AI helyzetjelentés. Ezt kell tudnod vállalkozóként az AI-ról. 2024-ben ez vár ránk – Frissítve!

Már ahogy láthattad lecsillapodott az AI láz, aminek hatása veszélyes következtetésekre is vezethet téged. Nehogy azt hidd, hogyha nem ez folyik a csapból, akkor ez nem érinti a te szektorodat, a munkádat! Pont így lesz az AI az csendes gyilkos, hogy csak kapkodod a fejed 2 év múlva, hogy: „de hát nem az volt, hogy ez lecsengett…” És akkor jön a kapkodás, hogy nálatok is legyen valami. Úgy írom ezt a cikket, hogy mi már túl vagyunk nagyobb AI projekten is, sőt most is dolgozunk egy még grandiózusabbon. Heti AI challengem van, hogy kövessem a történéseket és ezekből állítottam össze azokat a fontosabb dolgokat, amelyekre használják az AI-t, kutatásokat, megoldásokat, és hogy mire fókuszáljunk 2024-ben az AI-val kapcsolatban. Sok új nézőpontot, információt hozok neked. Persze, ha éjjel-nappal az AI-t bújod lehet nem fogok újat mondani, ám, ha csak belecsíptél, akkor mindenképpen figyelj!

Ahogy láthatod a cikk teljes terjedelemben csak az előfizetőink olvashatják, de úgy készítettem el a tartalmat, hogy az ingyenes részben is kapj fogódzkodót, viszont ahhoz, hogy igazi előnybe kerülj a Minner Előny előfizetéshez kell tartoznod.

Az AI téma lehet őrlángra kapcsolt sok helyen, de ez ne ringasson álomvilágba. 2024-ben cégvezetőként, vállalkozóként, irodai dolgozóként dolgozni fogsz vele!

Előbb fogod használni az AI-t a mindennapokban mint gondolnád

Természetesen a cikket cégvezetőknek, irodai dolgozóknak, digitális szakembereknek készítem főleg, akik nap mint nap találkoznak digitális kihívásokkal, használják az online szoftvereket munkájuk során. Természetesen azért is kell foglalkozni vele, mert megváltoztatja a napi munkavégzésünket, és igen egyes munkaköröket is elvesz.

Az AIM Research 2024-es előrejelzése alapján a vállalati alkalmazások, felhő szolgáltatások 40%-ában már AI chat felület is lesz, amivel beszélgetni tudunk az adatainkkal, vagy utasításokat tudunk adni. Úgy látszik a ChatGPT-nél megismert chates megoldást a szoftverek is átveszik, ami előrevetíti, hogy a felhasználók is egyre jobban keresni fogják (már rutinból is) ezeket a megoldásokat.

Az Adobe már most beletette ezt a szoftvereibe, de a Microsoft is a Microsoft 365-be (Copilot) vagy a Google a Workspace rendszerébe (minden nap más nevet kap a Google-nél ez a terület, így a vállalati megoldás nevét írom le), de még a Canva.com is a képszerkesztőjébe. Sokan azt hitték, hogy majd az új piaci szereplők fogják letarolni a piacot, de úgy látszik, hogy a mindennap eddig is használt rendszerekbe fog beépülni. A SAP is bejelentette, hogy lényegében az új fejlesztéseknek köszönhetően sokkal egyszerűbb lesz az élete a felhasználóknak, mert kéréseiket egy chat mezőbe is be tudják majd írni. Vagyis a vállalat adataival beszélgetni is lehet, nem kell keresni, kutatni, összeszámolni, átmásolni, táblázatba tenni. Beadjuk az utasítást és a chat kiköpi a megoldást.

Az eddigi fapados előrejelzési rendszerek az AI segítségével sokrétűbbek lesznek, jobb eredményeket adnak és olyan üzleti szimulációkat tudunk csinálni majd, mint Doctor Strange a Bosszúállokban.

Magyar vonatkozás: A hazai piacon a fentiek nehezebben fognak elindulni, mert a hazai cégek alig 21%-a használ ilyen felhő szolgáltatásokat a napi munkavégzése során. Le vagyunk maradva, de azért annyira nem kell kétségbe esni, az EU átlag 34%. De ez egyben lehetőség is a cégeknek, kiugrás a hazai piaconk, mondhatni ELŐNYÖD, lesz ha ezt elkezded használni.

A Microsoft már elérhetővé tette a Coplilot Ai megoldását a 300-nál nagyobb cégeknek. Ami látszik, hogy előnybe kerülhetnek a nagyobb cégek, ami ismét szakadékot okozhat a vállalkozások fejlődése során. Ez baj! (de van megoldás).

  • A digitalizáció eddig csökkentette a nagy vállalatok előnyét, és a kisvállalkozások labdába tudtak rúgni. A Microsoft és a nagy tech cégek lépései úgy látszik ismét szakadékot okozhatnak.
  • Értsd: gyorsabban fejlődhet egy nagyobb cég, a kis cég nem tudja kihasználni rugalmasságát, mert a nagyok az AI-t előbb megkapják, előbb tudják adaptálni.
  • Másik perspektíva: AI-hoz kell megfelelő adatmennyiség is. A kisebb cégek nem rendelkeznek elég adattal ahhoz, hogy kihasználják az AI adta lehetőséget, hiába is akarnák. Itt az is a baj, hogy nincs megfelelő adatmennyiség digitalizálva (vevői adatok, forgalom, pénzügyek, útmutatók, tudásbázisok…). De ez orvosolható, ha elkezdtünk tudatosan foglalkozni az AI tervezéssel.

A TOP AI megoldás (AI tool -ok)

1. ChatGPT – Fontos megjegyezni, hogy az OpenAi-ra épülő, annak az api-ját, integrációját használó további megoldások ezrei lepték el a webet. Lásd erre épül a mi márkanév generátorunk is, amivel már 75 000 márkanevet generáltak a magyar vállalkozók.
2. Character AI
3. QuillBot
4. Midjourney
5. Hugging Face
6. Google Bard
7. NovelAI
8. CapCut
9. Janitor AI
10. Civitai

Apró érdekességek: A fenti oldalakat 69,5%-ban férfiak látogatják, 30,5%-ban nők, 63%-ban mobilról használják. A top 50 AI megoldás forgalmának 60%-át tudhatja magáénak a ChatGPT még mindig, ami havonta 1,5 milliárd megtekintést jelent. Bár volt május után egy kis visszaesés, de azóta megfordult és ősszel ismét emelkedik a használata. – Forrás: Similarweb

Most pedig átlépünk az Előny előfizetés részhez. Ahol megtudhatod, hogy:

  • Térjünk a lényegre. Egyből azzal kezdünk, ami 2024-ben nagy dobbantó lehet a kisebb és nagyobb cégeknek is. Ezeket az AI megoldásokat fogják használni, sőt mi is…
  • Hol van a határa a napi munkavégzésben az AI-nak, mit mutatnak a friss kutatások.
  • Milyen tudásra van szükséges a jövő irodai dolgozójának, vezetőjének, miben kell fejlődnünk, hogy lépést tartsunk az AI változásaival
  • Hasznos tippek, tanácsok, magyarázatok, hogy 2024-ben az AI a munkád 20-50%-ában használatba álljon.

Oldd fel a cikket és szerezz előnyt a piacodon!

A Minner Előny előfizetéssel még szakmaibb, gyakorlatiasabb, részletesebb üzleti tartalmak várnak rád. Csatlakozz a prémium tagsághoz, a Minner Előnyhöz azonnali, korlátlan hozzáférésért.

Már tag vagy? Jelentkezz be az olvasáshoz! (Itt a FB, Google login is)

Kapcsolódó cikkek

Forrás – ingyenes részben: https://aimresearch.co/2023/06/25/what-does-aim-research-predict-for-the-future-of-generative-ai-use/
Előfizetői részben a források külön linkelve vannak
Randstad
Forrás: Billingo


Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Kapcsolódó cikkek