Ahol nők is vannak a cégvezetésben ott több a profit. A képlet tehát egyszerű

Akár vállalkozókra, akár cégvezetőkre gondolunk, mindig többségében férfiakra asszociálunk. A Fortune listája szerint, a top 500 amerikai cégnél is főleg férfi dominancia figyelhető meg a vezetésben. A felsővezetők mindössze 10,9%-a nő, a vállalatok 37%-ában csak férfiak vannak a vezetőségben, míg 21%-ukban csak egy nő van. A kutatók már 2007-ben felfedezték, hogy ahol nők is szerepelnek a vezetőségben, ott magasabb a profit. Azóta folyamatosan kutatják ezt a területet és az utóbbi időben sem változott ez a dolog, sőt az induló cégeknél is érdekes számok jöttek ki.

Több nő, több profit

A legfrissebb kutatásban, amit a Peterson Intézet (The Peterson Institute for International Economics) vezetett, rávilágított, hogy azon cégek, ahol a vezetőségben legalább 30%-ban nő is van, ott 1 százalékponttal több az árrés (marzs!!!), ami 15%-os többletet jelent az átlagos 6,4%-os profitrátához képest. 91 ország 21 980 vállalkozását vizsgálva jött ki ez az eredmény (tehát nem csak a top 500-at nézték).

Az Apple-nél például 107 felsővezetőből 19 nő

Az induló vállalkozásoknál is hasznos a női jelenlét

Egy másik kutatásban a női startupokat, és induló vállalkozókat vizsgálták. Egyrészt kiderült, hogy a befektetőktől általában fele annyit kapnak a csak női startupok, mint a férfiak vezette induló vállalkozások (kockázati tőkésektől). Másrészt viszont a kapott befektetés után fele akkora pénzből is több bevételt tudnak felmutatni a hölgyek. Átlagosan 732 000 dollár bevételre tettek szert a nők vezette startupok az első 5 évben, míg a férfiak csak 662 000 dollárt. A hölgyek tehát még kevesebb tőkével is több pénzt tudtak keresni.

A kutatások bebizonyították, hogy a vegyes, női és férfi jelenlét a leghasznosabb egy cég életében. Itt most vezetőségre, döntéshozókra értjük.

A csapatintelligencia is magasabb, ha nő is van benne

Barabási Albert-László a legújabb könyvében A képlet-ben a 145. oldalon bemutat egy kutatást. Amiben azt vizsgálták, hogyha egy csapat kollektív intelligenciáját mérjük (IQ), akkor az egyéni IQ (ha alacsony, ha magas, akkor sem) nem is számított a csapat teljesítményében. Egy valami még érdekes volt, hogy amelyik csapatban nők is voltak, ott magasabb volt a kollektív intelligencia.

Miért több a profit, ha nők is vannak a vezetőségben?

Ezt még teljesen nem bizonyították, hogy mi az oka, de a kutatók többször is arról írnak, hogy főleg az, hogy a hölgyek új személetet visznek be a cégbe. Ezt bizonyítja az is, hogy ahol több a nő, ott több szabadalmat is jegyeznek be és több a termékinnováció. Továbbá sokkal jobb a cégek problémamegoldó képessége. Fura is, hogy ezt már az elmúlt 10 évben többször is bizonyították (mármint azt, hogy több nő több profit) és a vállalatok többsége még mindig nem lépte meg ezt. Vajon miért?

Konklúzió

Érdemes női vezetésben is gondolkodni, valamint női csapattagot beválasztani akár induló vállalkozásnál, akár már működőnél bevonni a döntéshozatalban. A Minnernél én is így fogok tenni.

Minner üzleti ötletek hölgyeknek is

Bár tény, hogy férfiként írom a vállalkozás ötleteket, azokra már több megerősítést is kaptam, hogy bizony egyre jobban úgy írom őket, hogy hölgyeknek is testhezálló. Érdemes körülnézned a közel 200 üzleti ötlet között, hátha valamelyiket tovább tudod gondolni. Kattints ide! 

Oszd meg ezt a cikket, hogy még több emberhez eljusson!

Forrás: CNBC, Fortune
Startup rész forrása: Fortune
Fotó: Envato License

Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Képezd magad most! Otthonról! Online! Kattints ide!