Warren Buffett, a legnagyobb befektető az aranyhoz nyúlt. Aranybánya tulajdonos lett

Meglepő húzásai vannak a legeredményesebb tőzsdei befektetőnek 2020-ban. Még tavasszal leépítette a légitársaság részvénybefektetéseit, jelezve mindenkinek, hogy hosszabb távon sem vár akkora emelkedést, hogy megérje benne maradni ebben a szektorban. Közben nem vásárolt, sőt, a készpénz állománya csak nőtt. Most pedig jött a nagy hír, mikor a negyedéves befektetéseit közzé kellett tennie a cégének (Berkshire Hathaway), hogy aranybányába fektetett. Szó szerint! Ettől még mindig óriási készpénzállományon ül, amiből arra következtetnek az elemzők, hogy még vár a lehetőségre. És akkor pont az aranyba helyez ki egy kis tőkét? Ami pont akkor megy, ha a gazdaságnak nem megy jól? Buffett hosszabb recesszióra számít.

A Barrick Gold aranybánya társaság részvényéből 20,91 millió darabot vásárolt. Rá vall, hogy nem az arany árfolyamába fektet, hanem keresett hozzá egy részvénytársaságot. Azt is mondhatjuk, hogy aranybánya tulajdonos lett, igaz csak résztulajdonos.

Az alábbi ábrán nem az arany árfolyamát látod, hanem a Barrick Gold részvény árfolyamát, csak a ticker kódja GOLD, így félrevezető lehet. Stabil cég, 22 000 alkalmazottal, alacsony P/E rátával (részvény ár / eredmény – előnyős ha 10-20 között van), pozitív cash flow-val, alacsony költséggel tud kitermelni aranyat.

Eddig Buffett kerülte az aranybefektetést, mondván, nem termel cash flow-t, nem termel értéket (nem állít elő semmit). Most picit mégis felborította a korábbi elveit, bár igaz ennek köze lehet ahhoz is, hogy nem csak ő hoz döntést már a Berkshire Hathaway-ben. Több mint valószínű, a gyengülő dollár, az infláció megőrzési képessége miatt kezdett az arany felé fordulni, még ha közvetetten is..

Mennyire jó befektetés az arany?

Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy az egyes devizákhoz képest az arany hogyan változott adott évben.
Az utolsó sor az érdekes, ahol az átlagos hozamot láthatod (2005-től). Jól látható, hogy magasan az infláció felett hoz az arany.

Elemzők szerint az arany még mindig alul értékelt. A 2011-es csúcsszintet már áttörte. A dollár gyengülése, a pénznyomda tovább erősítheti az arany árfolyamát, ahogy ez történt a 2008-as válság után. Ha sikerül stabilan 2000 felett maradnia, akkor a következő hullámban a 2500-at is megfoghatja.

Forrás: Goldprice.org, Marketwatch
Fotó: Envato License

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!