KezdőlapGazdaság és üzletÍgy lesz egy gémkapocsból ház, vagy egy tragacsból luxusautó. Vaterázás felsőfokon

Így lesz egy gémkapocsból ház, vagy egy tragacsból luxusautó. Vaterázás felsőfokon

-

Tegnap a Minner Facebook oldalán megkérdeztelek titeket, hogy hallottatok-e már arról a sztoriról, hogy egy illető úgy cserélgette a holmijait, hogy egy gémkapocsból a végén egy háza lett. Jöttek is gyorsan a válaszok, és megdöbbentem, hogy nem ő volt az egyetlen, akinek ez már sikerült, vagyis hasonló elven kis dologból nagyot csinálnia. És így meg is született egy új cikk a Minneren, mert erről már érdemes írni is. Szóval, hogy is van ez?

3 sztorit fogok leírni, hivatkozással, ezekből már ötletet meríthetünk. Kezdjük is a legrégebbivel, majd a végén jöjjön a konklúzió, mit tudunk ezzel kezdeni.

Gémkapocsból ház

Kyle MacDonald azt találta ki, hogy egy gémkapcsot mindig egy nagyobb dologra cseréli, egy kicsivel nagyobbra. A férfi blogján részletesen végigkövethetjük a barterfolyamat lépéseit, amelynek állomásai a következők voltak: a gemkapcsot sikerült egy hal alakú golyóstollra cserélnie, a tollat egy kilincsre, a kilincset egy szerszámosládára, a ládát egy generátorra, a generátort egy neonfelirattal ellátott söröshordóra, a hordót egy motoros szánra, a szánt egy kétszemélyes utazásra, az utat egy teherautóra, az autót ingyenes lemezstúdió-használatra, a stúdiót egyéves albérletre, az albérletet egy Alice Cooperrel töltött délutánra, a délutánt a Kiss zenekar logójával ellátott hógömbre, a hógömböt egy filmszerepre (egy hógömbgyűjtőnek megért ennyit), a filmszerepet pedig a házra. – Forrás: Origo/2006

Tragacsból luxusautó

Ez is hasonló elven megy, de itt az autók rendbetételén is volt a hangsúly, nem csupán az, hogy csere itt – csere ott. Ezt is idevehetjük, mert könnyen átültethető az elv másra. (Köszönjük a tippet Pintér Krisztián Minner olvasónak!)

Egy zászlóból játszótér

Ez már hazai sztori, ebben az esetben egy polgármesternek jött az ötlete, hogy meg tudná fogni a legelső példa alapján a “cserebere játékot”, és ezzel egy új játszóteret szerez a falunak. Egy asztali zászlót először egy belga csokira cserélte, majd azt faliórára, modemre, tűzifára… és 14 csere után máris kész lett a játszótér! Erről ide kattintva olvashatsz! (Köszönjük a tippet Vizvari Albert minneres olvasónak!)

Konklúzió – Lehetőségek

A példákból láthatjuk, hogy nem lehetetlen megcsinálni azt, hogy egy kis tárgyból egy sokkal értékesebbet kapjunk. Ez neked is sikerülhet? Természetesen!

Nézzük milyen tippjeim vannak, illetve hogy indulhatsz el:

 • A fent említett roncsautóból luxusautó sztoriból akkor indulj ki, ha van valami plusz tudásod, amit hozzá tudsz adni. Pl. meg tudsz javítani valamit… Ez talán még nem is a klasszikus példa, hiszen itt azért időt és több munkát is fordítasz rá.
 • Vaterán, Jófogáson és a többi apróhirdetési portálon kezdesz el adni/venni, akár cserélni is, úgy, hogy mindig egy kicsivel nagyobb értékű valamid legyen. Tehát veszel valamit, eladod 20-30%-kal drágábban, majd abból a pénzből veszel megint egy olcsóbb dolgot, amit megint 20-30%-kal többért el tudsz adni, és így szépen lassan célba érsz.
 • Csak cserélsz ismerőseiddel, vaterán, jófogáson és a többi apróhirdetési portálon. Ezt kicsit nehezebb lesz megoldani, mert olyat kell cserélned, hogy a másiknak az értékes, vagy értékesebb legyen.
  Erre van is ötletem: Próbáld úgy tervezni, hogy legyen benne (a csere “sorozatodban”):
  – érme, antik érme
  – több antik tárgy is
  – bélyeg, régi/limitált
  – valamilyen sporthoz köthető ereklye, tárgy, dedikált valami (póló, labda….)
  – bármi ami egyedi készítésű, kézzel készített…

Még közben jöhetnek ötleteim, és olvasói tippeket is várok, így ez a cikk még bővülhet.

Fotó: l1ghts.fr

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek