AI a cégedben. Hol tudod hasznosítani? – Minner meeting szerda (felvételről)

Dátum

Megosztás

Szerdánként a Minnernél üzleti témában szoktunk élőzni. Ennek a felvételét és leiratát találod meg ebben a cikkben. Igazi pörgős téma most az AI, így ezt választottuk most. Természetesen érintjük az „áááá elveszi az AI a munkánkat” dolgot is – mert fontos-, de a fő fókusz inkább azon lesz, hogy már most mire tudod használni a mesterséges intelligenciát. Vállalkozóként, cégvezetőként hogyan tudod beépíteni napi munkavégzésedbe az AI-t, ehhez kapsz most inspirációt. 12 AI eszközt mutatok be, továbbá arról is beszélek miként tudod a cégedbe rutin szerűen használni majd az AI-t.

Ha a videó nem tölt be, akkor kattints ide!

A videó leirata, összefoglalója

Az érintett AI-ok, bővebben lejjebb:

Az AI diszrupció

Alig 5 nap kellett ahhoz, hogy a ChatGPT elérje az 1 millió felhasználó számot. Ez is jelzi azt a romboló, diszruptív tevékenységet, amit hozott az AI. A Google kereső pozícióját is megrengette az, hogy a Bingbe előbb belekerült az AI, miközben egyébként magát azt a AI-t, a módszert a Google fejlesztette ki. Most olyan változás figyelhető meg az online térben, mint 2007-2008 körül a híres startupok indulásakor volt (Uber, Airbnb). Most jönnek létre azok a cégek (lásd OpenAI), akik később mindennapjainkat változtathatják meg. Az irodai adminisztrációt, és a digitalizációt mindenképpen megváltoztatja, berögzült rutinok változnak meg, állások alakulnak át, jönnek létre.

A ChatGPT

Annyira meglepő volt az embereknek, hogy egy robottal valós időben beszélgethetnek, hogy gyorsan bevonzotta az embereket, ki akarta mindenki próbálni. Bár még ad fals választ, úgymond hallucinál, de ezt a későbbiekben mindenképpen meg tudják oldani, ne ezen rugózz majd.

A ChatGPT-ről volt már cikk a Minneren, méghozzá piackutatásra használtam, ahol bemutattam azt is, hogy miként kell kérdezni az OpenAI megoldását: ChatGPT használata, hogy jó választ kapj! Üzletre használjuk!

Készült egy interjú is arról, hogy a ChatGPT-t hogyan lehet használni, méghozzá magát a ChatGPT-t kérdeztem meg: Interjú a ChatGPT-vel. Mire használjuk a cégben az Ai-t? Aggódnunk kell? – podcast

A szövegírás az, amire egyből hatással volt a ChatGPT létrejötte. Ez egy eléggé fájdalmas tevékenység, emiatt is hirtelen igazi varázslat mindenkinek, hogy legyárt szöveget úgy, hogy te megadod a témakört, vagy egyéb szűrő feltételeket. Ha még jobb szöveget akarunk csinálni, akkor a Write and Go segíthet nekünk, amit egy magyar startup fejleszt. A velük készített interjú: AI szövegírás Magyarországon. Interjú egy friss magyar startuppal – podcast

SuperMeme – mém készítő AI

Be tudod állítani, hogy magyar nyelven adsz be egy utasítást, és hogy milyen nyelven generálja le a szöveget. Itt rosszul írtam, mert egy poént írtam le, és nem körül írtam, hogy milyen kulcsszó köré generálja a mémet. Át lehet írni a szöveget, több tucat ötletet ad különböző mém képpel, szöveggel. Kontent készítés, mém készítés fájdalmas, mert kitalálni a viccet, megtalálni a mémet hozzá… Ez most felgyorsul.

Excel, Google Sheet függvények

A Sheetplus és az Excelformulabot is olyan AI megoldás, amibe ha leírod mit szeretnél a táblázatban csinálni ő kidob egy függvényt. Hallgasd meg a videóban 12:24-től.

Képkészítő AI-ok

A Midjourney-n egy Discord szerveren keresztül tudsz generáltatni képet. A Canva saját AI generátort tett a szoftverükbe, de korlátozva van a képek generálásának mennyisége. A képgenerátor főként a Canva piacát veszélyezteti egyébként, hiszen például az Adobe és Microsoft is külön AI megoldásokat tesztel éppen.

Notion AI, Microsoft Copilot, ASK

A saját adataidat, dokumentumaid, feladataid (taskok), vagy egyéb adataid alapján tud különböző asszisztensi feladatokat ellátni, keresni, újragenerálni szövegeket, e-mail szöveget készíteni, adatokat összegyűjteni, választ adni kérdéseidre (adataidra építve). Képes akár adatot megjeleníteni máshol, automatizálni… A Notion AI most még csak angolul működik, a Microsoft Copilot pedig még nem elérhető mindenkinél. A MyAskAI is kicsit hasonló, ott linkekből, dokumentumokból tud kinyerni információkat a te általad megadott feltételek alapján.

Zapier, Make.com saját AI létrehozására API-val

A saját rendszeredbe tudsz felépíteni olyan automatizmust, amiben API segítségével összekötöd a folyamataid az OpenAI ChatGPT megoldásával. Leírod, mit csináljon az adattal és oda kapod az eredményt ahová beállítod, pl Google Sheet, Google Docs, vagy a termékleírásaid… Hoztam példát 29. perctől.

Browse Ai – adatok kinyerése, gyűjtése weboldalakról, közösségi oldalakról

Figyelni szeretnéd a konkurencia weboldalának változását, akár árait, vagy egyéb információkat gyűjtenél a webről? Tanítsd meg rá a Browse AI-t!

No-Code – MVP applikáció létrehozása szövegből

Mindenképpen kell majd programozó például a szerver telepítésre, beállításra, de egy kezdő fázisú applikációt akár már szövegből is tudunk generálni. A Minneren már megismert AppSheetben már több éve benne van ez a funkció (anno átsiklottam felette, biztos nem voltunk AI lázban). Sok hasonló platformon jelenik majd meg AI verzió, például már lerajzolt skiccből is lehet appot generálni, vagyis annak UI, dizájn részét.

Így kezdj neki! Ezt nem fogja tudni a konkurencia!

Ha nincs saját adat, nem építed fel az adataid, adat struktúrád, akkor nem tud miből dolgozni az AI és nem tudod használni a saját belső folyamataidra, felokosítani a céged, AI-osítani. 45:36-tól beszélek erről a videóban, érdemes megnézni. A legjobb azoknál a feladatoknál kezdeni és elkezdeni az adatokat, folyamatot átgondolni, felépíteni ahol a legjobban fáj a munka, sok időt vesz el.

Gondolkodj úgy, mintha egy embert vennél fel, de ehelyett most egy AI-t fogsz. Nos neki is delegálni kell a feladatokat. Sőt még jobban a keze alá kell dolgozni, de ezt egy rendszerbe tudod fogni.

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!