KezdőlapGazdaság és üzletEz volt az első Youtube videó. Már 13 éves az oldal. A...

Ez volt az első Youtube videó. Már 13 éves az oldal. A Youtube sztori a cikkben!

-

Jawed Karim a Youtube egyik társalapítója, aki a domain bejegyzés után ezt a videót töltötte fel a Youtube-ra, amivel el is indult az oldal. A videó nem egy populáris tartalom, de mivel ez volt az első feltöltött anyag, így már 48 millióan látták. A legérdekesebb, hogy nem Karim volt az, aki a későbbi Google felvásárlásból a legtöbbet kapta. Videó alatt folytatom, mert érdekes a sztorija a 13 éves videós oldalnak.

A Youtube sztori

A videós oldalt egykori PayPal alkalmazottak  alapították. Két sztori kering a weben az indulásukkal kapcsolatban. Az egyik az, hogy az egyik alapító a szilveszteri buli videóját akarta megosztani a többiekkel online, de emailben nem tudta elküldeni, és más videós megoldások sem voltak akkor alkalmasak rá. Másik sztori szerint először egy társkereső oldalt álmodtak a Youtube domainre, hogy a felhasználók elmondhassák mi érdekli őket, mivel foglalkoznak…, és így fognak párt találni. Aztán rájöttek, hogy ennél jobb ötlet, ha általános videó oldalként működnek. A két sztori akár egyszerre is történhetett egyébként, egy startupnál az elején hamar változhatnak az irányok. Amikor elindultak voltak konkurenciáik? A 2005-ös befektetők előtti bemutatójukból (alábbi kép) is látszik, hogy igen, mivel már akkor létezett a Google Video, a Vimeo, vagy például a DailyMotion. A képen az ő egyik prezentációjukból kifényképezett dia látható. Alatta folytatom.

Alig 1,5 éves volt az oldal, és a Google felvásárolta 1,6 milliárd dollárért. Ez meg is hozta a későbbi sikert, mert azonnal rengeteg új felhasználója lett az oldalnak. Az alapítók sem jártak rosszul, Chad Hurley akkori vezérigazgató (alapító) 345 millió dollár értékű (akkori árfolyamon körülbelül 67 milliárd forint) Google-részvényhez jutott a felvásárlással, társa, Steven Chen pedig 326 millió dollárral lett gazdagabb. A fenti videót feltöltő Jawed Karim alapító “csak” 64 millió dollárral, mivel a felvásárlás előtt kiszállt a Youtube-ból, mert folytatta egyetemi tanulmányait. 900 millió dollárt pedig az a befektető cég kapta, akik 11,5 millió dollárt fektettek az ötletbe az első egy évben. A befektető cég a Sequoia Capital, jó kis megtérülést értek el.

Kapcsolódó cikkek: 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek