vasárnap, január 17, 2021

Bezzeg régen, amikor még cserekereskedelem volt, sokkal jobb volt

A pénzügyi cégek reklámjai alatt többször is olyan hozzászólásokat olvasni, ami újra megerősíti azt a tényt, hogy a magyarok pénzügyi intelligenciája nagyon alacsony. Természetesen ebben nem csak mi vagyunk a hibásak, hanem az oktatás… és még sorolhatnám. Nos, volt több olyan komment, melyek a címben is leírt dolgot feszegették. Néhány érdekes hozzászólás:
“újra vissza kellene állítani a cserekereskedelmet”
“a mai pénzügyi rendszer úgy rossz, ahogy van”
“bezzeg régen nem volt infláció”… és még sorolhatnám az érdekesebbnél érdekesebb kommenteket.

Jöjjenek is az ellenérvek a fent látható kommentekre:

  • Tudtad, hogy a mai pénzügyi világ régebb óta fennáll, mint te gondoltad volna? A Minneren olvashattad már, hogy például egy 368 éves, 1648-ban kibocsátott kötvény után még mindig fizetik az örökjáradékot. Ez a cikk volt az, ahol olvashattad: Azt mondod a mai pénzügyi rendszer nem ér semmit? Meg kéne változtatni?
    Az már hosszú időszak, igaz?
  • Szerinted régen nem volt infláció? Pl. a cserekereskedelem idején? Dehogynem! Képzeld el, hogy éppen szárazság volt, nem volt termény, azonnal felment a csereértéke a búzának/kukoricának a kézzel készített edényhez képest. Tehát a dolgok egymáshoz képesti ára az igenis változott. Ezen gondolkodj el!
  • A cserekereskedelemmel sok probléma volt, mivel nehéz volt össszegyeztetni kinek mire volt szüksége.
  • Sztori: Tudtad, hogy régen is megtörténhetett az, hogy egy király annyira költekezett, hogy az inflációt gerjesztett? Bizony, már akkor (pl. 200-300-as évek) számítottak ezek a dolgok. Az index.hu-n ebben a mai is tanultam valamit cikksorozat egyik részében, olvashatod, hogy Musa Mansa 1325-ös mekkai zarándoklata alatt annyi aranyat ajándékozott és költött el szuvenírekre Egyiptomban, hogy azzal rendesen szét inflálta a gazdaságot: a túlkínálat miatt még egy évtized után sem állt vissza a korábbi árfolyam, de a világ más részein is lehetett érezni a hatást az aranypiacon.  (A teljes sztori, via index.hu)

Érdekesnek találtad a cikket? Akkor ezeket is ajánlom figyelmedbe: 

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Sokakkal megesik. Pedig lehetne ez másképpen is! A Minner legújabb cikkében olyan piacra lépési stratégiát is bemutat, ami neked is megmozgatja a fantáziádat. De ha nem is kattintasz tovább vigyél el információt. Szóval több Minner vállalkozó is indult már úgy el, hogy beharangozó kampányt, sőt eseményt csinált az indulásból, ők nem élték át a fenti képen szemléltetett ürességet! Ma is működik még a vállalkozásuk! Itt a cikk: Így indítunk be egy új termékkereső oldalt, vállalkozást

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek