Megtakarításaink, befektetéseink az orosz-ukrán konfliktus árnyékában

Dátum

Megosztás

Egyikünk se lenne a Sberbank ügyfelek helyében, főleg annak a cégnek, akinek több száz millió forintja volt bent a bankban, és alig fog látni 37 millió forintot. Aktívan kell foglalkoznunk a vállalkozásunk minden részlegével, és sokszor megkérdőjelezni magunkat. Na, de térjünk át az orosz-ukrán konfliktus megtakarításainkat érintő változásra. Nehéz így beszélni róla egyébként, mert lényegében befektetésekről van szó, miközben a szomszédban dúl a háború. De gondolkodjunk tisztán!

Az látható, hogy a cégek, kormányok egyként fogtak össze az oroszok ellen. Szankciók az országok részéről, a nagy márkák is léptek (korlátozások), ami egyértelműen jelzi, hogy gazdaságilag most valami olyan történik, amire talán eddig nem volt példa a történelemben.

Bankot mindig jó venni

Bár mondhatjuk, hogy most kivéve orosz bankot, de azt is csak egy ideig. Anno André Kostolany könyveiben (pl. Mesterfokon a pénzről) sokszor olvastam arról, hogy válságos időszakban vegyél 10 bankrészvényt és abból 8 hosszú távon óriási profitot fog hozni. Ezt szerintem érezhetted te is, hiszen 2008-as válságban volt az OTP 1500 Ft-on is (2009 március, majd 19 590-ig száguldott 2021 októberében. A bevezetőben említett Sberbank árfolyama úgy bezuhant, hogy azt csak igazán vakmerő spekulánsok merik majd venni, egy ideig nem is érdemes.

Hogy gondolkodok én? Bankrészvények jöhetnek, kivéve az említett Sberbank, azt jó ideig érdemes majd kerülni, főleg azért is, mert lehet teljesen csődöt jelent. Az OTP Bank igen kecsegtetően zuhan, de közben az EURHUF árfolyam is történelmi maximumon (vagyis a forint értéke történelmi minimumon). Tehát itt én várok egy jegybanki lépést (update, itt is van az első, miközben kiment a cikk), ami jelzés lehet, hogy az első adag részvény vásárlást meg tudom ejteni. Igen, jól olvastad, első adag, mert ilyen esetben egészen biztosan legalább 4 részletben kell vásárolni úgy, hogy időben elosztom a részvénypaketteket a következő 6-8 hónapban. Nem kell kapkodnod, ha ebben a helyzetben akarsz okosan lépni.

Ezt hívjuk időbeli kockázatporlasztásnak. Az alábbi képen berajzoltam egy várható árfolyammozgást, ahol inkább a szemléletet szeretném megmutatni. Egy nyíl egy adott vásárlási lehetőség, időpont. Na és itt ahol két nyíl van, ott azért úgy rajzoltam, mert jól látszik, hogy egy esetleges árfolyam csökkenés után is valójában ott jön még csak a második pakett. Persze ez hosszú távú stratégiához kapcsolódik, ami tehát azt jelenti, hogy következő 3 évben benne maradsz a részvényben (rövid távon más stratégiát alkalmazunk).

Olyan gyorsan nem fog visszakúszni az OTP 17 000-ig, hiszen ettől még a most kezdődő orosz válság óriási negatív hatással lesz a térség gazdaságára. Semmi sem indukálja a hurráoptimizmust, főleg azért is, mert van ukrán érdekeltsége is az OTP-nek.

Az USA és a háborúk. A tőzsdét nem érdekli

Miért nem lengtek be az amerikai részvények? Főleg miért nem lefelé? Az amerikai tőzsdeindexre szinte semmi hatása nincs a különböző gazdasági konfliktusoknak. Talán egyedül az olajválság időszakában történt nagyobb esés. Az amerikai részvényeink hozamára tehát maga a háború nem lesz nagy hatással, ám más tényezők lehetnek.

Az SP500 tőzsde index változása a különböző háborús időszakokat követően.

Forrás: Truist, Yahoo Finance

Richter

Sokan kérdeztetek, hogy a Richter most jó vétel lehet-e. Az egyik olyan magyar cég, akinek elég nagy a kitettsége a keleti régió felé. Az alábbi táblázatban látható, hogy a forgalmának 25%-a jön az térségből, ha a két háborúst félt nézzük akkor 20%-a. Ez óriási. Érdemes elolvasni a negyedéves jelentéseiket a cégeknek!

És bár mondhatod, hogy majd visszaáll, de ez óriási veszteség a cégnek, mégha gyógyszerre szükség is lesz később is. Tehát nem ez lesz a a részvény, amire feltesszük az összes pénzünket, sőt egy ideig én kerülni fogom. Több mint 3 év, mire újra visszatér a 2021-es forgalmához a Richter.

A rubel árfolyammozgásának jó részét lefedezték határidős ügyletekkel, de így is lesz rajta veszteségük a későbbiekben.

Kripto piac

Az, hogy sok esetben kriptoban kaptak segélyt az ukránok, vagy éppen az orosz oldalról is jöttek kripto hírek még inkább legitimálják a kriptopiac létjogosultságát. A kisbefektetők portfóliójában egyre nagyobb szerepet kap, ha nem is 100%ot (azt azért ne), de láthatóan 10-15%át a tőkének már érdemes valamilyen kriptóban tartani. Az Ethereum a felhasználási területeit is nézve vonzóbb célpont, mint a bitcoin (NFT iparág óriási hype-ban van), én abból csipegetek.

Arany, az infláció miatt is gondolhatnál rá, de most itt a háború

Valahogy hirtelen mindenki elgondolkodott, hogy azért az arannyal mégis mindenhol új életet tudnál kezdeni. Tehát alapból van / volt egy inflációs nyomás is, ami elkezdte felfelé hajtani az arany árfolyamát, és erre a háborús konfliktus még rátett egy lapáttal. Várom a 2000 dolláros unciánkénti aranyárat, felette igazi goldrally-ban lesz részünk. Az is hajtja fel az árat, hogy most ilyen időszakban ki is akarna eladni? Kevesen, nos ez még jobban felhajtja az árat.

A fizikai arany kereslet olyan magas, hogy a kereskedőcégek már több tízmilliós limiteket határoztak meg (hazai cégek) a személyes aranyvásárlás esetén.

Merre tovább?

Forrás: Yahoo Finance, Bét, finviz.com
Fotó: Zlaťáky.czUnsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!