KezdőlapTőzsdeBezzeg régen, amikor még cserekereskedelem volt, sokkal jobb volt

Bezzeg régen, amikor még cserekereskedelem volt, sokkal jobb volt

-

A pénzügyi cégek reklámjai alatt többször is olyan hozzászólásokat olvasni, ami újra megerősíti azt a tényt, hogy a magyarok pénzügyi intelligenciája nagyon alacsony. Természetesen ebben nem csak mi vagyunk a hibásak, hanem az oktatás… és még sorolhatnám. Nos, volt több olyan komment, melyek a címben is leírt dolgot feszegették. Néhány érdekes hozzászólás:
“újra vissza kellene állítani a cserekereskedelmet”
“a mai pénzügyi rendszer úgy rossz, ahogy van”
“bezzeg régen nem volt infláció”… és még sorolhatnám az érdekesebbnél érdekesebb kommenteket.

Jöjjenek is az ellenérvek a fent látható kommentekre:

  • Tudtad, hogy a mai pénzügyi világ régebb óta fennáll, mint te gondoltad volna? A Minneren olvashattad már, hogy például egy 368 éves, 1648-ban kibocsátott kötvény után még mindig fizetik az örökjáradékot. Ez a cikk volt az, ahol olvashattad: Azt mondod a mai pénzügyi rendszer nem ér semmit? Meg kéne változtatni?
    Az már hosszú időszak, igaz?
  • Szerinted régen nem volt infláció? Pl. a cserekereskedelem idején? Dehogynem! Képzeld el, hogy éppen szárazság volt, nem volt termény, azonnal felment a csereértéke a búzának/kukoricának a kézzel készített edényhez képest. Tehát a dolgok egymáshoz képesti ára az igenis változott. Ezen gondolkodj el!
  • A cserekereskedelemmel sok probléma volt, mivel nehéz volt össszegyeztetni kinek mire volt szüksége.
  • Sztori: Tudtad, hogy régen is megtörténhetett az, hogy egy király annyira költekezett, hogy az inflációt gerjesztett? Bizony, már akkor (pl. 200-300-as évek) számítottak ezek a dolgok. Az index.hu-n ebben a mai is tanultam valamit cikksorozat egyik részében, olvashatod, hogy Musa Mansa 1325-ös mekkai zarándoklata alatt annyi aranyat ajándékozott és költött el szuvenírekre Egyiptomban, hogy azzal rendesen szét inflálta a gazdaságot: a túlkínálat miatt még egy évtized után sem állt vissza a korábbi árfolyam, de a világ más részein is lehetett érezni a hatást az aranypiacon.  (A teljes sztori, via index.hu)

Érdekesnek találtad a cikket? Akkor ezeket is ajánlom figyelmedbe: 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek