Celebek VS Kriptokárosultak, Fortnite per, Karácsonyi bónusz értelme – Hírszemle podcast

Dátum

Megosztás

Hibás Justin Bieber és a többi celeb, mert reklámozta a kriptovalutákat, NFT-ket és miután befektettek az emberek, most buktak? És, ha már felelősség, akkor a játékfüggőségért felelősségre lehet-e vonni a játékfejlesztőket, a Fortnite perről beszélünk (már-már kokain függőséghez hasonlít a játékszenvedély). Utánanéztünk, hogy van-e értelme a karácsonyi bónuszoknak és ha igen, akkor mi. Figyelem cégvezetői szemlélettel készítettük! A cégöröklés problémákról is szó lesz, lehet elkéstek a cégvezetők, akik most akarják eladni / átadni a cégüket? Hogyan tanuljunk? Oktatási platformot is üzemeltetve ez a téma is érdekelt minket. A mikrofonok mögött Sólyom Eszter, Nyiri Donát és Mándó Milán. Vágjunk bele!

A podcast elérhetősége + videó

Spotify-on itt éred el, Apple Podcast-ben itt, Youtube videóban itt, vagy az alábbi lejátszókon keresztül:

A hírek időbélyegei:

 • 0:00 – Intro
 • 2:35 – A Google Maps segít üzemanyagot spórolni
 • 6:40 – Perlik a celebeket a kriptokárosultak
 • 19:09 – Perlik a Fortnite-ot. Ki a felelős, ha ártalmas a termék?
 • 28:39 – PR fogás vagy jó dolog a karácsonyi bónusz?
 • 39:58 – Aki most akarja eladni a cégét, elkésett…
 • 50:02 – Hogyan tanuljunk?

A hírek szövegesen

Minner nyereményjáték

Előző adás megfejtése: 2022. 12. 08-én felkerülő podcastban a 37. percben hangzott el a bullshit generátorból kimásolt szöveg Donát szájából: „Teljesen rosszul tipizálták a prudens piaci pozíciót….” Tudod sorsolás az adást követő héten a Minner Extra csoportban csütörtök reggel 9-kor.

Köszönjük a részvételt. 8 hét alatt 115-ször küldtetek be megfejtést, szuper kis játék volt! Több mint 20-an nyertetek a játék során, volt aki többször is. Valami hasonlót ki fogunk még találni.

A Google segít üzemanyagot spórolni

Mindig tetszik, amikor úgy érzem egy nagyvállalat aktuális problémákra reagál. Szerintem épp ilyenbe nyúlt most bele a Google a térkép szolgáltatásában. Tavaly rajtolt az USA-ban és Kanadában, most pedig megérkezett 40 európai országba az üzemanyagspórolós útvonaltervezés. Gyenge forinttól és pofátlan adóktól eltekintve mindenhol drágult idén az üzemanyag, így biztos vannak olyanok akiknek még fontosabb lett a kocsi fogyasztása. A Maps-ben beállíthatjuk benzines, diesel, elektromos vagy hibrid autónk van és a rendszer ez alapján felkínálja a legkisebb fogyasztással járó utat. Ehhez komoly adatbázis kell ugyanis, az emelkedőket, lejtőket, fékezéseket, a forgalmat és az útminőséget is nézi a rendszer.

A fejlesztés a Google fenntarthatósági programjának része és azt mondják a megjelenése óta fél millió tonnányi szén-monoxidot és szén-dioxidot fogtak vissza vele az autósok.

Forrás: totalcar.hu, hcarboncredits.com

Perelik a celebeket a kriptokárosultak

Justin Biebert, Madonnát, Paris Hiltont csoportos perben támadják, mondván behúzták őket a csőbe, és irreálisan magasan vettek NFT-t. Érdekes maga a per, mert egyrészt mindenki saját maga döntéséből fektet be bármibe is, de valóban ott a másik oldal, hogy a celebek felhajthatták az árat. Még Jordan Belfort se tudta ennyire feltornászni a részvények árfolyamát? A per az ApeCoinhoz kapcsolódik, ami lényegében a csak majmos NFT-ként ismert. A Bored Ape Yacht Club digitális műalkotásainak ára az elmúlt 1 év során sokszorosára nőtt, aztán a kriptopiac zuhanása az NFT árakat is földbe küldte. Például Justin Bieber, aki maga is nagyot bukott, mikor a 2022 januárjában 1,3 millió dollárért megvásárolt NFT-je novemberre már csupán 69 ezer dollárt ért. Csoda, hogy több károsult is jelentkezett?

Apró érdekesség, hogy anno meglehetett. venni a Twitter első tweetjét. Ezt valaki 2,9 millió dollárért vette meg, ezért ma 82 000 dollárt adnának. Bár előtte 800 dolláros ajánlat is volt érte, ám Elon Musk felvásárlása kicsit feltornázta. Így is bőven veszteséges.

Forrás: entrepreneur.com, index.hu/

Fortnite per, ki a felelős ha ártalmas a termék?

Kis színes hírként hozta le a Noizz.hu, hogy 3 szülő Kaliforniában beperelte a Fortnite-ot kiadó Epic Gamest, amiért a 350 millió gamert vonzó videójáték függővé tette a gyerekeiket. Az érintett gyerekek játék közben elfelejtettek enni, aludni, fürdeni, az egyikük két év alatt átlag napi 10 és fél órát töltött a játékkal. 2018 óta az Egészségügyi Világszervezet mentális betegségként tartja számon a videójáték függőséget, erre is hivatkozva a bíró elfogadta a keresetet az ügyben. Az érdekes kérdés itt az, hogy meddig terjed a gyártó, forgalmazó, kereskedő felelőssége, ha a termékét lehet önpusztító módon is használni?

Hallgasd meg podcastben a folytatást, például Kínában ezt már megoldották.

Forrás: noizz.hu/

Céges karácsonyi jutalmak

Tavaly egy felmérés szerint a cégek 41.6%-a nyiltkozta csak, hogy fog karácsonyi bónuszt adni, hozzátéve, hogy amennyiben megengedheti magának. Na ez egy USA statisztika, itthon a munkavállalók csak 10%-a kap 13. havi fizetést és még 18% kap másféle juttatást vagy év végi bónuszt. A skála tetején olyan cégek vannak, mint a világrekorder St. John Properties ahol 2019-ben minden alkalmazott 15 milliós forintnak megfelelő karácsonyi bónuszt kapott, nemrég pedig a Citadel alapkezelő CEO-ja jelentett egy elég merészet. Kibérelte 3 napra a floridai Disney World-öt és elviszi oda a 10.000 fős cégét családostul, miközben a Coldplay is fellép majd. Nyilván ez a szint nem a realitás a kkv szektorban, de jó kérdés, hogy mi alapján adjon egy vezető karácsonyi jutalmat. Az USA-ban a megkérdezés alapján 100 és 500 dollár között van az átlag, 75% pedig mindenkinek ugyanannyi pénzt ad.

 1. A hatalmas bónuszok mennyire PR fogások és mennyire szólnak az alkalmazottakról
 2. Mit gondoltok magáról a karácsonyi a bónuszról, mint intézményről. Szerintetek kell-e, jó-e, mit csináljon egy kis cég, akinek nincs elég cash-e hogy random osztogasson.

Forrás: www.ladbible.com/

Aki most akarja eladni a cégét, elkésett

Már évek óta téma üzleti körökben a generiációváltás és bizony egyre forróbb a talaj. A G7.hu -n jelent meg egy cikk arról, hogy aki most akarja eladni a cégét, az már elkésett. A BDO adótanácsadó cég tranzakciós menedzsere úgy véli sokszor már ott problémába ütköznek, hogy az utódok nem is látnak perspektívát mondjuk egy vidéki kisvállalkozás működtetésében, miközben szüleik révén világot láttak.

Másik nagy probléma, hogy a hazai cégek még mindig fejnehezek, vagyis általában egy személy a tulajdonos, vezető egyben, akinél sokszor a napi teendők, döntések is összefutnak. A BDO tranzakciós menedzsere kiemelte, hogy sokszor olyan problémákon úszik el egy cégeladás, hogy nincsenek rendben a folyamatok, nincsenek automatizálva, leírva, és a HR sincs rendben. Sok cégvezető most érzi, hogy zárul az olló, rezsi árak egekben, kereslet csökken, és most bukhat ki az elmúlt évek rossz működése. Utóbbiak is nehezítik az eladást, sőt mondhatni az elvárt eladási árhoz képest töredékét érik így a cégek.

Forrás: g7.hu/

A tanulás is tanult viselkedés

Az iskolarendszert elhagyva nem sokat gondolkodunk a tanulásról, pedig a felnőtt életünk során sok új tudást kell felszednünk. Különösen igaz ez, ha valaki vállalkozó. Sokan megszokhatták, hogy jó vagy rossz tanulóként tekintenek magukra, ezért könnyebben vagy nehezebben állnak neki új készségek fejlesztésének. „Én ehhez úgysem értek, nem tudok már új dolgokat megtanulni…” Nos a Harvard Business Review cikke szerint nem jó ez a kifogás, ugyanis maga a tanulás, hogy hatékonyan tanul-e valaki, az is tanulható. 3 praktikát szedtek össze, amivel jobban tudunk új skilleket elsajátítani:

 1. Rendszerezett, konkrét célok kitűzése tanulás előtt. A tanulmányok következetesen azt mutatják, hogy az egyértelmű célokkal rendelkező emberek jobban teljesítenek, mint akik csak valamilyen homályos törekvést fogalmaznak meg. A tanulásban is fontos hogy elérhető célokat tűzzünk ki azzal kapcsolatban, mit is akarunk tanulni, és bontsuk részekre a szakterületet, amit elsajátítanánk.
 2. Gondolkodás a gondolkodásról. Ezt metakogníciónak is nevezik, amikor pontos tudásunk van arról, hogy mit is tudunk, vagy hogyan tanulunk. Hogy hatékonyan tanuljunk, időnként át kell gondolnunk, mit is tudunk, mit nem tudunk, el tudnánk-e magyarázni a tanultakat valakinek, igazán értjük-e amit befogadtunk.
 3. Reflektálás a tanulásra. A tanulás lényegi része nem a tankönyv fölött vagy az online kurzust nézve történik, hanem utána, amikor becsuktad a könyvet vagy laptopot. A tanulás folyamatában nagyon fontos az aktív információ befogadás után egy kis kognitív csönd, nyugodt elmélyülés. Sokszor a kép a zuhany alatt vagy mosogatás közben áll össze. Ugyanilyen fontos az alvás: kutatások szerint egy jó éjszakai alvás 50%-al csökkentheti a szükséges gyakorlás idejét.

Forrás: hbr.org/

Előző hírszemlék:

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!