Azt mondod a mai pénzügyi rendszer nem ér semmit? Meg kéne változtatni?

Oké, sajnos a pénzpiacokba vetett bizalom eléggé megcsappant a Buda-Cash Brókerház, és a főleg a Quaestor ügyek miatt. Hamis kötvények és még sorolhatnám… Akik eddig is azon a véleményem voltak, hogy a pénzügyi rendszer szar, meg kell változtatni… na azok most huhoghattak, verhették a mellüket. Sajnos persze ilyen bűntényekről nem maga a rendszer tehet, Wall Street farkasai és Gordon Gekkoi néha-néha elő fognak kerülni. Persze a weben a trollokra néha ügyet sem vetek, mert nem szabad velük szembeszállni. Például elmondanám nekik, hogy: sokan nem tudják, de már több száz éves múltra tekint vissza például a kötvénykibocsátás, akkor biztos abba is belekötnének.

A Yale Egyetem most vett egy olyan örökjáradék-kötvényt, amit 1648-ban bocsátottak ki. Jól olvasod, 367 éves kötvényről van szó. A kötvény tulajdonosa időközönként kamatot kap a kiállítótól (vagy annak jogutódjától). A kötvényt a hollandiai De Stichtse Rijnlanden vízügyi hatósága állította ki. A Yale még 2003-ban vásárolta meg 24 000 euróért a kecskebőrre írt kötvényt (közben műtárgy lett, így főképp ezért vásárolták meg, nem az örökjáradék miatt), és csak most lesz az első alkalom (ma), hogy kamatot kap.  A kötvényt ide kattintva nézheted meg. 136,2 euró kamatot kap az egyetem.

Az örökjáradék-kötvény persze olyan speciális kötvény, hogy elvileg az alapösszeg törlesztése soha nem történik meg teljesen. Igazából a kötvény egykori tulajdonosa is inkább azért mehetett bele, mert egyrészt támogatásként adta az összeget, másrészt közben a tőke egy részét vissza is kapta, jól is járt meg nem is.

A konklúzió persze az, hogy több mint 300 év távlatban is bízhatunk kötvényben. A Quaestorhoz hasonló fiktív kötvényeket pedig ki kell szűrni, körültekintőnek kell lenni.

Ehhez kapcsolódó cikk: 1602-ben jobban értették az emberek a tőzsdét, mint most? Ezt figyeld!

Forrás: Bloomberg, 444.hu

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!