Döntés előtt az orosz jegybank?

A rubel az elmúlt egy évben 18%-ot gyengült a dollárral szemben. A szankciók mellett az alacsony olaj ár se tesz jót az orosz gazdaságnak, a költségvetés tervezésekor például 100 dollárral számoltak az oroszok. Az országból megnőtt a tőkekiáramlás, a szankciók sem tesznek jót, sőt az infláció is már 8% felett van.

A jegybanknak is lépnie kell, valószínűleg vagy kamat emeléssel próbálják megállítani a tőkekivonást, és ezzel együtt erősíteni a rubelt, vagy intervencióval megvédeni a devizájukat.  Lassan olyan szintre gyengül, ami már árt a gazdaságnak. Az ország elég nagy deviza tartalékkal is rendelkezik, így azt fel tudja használni, hogy a rubelt erősítse.
Vajon ez mikor jön el? Érdemes figyelni, persze addig még mindig a gyengülés lesz az erősebb, inkább arra érdemes spekulálni. Amennyiben olyan híreket hallani, hogy a jegybank beavatkozik, vagy intervenció lesz, máris érdemes a rubel és a dollár árfolyamára spekulálni, méghozzá rubel erősödésre (USDRUB)

Update!: Pénteken a 981 millió dollár értékben intervenciót hajtottak végre a rubel erősödéséért, de ez nem hatott az árfolyamra, meg se látszott, úgy néz ki, még kell egy két ilyen “akció”. (Forrás: MTI)

Ha az olaj ára emelkedik, vagy a jegybank közbe lép, akkor 34 rubel is lehet egy dollár, tehát visszaeshet az USDRUB árfolyama, a feladat csak annyi, figyelni kell ezt a két dolgot. Most már kockázatos gyengülésre játszani, hiába gyengülne tovább a rubel, szerintem már olyan szinten van, ahol egy forduló lehetséges, csak még kell egy-két fundamentum.

rubel_oktober

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!