szombat, január 16, 2021

Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 27. Szerda

Újabb kereskedési nap, újabb csúcspont – mind a Dow Jones Index, mind az S&P 500 új csúcsra tudott menni, az utóbbinak sikerült 2.000 pont fölött zárnia. Nagy kérdés, hogy meg lesz-e még a héten a 2.014-es szint. A Nasdaq is tovább tudott erősödni, 0.29%-kal zárt feljebb, a small-cap szektor viszont kifejezetten erős volt, 0.86%-ot emelkedett a tegnapi napon. Az amerikai 10 éves kötvény hozama 2.39%-on áll, a VIX index kicsit feljebb tudott menni, ez egy elég érdekes szituáció, hiszen még mindig vannak szép számmal olyanok, akik a mostani emelkedésnél is erősen veszik az S&P-re kiírt put opciókat.
Tegnap két fontos makroadat látott napvilágot, mindkettő pozitív meglepetést okozott: a fogyasztói bizalmi index újra emelkedni tudott, 2007 októbere óta nem volt ilyen szinteken. A tartós cikkek rendelésállománya 22%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest, ez kiugróan magas emelkedés, bár az ok egyszeri tételekben keresendő, a kereskedelmi repülőgépek rendelése emelkedett a háromszorosára. A szerdai napon nem lesz fontosabb makrohír.
Jelentett a Best Buy: árbevételi oldalon 4%-os zsugorodást ért el a tavalyi évhez képest, az egy részvényre jutó nyereség (EPS) viszont sokkal jobb lett, 42 cent a 31 centes várakozáshoz képest. Ennek ellenére a részvény árfolyama 6%-os mínuszban fejezte be a kereskedést.
Újabb felvásárlás a technológiai szektorban: a Google felvásárolta a Zync felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó startup-ot. Ez az akvizíció beleillik abba a stratégiába, hogy a Google a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a saját felhő alapú rendszerébe. Az árról nincsenek információk, de a korábbi, hasonló tranzakciókat figyelembe véve a Google-nak biztosan mélyen a zsebébe kellett nyúlnia.
Egyes piaci pletykák szerint egyre több alapkezelő kezdi el megtisztítani portfolióját, eladogatni azokat a részvényeket, amik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket abból a célból, hogy a szeptember közepén elinduló Alibaba IPO-hoz elegendő készpénzzel rendelkezzenek. A kínai internetes cég eredményei lenyűgözőek: az árbevétel arányos működési eredménye (operating margin) a tavalyi évben 47.5%, ugyanez az E-Bay-nél 20%, az Amazonnál pedig mindössze 0.8%. A nagy kérdés viszont az, hogy mennyit kell ezért fizetniük a befektetőknek, mekkora lesz a kibocsátási ár. Aki az IPO keretében nem fog tudni részvényt jegyezni (erre magyarországi befektetőként igen nagy az esély), az a Yahoo és a Softbank részvényein keresztül tud profitálni az eseményből, mivel mindkét cégnek jelentős tulajdoni hányada van az Alibabában.
Eddig 495 S&P komponens jelentett az 500-ból: 73%-uk jobb EPS-t, 64%-uk pedig magasabb árbevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 10.2%, árbevételi oldalon pedig 4.4%. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.
Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.
Továbbá ha még valaki szereti a statisztikát: az S&P 500 már 460 kereskedési napja van a 200 napos mozgóátlaga felett, ez az elmúlt 50 év második legjobb teljesítménye.
19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett (+4%), ezért idén 2.8%-os GDP növekedésre számítanak, bár ez könnyen változhat a viszonylag gyakori felülvizsgálatok miatt.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek