Azt mondod a mai pénzügyi rendszer nem ér semmit? Meg kéne változtatni?

Oké, sajnos a pénzpiacokba vetett bizalom eléggé megcsappant a Buda-Cash Brókerház, és a főleg a Quaestor ügyek miatt. Hamis kötvények és még sorolhatnám… Akik eddig is azon a véleményem voltak, hogy a pénzügyi rendszer szar, meg kell változtatni… na azok most huhoghattak, verhették a mellüket. Sajnos persze ilyen bűntényekről nem maga a rendszer tehet, Wall Street farkasai és Gordon Gekkoi néha-néha elő fognak kerülni. Persze a weben a trollokra néha ügyet sem vetek, mert nem szabad velük szembeszállni. Például elmondanám nekik, hogy: sokan nem tudják, de már több száz éves múltra tekint vissza például a kötvénykibocsátás, akkor biztos abba is belekötnének.

A Yale Egyetem most vett egy olyan örökjáradék-kötvényt, amit 1648-ban bocsátottak ki. Jól olvasod, 367 éves kötvényről van szó. A kötvény tulajdonosa időközönként kamatot kap a kiállítótól (vagy annak jogutódjától). A kötvényt a hollandiai De Stichtse Rijnlanden vízügyi hatósága állította ki. A Yale még 2003-ban vásárolta meg 24 000 euróért a kecskebőrre írt kötvényt (közben műtárgy lett, így főképp ezért vásárolták meg, nem az örökjáradék miatt), és csak most lesz az első alkalom (ma), hogy kamatot kap.  A kötvényt ide kattintva nézheted meg. 136,2 euró kamatot kap az egyetem.

Az örökjáradék-kötvény persze olyan speciális kötvény, hogy elvileg az alapösszeg törlesztése soha nem történik meg teljesen. Igazából a kötvény egykori tulajdonosa is inkább azért mehetett bele, mert egyrészt támogatásként adta az összeget, másrészt közben a tőke egy részét vissza is kapta, jól is járt meg nem is.

A konklúzió persze az, hogy több mint 300 év távlatban is bízhatunk kötvényben. A Quaestorhoz hasonló fiktív kötvényeket pedig ki kell szűrni, körültekintőnek kell lenni.

Ehhez kapcsolódó cikk: 1602-ben jobban értették az emberek a tőzsdét, mint most? Ezt figyeld!

Forrás: Bloomberg, 444.hu

 

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!