AI szövegírás Magyarországon. Interjú egy friss magyar startuppal – podcast

Dátum

Megosztás

Néhány hónapja elég kitartó módon ostromolt egy 3 fős friss startup, akik szövegírással kapcsolatos AI-t dobnak éppen piacra. A ChatGPT-t megismerve te is biztosan próbálkoztál szövegek megalkotására. Nos a magyar nyelvvel azért meggyűlik a baja a ChatGPT-nek. Ezt is orvosolja a Write & Go magyar startup, és még sok hasznos funkciót ad a szövegírók kezében. Ők kifejezetten a szabadúszó szakmát célozták meg. A podcastben mesélnek az AI létrehozásáról, miért indultak el most, milyen akadályokon keresztül jutottak el a működőképes megoldásig. Kifaggattam őket egyéb AI témákról is, izgalmas podcast lesz! Elveszik a szövegíró munkáját? Teleszemeteljük közepes tartalommal a webet?

A podcast elérhetősége, linkek

Spotify-on itt éred el, Apple Podcast-ben itt, vagy az alábbi lejátszón keresztül

A podcast leirata, rövid vázlata

Write & Go link: writengo.hu

Csapattagok, interjúban résztvevő emberek: Kenyeres Balázs, Faragó Sámuel, Rédly Mátyás

A kezdetek:

Mátyás volt a kiindulási pontja az egésznek, aki már korábban felismerte, hogy milyen jó az, ha összegyűjtünk anyagot, szövegeket, és azt saját magunk fel tudjuk használni esszé írásra, ő az egyetemen használta már a saját kezdetleges AI-ját. Ezután jött az ötlet 2022-ben, hogy lehetne ezzel valamit kezdeni, még a ChatGPT piacra kerülése előtt, a nagy hype előtt. Először egyetemistáknak szerették volna eladni esszéíráshoz, ám rájöttek nem piacképes célcsoport, aztán blogírásra váltottak volna csak, de tovább mentek még piacképesebb célcsoport felé. Váltottak a szövegíró piacra, illetve az ügynökségekre. A kutatásuk alapján 7-8000 szövegíró van itthon, így úgy látják, hogy aktív piacot szerezhetnek, és nem ellenségként tekintenek rájuk a szövegírók. Honnan tudják ezt? Ezt lejjebb az interjús, piackutatásos résznél lesz szó.

A szövegíró AI működése

Néhány kulcsszó megadása után a webes megoldás legyártja a címet, és a bekezdés, fejezetcímeket. Majd ezután legenerálja a megadott szószám alapján tartalmat. Amit kiemeltek a startupperek, hogy külön SEO pontszámot (keresőoptimalizálás) is odaírnak a legenerált szöveg mellé, ami plusz segítség a szövegíróknak.

Olyan funkciójuk is lesz, hogy a legenerált szöveget, akár szavanként mondatonként újra lehet generáltatni.

Miben másabb, mint a ChatGPT?

Ahogy az OpenAI ChatGPT-je, ugyanúgy a Google AI megoldásra épít. Az OpenAI megoldása nem olyan nagy mennyiségű magyar nyelvi adatból dolgozik, amivel jó eredményt kaphatnánk. Ezzel szemben a Write & Go magyar adatbázisra is épít, így minőségibb szöveget kapunk a tartalmak legenerálásánál.

Elveszi a szövegírók munkáját?

A szövegírás skálázását segíti a startup megoldása. A szövegíró több ügyfelet el tud vállalni a használatával, mert több munkafolyamatban is időt tud spórolni. Mindenkinél más az igény, mint például sokan utálják a piackutatás részét, van akinek csak annyi az igénye, hogy a saját tónusát, stílusát belevigye adott szövegbe.

Mélyinterjúk

Több tucat szövegíróval készítettek 30-60 perces mélyinterjút, hogy megtudják hogyan dolgoznak, mit utálnak, mit szeretnek a munkájuk során, min szeretnének változtatni. Itt óriási információbázis gyűlt össze. Ezt kevés startup csinálja meg, vagyis hogy ennyi információt összegyűjtenek és természetesen értelmezik is azt, beleépítik a termékbe. A termék validálását is segítette az, hogy megkeresték szövegírókat.

Teleszemeteljük közepes tartalommal a webet?

A fiatal startup csapat úgy gondolja, hogy önmagában a szöveget egy az egyben nem fogják felhasználni a felhasználók, hanem a szövegíró annyi pluszt hozzátesz, hogy ezzel igenis különböző tartalmak jönnek létre. Már a kulcsszavak megadásánál, a szakaszok kiválasztásánál is ezt elérik, de a szövegírók is ebbe bele fognak nyúlni a megbízó és saját igényeik miatt. Például be lehet állítani azt is, hogy a tartalom milyen tónus alapján íródjon, milyen stílusban. A podcast-ben beszélgetünk egy példáról is a 23. perctől, bedobtam egy légtechnikával foglalkozó vállalkozást.

Hallgasd meg a podcastot, erről beszélünk bővebben!

Ez jó volt van még AI témában anyag?

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!