Döntés előtt az orosz jegybank?

A rubel az elmúlt egy évben 18%-ot gyengült a dollárral szemben. A szankciók mellett az alacsony olaj ár se tesz jót az orosz gazdaságnak, a költségvetés tervezésekor például 100 dollárral számoltak az oroszok. Az országból megnőtt a tőkekiáramlás, a szankciók sem tesznek jót, sőt az infláció is már 8% felett van.

A jegybanknak is lépnie kell, valószínűleg vagy kamat emeléssel próbálják megállítani a tőkekivonást, és ezzel együtt erősíteni a rubelt, vagy intervencióval megvédeni a devizájukat.  Lassan olyan szintre gyengül, ami már árt a gazdaságnak. Az ország elég nagy deviza tartalékkal is rendelkezik, így azt fel tudja használni, hogy a rubelt erősítse.
Vajon ez mikor jön el? Érdemes figyelni, persze addig még mindig a gyengülés lesz az erősebb, inkább arra érdemes spekulálni. Amennyiben olyan híreket hallani, hogy a jegybank beavatkozik, vagy intervenció lesz, máris érdemes a rubel és a dollár árfolyamára spekulálni, méghozzá rubel erősödésre (USDRUB)

Update!: Pénteken a 981 millió dollár értékben intervenciót hajtottak végre a rubel erősödéséért, de ez nem hatott az árfolyamra, meg se látszott, úgy néz ki, még kell egy két ilyen “akció”. (Forrás: MTI)

Ha az olaj ára emelkedik, vagy a jegybank közbe lép, akkor 34 rubel is lehet egy dollár, tehát visszaeshet az USDRUB árfolyama, a feladat csak annyi, figyelni kell ezt a két dolgot. Most már kockázatos gyengülésre játszani, hiába gyengülne tovább a rubel, szerintem már olyan szinten van, ahol egy forduló lehetséges, csak még kell egy-két fundamentum.

rubel_oktober