kibányászás ütemezésével ezt mérsékelni tudják, ahogy pl. az olajjal is teszik az arab országok, de biztosan lesz hatása a piacra. Természetesen ez még csak annak a híre, hogy találtak nagy mennyiséget, de a bányászás még nem indult el.

A hirtelen kínálati sokkról és a kitermelés lehetséges sebességéről is beszéltünk a friss Hírszemle podcastben 3:30-tól. Ha érdekel még ez a téma, hallgass bele! Spotify-on itt éred el, Apple Podcast-ben itt, vagy az alábbi lejátszón keresztül:

Olvasnék még!

Forrás: Reuters
illetve arany bányászati adatok: gold.org
Fotó: Canva

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!