Elindult Magyarországon a Klarna kamatmentes Fizetés 3 részletben szolgáltatással

Dátum

Megosztás

A „vásárolj most fizess később” szolgáltatás már külföldön nagyon népszerű és most itthon is belép a legnagyobb piaci szereplő. Buy Now Pay Later (BNPL) lényege, hogy a webáruháznál ha ezt választod, akkor lehetőséget kapsz, hogy 3 részletben fizeted ki a díját a terméknek (kamatmentesen), és már a rendelés meg is valósult. Itt ebben az esetben a Klarna fogja tőled „behajtani” a pénzt, neki fizetsz, a Klarna pedig már a vásárláskor átutalja a webáruháznak. 2021 augusztusában mi már írtunk róla a Minneren. Egy újabb eszköz lehet az e-kereskedők arzenáljában, hogy növeljék a kosárértéket. Bár kérdés, hogy jó-e ez a fogyasztónak. Mondhatni hitelkártya helyett Klarnáznak, vagy később más szolgáltató is megjelenhet a piacon.

Ami azonnal eszembe jutott, hogy a kamatmentes hitelnek is megfelelő koncepció vajon milyen hatással lesz a hazai gyorskölcsönök piacára és a vásárlási hitelekre. Mert a webáruházaknak mindenképpen előnyös lesz az biztos, vevők is egészen biztosan élnek majd vele (bár veszélyt is hordoz magával).

A Minner a Shoptet támogatásával még hasznosabb e-kereskedelmi cikkeket készít.

A fintech cég a szerződött kiskereskedelmi partnereinél lehetővé teszi a Fizetés 3 részletben szolgáltatást, így a fogyasztók vásárlásaikat három kamatmentes részletre oszthatják, és még azelőtt megkapják a terméket, hogy a teljes összeget kifizetnék. A Klarnával már lehet fizetni többek között az Orsay divatmárka, a Footshop, a Zoot és a Puma webáruházaiban. A következő hetekben pedig további márkák megjelenése várható.

Mindez képen egy Orsay ruhadarab vásárlásakor:

A 2005-ben Svédországban alapított Klarna az elmúlt két évben egyre bővítette jelenlétét Közép- és Kelet-Európában, és a régió több országa után most Magyarországon is megkezdte működését. A vásárlók három kamatmentes részletben fizethetnek (Fizetés 3 részletben), az első részletet a vásárláskor, a többi részletet pedig 30 naponként kell kifizetniük. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy egyenletesen eloszthassák vásárlásaik költségeit, és még azelőtt megkapják a terméket, hogy a teljes összeget kifizetnék.  Lényegében ez egy újfajta hitelszolgáltatás.

A Klarna által 2023 nyarán elvégzett kutatás* adatai alapján a magyarok nagy részének érdekes lehet ez a megoldás. A felmérésben résztvevők 79%-a szívesebben vásárolna olyan webáruházban, ami lehetővé teszi, hogy a terméket még azelőtt megnézhesse, kipróbálhassa, mielőtt fizetne érte. 59%-uk válaszolt úgy, hogy nagyobb biztonságban érzi magát, ha az online áruházban lehetőség van arra, hogy szállítás után fizethessen. Érdekesség, hogy bár Magyarországon a BNPL-típusú megoldások (Buy Now Pay Later – vásárolj most, fizess később) viszonylag újak, a lakosság közel fele (48%) úgy nyilatkozott, hogy drágább termék vásárlása esetén szívesebben osztaná meg a fizetést a BNPL segítségével.

„Szuper izgalmas, hogy a Klarna Magyarországra érkezik. A fogyasztók világszerte belefáradtak a hagyományos bankok trükkjeibe, és új, egészségesebb módszert keresnek pénzügyeik intézésére” – mondta a magyar piacra lépés kapcsán Sebastian Siemiatkowski, a Klarna vezérigazgatója. 

A világszerte havi több mint 150 millió aktív felhasználóval rendelkező Klarna támogatja a fogyasztókat a megalapozott döntések meghozatalában. Az alkalmazásban a felhasználók kezelhetik a pénzügyeiket, egy helyen követhetik a kiadásaikat, emellett tárolhatják a digitális nyugtákat, nyomon követhetik a szállítást és a visszaküldést, vagy megkereshetik a legjobb ajánlatokat.

Az Orsay divatáruház az egyik első olyan márka, amely a Klarna rugalmas fizetési rendszerét kínálja Magyarországon. „Nagyon fontos számunkra, hogy biztonságos, rugalmas fizetési módokat kínáljunk a fogyasztóknak, hogy megfelelhessünk az elvárásaiknak, ezért örülünk, hogy a Klarna partnerei lehetünk a magyar piacra lépéskor” – mondta Jan Fahoun, az Orsay vezérigazgatója. A Klarnának világszerte több mint 500 000 kiskereskedelmi partnere van. A magyar piacon a következő hetekben további helyi és nemzetközi márkák jelennek meg a platformon.

„Ez egy nagyon fontos lépés a Klarna számára, és örülök, hogy Lengyelország, Csehország és Románia után a közép-kelet-európai régióban való terjeszkedésünk következő állomása Magyarország. Ahogy más országokban, úgy itt is partnerei szeretnénk lenni a helyi kiskereskedőknek, akiket tapasztalatunkkal és globális jelenlétünkkel támogatunk, segítve őket a helyi növekedésben és a külföldi terjeszkedésben” – tette hozzá Lukasz Dwulit, a Klarna CEE régiós vezetője.

A magyar piacra lépéssel a Klarna már 24 országban érhető el. Globális márkaként könnyebb támogatni a helyi kereskedők fejlődését, lehetővé téve számukra, hogy más piacok fogyasztói számára olyan rugalmas fizetési lehetőségeket kínáljanak, amelyeket már jól ismernek. A Klarna a fizetési szolgáltatásokon kívül marketing-szolgáltatási csomagokat kínál kiskereskedelmi partnereinek, amelyek segítenek az érdeklődők bevonzásában, vásárlóvá konvertálásában és megtartásában.

A fogyasztó, csak 30 nap múlva fizet?

Akár azt is lehet, hogy a fogyasztó az első részletet is csak 30 nap múlva fogja fizetni, persze ehhez még hazai piacon is terjednie kell, hogy a Klarna ezt engedélyezze, illetve a felhasználó vásárlási előzményeitől, és az ún. credit score-tól. Utóbbi hitelmutatóként is felfoghatjuk. A PSD2 óta a bankok adataira csatlakozhatnak a fintech szolgáltatók és ilyen adatokhoz is hozzájuthatnak (anonim módon). Ezzel dolgozik a Klarna, ha a vevő nem hitelképes, elutasítja a lehetőséget természetesen.

Veszélyes pálya! 2019-es adat: A brit pénzügyi felügyelet (FCA) is árgus szemmel figyeli a Buy Now Pay Later cégeket. A briteknél a felnőtt lakosság 27% -a használta már a BNPL cégeket az elmúlt 1 évben. Van előnye is, de amire számítani lehet felüti a fejét az is, hogy sokan szenvednek a törlesztők fizetésével.

A webáruházak oldaláról mit kell tudni?

A webáruház egy fizetőkapu megoldásként integrálja be a rendszerébe, így olyan sok teendője nincsen, mint egyébként egy Simple, Stripe, vagy hasonló fizetési szolgáltató esetében. A vevőnek, majd mindenképpen regisztrálnia kell a Klarnára.

A Klarna magyarországi kínálatáról további információk a https://www.klarna.com/hu/ oldalon találhatók.

* A Klarna 2023 júliusában a Dynatával együttműködésben végzett fogyasztói kutatásának megállapításai. A kutatásban 1027 fogyasztó vett részt. A minta mérete országosan reprezentatív, és a Dynata kutatási ügynökség válogatta.

Kapcsolódó cikkek:

Shoptet nemcsak a Minner cikkek támogatásával segít téged kiaknázni az e-kereskedelemben rejlő lehetőségeket, hanem digitális szolgáltatásai megkönnyítik e-kereskedői mindennapjaidat. Kattints ide és fedezd fel a lehetőségeket!

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...

Így dolgozz sikeresen a Z generációval!

Tudtad, hogy 4-ből 3 vezető szerint a Z generáció képviselőivel kifejezetten nehéz együttdolgozni? Hogy a Z generáció tagjait sűrűbben szokták elbocsátani, mint a...

„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni...

Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...

Őrült black friday marketing ötletek azoknak a cégeknek is, akik ki akarnak ebből maradni.

A fogyasztók is várják ezt az időszakot, talán a kereskedők is, akik ilyenkor óriási is nyerhetnek, sőt akár piacot is szerezhetnek. Aztán ott vannak,...