Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

Dátum

Megosztás

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice statisztika? Az adatokat látva kiderült, hogy lehet a rosszul működő home office mögött más dolgok is húzódnak, és nem a munkavállalók hibája? Tesla Cybertruck mizéria – ha eladod beperelnek. Bár már magyarázkodik a cég, és tűntetik el a nyomokat, de volt egy mondat, ami szerint jobb, ha nem nepperkedsz a Tesla terepjáróddal!
Könyvajánló sorozatunk továbbra is a podcast végén hallható, ezen a héten is egy izgalmas könyvet mutatunk be. A témája, hogy miként tudsz jövőálló vállalkozást építeni. Tudod itt az MI/A!, átalakuló munkafolyamatok, a munkavállalói hozzáállás változása.

A mikrofonok mögött Mándó Milán, Nyiri Donát, Sólyom Eszter.

Youtube-on itt éred elSpotify-on ittApple Podcast-ban itt, vagy az alábbi lejátszókon keresztül:

Heti híreink és témáink:

0:00 – Intro
1:07 – Karácsonyi boltzár, mint juttatás?
9:15 – A home office valódi Achilles sarka
21:04 – Tesla nepperek tiltása
27:45 – Üzleti könyvajánló – Útmutató vezetőknek

Karácsonyi boltzár, mint dolgozói juttatás

Először Lidl, majd pár napja a Rossmann is bejelentette, hogy nem fognak kinyitni az üzleteik december 24-én. A döntés szinte biztosan nem üzleti, ugyanis a legtöbb fehérgalléros munkakörben a december 24-ét már ki szokták venni szabadnapnak és a lakosság egy jelentős részének ez a nap már az ünnepi hangulatról, családról és készülődésről szól. Épp ezért rengetegen indulnak még ekkor is bevásárolni, hiszen itt van először idejük rá. Utoló pillanatos ajándékvásárlók és a nagy családi főzésekhez bevásárlók is járják még a városokat minden évben. Szóval üzletileg a két lánc forgalomtól esik el, nem ez a mögöttes megfontolás, hanem a dolgozóik.

Mindkét azt nyilatkozta, hogy az alkalmazottak számára szavazták meg ezt a szabadnapot épp azért, hogy ők is már az ünnep részeként élhessék át a 24-ét, nem pedig a polcokat pakolva. A Lidlnek például 8500 munkatársa kapta meg a szentestét is szabadnapnak. Nyugodtan mondhatjuk ez egy elég erős employer branding eszköz és egyfajta juttatás. Amikor valaki azon gondolkodik majd, hogy mondjuk az Aldiban vagy a Lidlben dolgozzon, az ilyen apróságokon múlhat végül, hogy a jobb munkaerő hova húz. 

A Lidl nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kereskedelemben már nem minimálbérért dolgoznak és a folyamatos ilyen javítások, apró munkavállalói juttatások precedenst teremtenek és végül egész szektorokat változtatnak meg, ami végül több tízezer ember életén javít.

Forrás: Index

Home office statisztikák – Miért nem működik itthon?

Magyarországon 2022-ben az emberek 10,6 százaléka dolgozott legalább részben otthon, Lengyelországban 12,6 százalék, Szlovákiában 13,1 százalék, Csehországban 15,7 százalék, Ausztriában pedig 27,5 százalék volt ez az arány. Az Eurostat adatai szerint a munkaképes korú magyar munkavállalók 10,6 százaléka dolgozott otthoni vagy hibrid munkavégzés keretében tavaly, ami kevesebb, mint fele az EU 27 országában mért 22,4 százalékos aránynak.

A Trenkwalder kereskedelmi igazgatója úgy látja, hogy a hazai piacon a cégek elkezdték jelentősen szűkíteni a munkavállalók otthoni munkavégzésre fordítható időkeretét, hivatkozva többek között az irodai munka jobb ellenőrizhetőségére, illetve a beavatkozás könnyebb lehetőségére. 

A cég felhívta a figyelmet a home office pozitív hozadékára: 

A rugalmas feltételek segítenek aktiválni a munkaerőpiac rejtett erőforrásait, néha csökkentve a külföldi munkavállalók iránti szükségletet. Azokat is csatasorba állíthatja akiknek munkaképessége megváltozott, akik kisgyermeket nevelnek, otthoni ápolást végeznek, vagy diákok. Így jelentős számú további munkavállalót lehet bevonni a piacra.

A podcastban beszélgettünk arról, hogy a GDP adat korrelál a fenti home office adatokkal. Nem akarjuk azt mondani, hogy jól szemlélteti a helyzetet, de azért ez sem véletlen. A tapasztalatunk alapján a home office rosszul működése mögött a cégek rossz folyamatai állhatnak.

Forrás: Index

Tesla Cybertruck – ha eladod, beperelnek

Érdekes hírek keringtek mostanában a Tesla még ki sem adott Cybertruckjáról. Néhány héttel ezelőtt a Tesla rendelés véglegesítési oldala egy figyelmeztetést tartalmazott a leendő vásárlóknak, amelyben perrel fenyegetik azokat a Cybertruck vásárlókat, akik engedély nélkül értékesítenék a járművet a megvásárlást követő első évben. 

A szerződés azt is kimondta, hogy a Tesla jogi lépéseket tehet a jármű tulajdonjogának átadásának megakadályozására, vagy 50 000 dollár kártérítést igényelhet. Az első évben a Cybertruck vásárlói meg sem kísérelhetik járművük eladását, hacsak nem kaptak erre közvetlenül a Teslától engedélyt – és adtak lehetőséget a cégnek, hogy előbb ők vásárolják vissza.

Azóta ez a szöveg eltűnt az oldalról, viszont nem tudni, hogy a kitétel a szerződésben véglegesen eltűnt-e, és nem világos, mi váltotta ki a változást. És nem is ez az első eset, hogy a Tesla megpróbálja elrettenteni az újraforgalmazókat. Az utóbbi években a vállalat feketelistázta a járművükön túladókat, és lehetséges, hogy a jövőben is megtagadja a járműeladásokat azoktól, akik esetleg továbbadnák azt. 

Forrás: TechCrunch

Könyvajánló: Útmutató vezetőknek

2022-ben az AI boom jelezhette felénk azt, hogy: Hahó meg fog változni az irodai környezet, meg fog változni a munka világa, ahogy az történt anno az ipari forradalmak esetén is. A következő könyv, amit ajánlani szeretnék azzal foglalkozik, hogy miként fog megváltozni a munkavégzésünk, munkakörnyezetünk és mi cégvezetők, vállalkozók hogyan fogjuk szervezni a munkát a közeljövőben. A könyvajánló sorozatban a Pallas Athéné könyvkiadóval egy együttműködésbe kezdtünk. Az általunk feldolgozott könyvekből ajánlunk itt a Minneren, a pallasathenekiado.hu pedig adott könyveknél Minner.hu szöveges ajánlás fog szerepelni. 

Az Útmutató vezetőknek (Gary. A. Bolles), című könyv segíti elsajátítani azt a szemléletmódot, amivel a jövő kihívásait egy vállalkozás könnyedén tudja venni, sőt kiaknázni a lehetőségeket. Nem kell a jövőbe mennie, mert mintaként sok, már működő innovatív vállalkozás üzleti modellje, szervezeti felépítése is segíthet. A könyv először is leteszi az alapokat, megismerjük a munka történelmét majd a szemléletmód kialakításával kezdve eljutunk ahhoz az eszköztárhoz, ami segít minket a mindennapokban. 

Szakmai szemmel, cégvezetőként, azért érdemes elolvasni, mert sokan szenvedünk a rossz berögzült mintákkal, emiatt vállalkozásunk ellenálló képességét kockáztatjuk. A világ változik, a munkavégzés módja is változik körülöttünk. Fel kell készülnünk, hogy nemsokára munkáltatókból megbízók lesznek, munkavállalókból pedig dolgozók (megbízottak). Ha eddig csak kerülgettük a cégkultúra szót, akkor most végre nemcsak megérthetjük, hanem egyből egy versenyképes vállalkozás szervezeti stratégiáját építhetjük fel (kis és nagy cégek egyaránt). 

Személyes fejlődésünkben a könyv segíti, hogy teljesen más szemmel nézzünk egy működő szervezetre. Felkészíthet minket arra, hogy mi ne essünk abba a hiába, hogy másokkal szemben feltegyük a következő kérdést: „Mikor lesz már rendes munkája”. Saját fejlődésünkben a döntést is segítheti, hogy szemben a korábbi évtizedek berögzült nézetével bátran vállaljunk plusz mellék projekteket, sőt akár egyszerre több projekten is dolgozzunk. 

Útmutató vezetőknek könyv itt érhető el, itt tudod megvenni kattints ide!

Másik hasonló könyvajánló itt: Inspiráló Innoviációk – kattints ide!

Kiemelt kép: Canva

Korábbi hírszemlék: 

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.