Így lesz egy gémkapocsból ház, vagy egy tragacsból luxusautó. Vaterázás felsőfokon

Tegnap a Minner Facebook oldalán megkérdeztelek titeket, hogy hallottatok-e már arról a sztoriról, hogy egy illető úgy cserélgette a holmijait, hogy egy gémkapocsból a végén egy háza lett. Jöttek is gyorsan a válaszok, és megdöbbentem, hogy nem ő volt az egyetlen, akinek ez már sikerült, vagyis hasonló elven kis dologból nagyot csinálnia. És így meg is született egy új cikk a Minneren, mert erről már érdemes írni is. Szóval, hogy is van ez?

3 sztorit fogok leírni, hivatkozással, ezekből már ötletet meríthetünk. Kezdjük is a legrégebbivel, majd a végén jöjjön a konklúzió, mit tudunk ezzel kezdeni.

Gémkapocsból ház

Kyle MacDonald azt találta ki, hogy egy gémkapcsot mindig egy nagyobb dologra cseréli, egy kicsivel nagyobbra. A férfi blogján részletesen végigkövethetjük a barterfolyamat lépéseit, amelynek állomásai a következők voltak: a gemkapcsot sikerült egy hal alakú golyóstollra cserélnie, a tollat egy kilincsre, a kilincset egy szerszámosládára, a ládát egy generátorra, a generátort egy neonfelirattal ellátott söröshordóra, a hordót egy motoros szánra, a szánt egy kétszemélyes utazásra, az utat egy teherautóra, az autót ingyenes lemezstúdió-használatra, a stúdiót egyéves albérletre, az albérletet egy Alice Cooperrel töltött délutánra, a délutánt a Kiss zenekar logójával ellátott hógömbre, a hógömböt egy filmszerepre (egy hógömbgyűjtőnek megért ennyit), a filmszerepet pedig a házra. – Forrás: Origo/2006

Tragacsból luxusautó

Ez is hasonló elven megy, de itt az autók rendbetételén is volt a hangsúly, nem csupán az, hogy csere itt – csere ott. Ezt is idevehetjük, mert könnyen átültethető az elv másra. (Köszönjük a tippet Pintér Krisztián Minner olvasónak!)

Egy zászlóból játszótér

Ez már hazai sztori, ebben az esetben egy polgármesternek jött az ötlete, hogy meg tudná fogni a legelső példa alapján a “cserebere játékot”, és ezzel egy új játszóteret szerez a falunak. Egy asztali zászlót először egy belga csokira cserélte, majd azt faliórára, modemre, tűzifára… és 14 csere után máris kész lett a játszótér! Erről ide kattintva olvashatsz! (Köszönjük a tippet Vizvari Albert minneres olvasónak!)

Konklúzió – Lehetőségek

A példákból láthatjuk, hogy nem lehetetlen megcsinálni azt, hogy egy kis tárgyból egy sokkal értékesebbet kapjunk. Ez neked is sikerülhet? Természetesen!

Nézzük milyen tippjeim vannak, illetve hogy indulhatsz el:

 • A fent említett roncsautóból luxusautó sztoriból akkor indulj ki, ha van valami plusz tudásod, amit hozzá tudsz adni. Pl. meg tudsz javítani valamit… Ez talán még nem is a klasszikus példa, hiszen itt azért időt és több munkát is fordítasz rá.
 • Vaterán, Jófogáson és a többi apróhirdetési portálon kezdesz el adni/venni, akár cserélni is, úgy, hogy mindig egy kicsivel nagyobb értékű valamid legyen. Tehát veszel valamit, eladod 20-30%-kal drágábban, majd abból a pénzből veszel megint egy olcsóbb dolgot, amit megint 20-30%-kal többért el tudsz adni, és így szépen lassan célba érsz.
 • Csak cserélsz ismerőseiddel, vaterán, jófogáson és a többi apróhirdetési portálon. Ezt kicsit nehezebb lesz megoldani, mert olyat kell cserélned, hogy a másiknak az értékes, vagy értékesebb legyen.
  Erre van is ötletem: Próbáld úgy tervezni, hogy legyen benne (a csere “sorozatodban”):
  – érme, antik érme
  – több antik tárgy is
  – bélyeg, régi/limitált
  – valamilyen sporthoz köthető ereklye, tárgy, dedikált valami (póló, labda….)
  – bármi ami egyedi készítésű, kézzel készített…

Még közben jöhetnek ötleteim, és olvasói tippeket is várok, így ez a cikk még bővülhet.

Fotó: l1ghts.fr

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

A digitális világban folyamatosan újabb trendek ütik fel a fejüket, amiket nehéz lekövetni és persze nem is mindig szükséges, de nem árt néha kísérletezgetni. Ezzel a küldetéssel nem azt mondjuk, hogy cseréld le teljesen a weboldalad dizájnját, apróbb módosításokkal is konverziónövekedést tudsz elérni. Például a Minner is 2018 óta apróbb módosításokat alkalmaz. Adunk pár támpontot, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölni:

 • Konverzióra optimalizált oldalak, a főoldal kivételével minden aloldalon csak egy CTA (call-to-action) lehetőség van, pl. vásárlás gomb, kosár, email-cím űrlap, kapcsolatfelvétel, stb.
 • Nagy, lapozható borítóképek (sliderek) a főoldalon.
 • Piktogramok, jelölések, tanúsítványok: segítik az információ feldolgozását, a látogató több ideig böngészik az oldalon.
 • A folyószöveg legalább 15-ös, de inkább 16-os betűméretű. A cím vagy kiemelt szöveg ennél nagyobb.
 • Színátmenetes háttér két színnel, lehetőleg a márkád színeinek kombinációjával.
 • Ha pedig a promóciós oldalad kinézetét frissítenéd, a Themeforest oldalon rengeteg sablon közül választhatsz.

Még több ehhez hasonló tippet, ötletet olvashatsz az alábbi cikkekben:

Milliárdos forgalmuk van. Mit csinálnak online?

Ideje redizájnolni a weboldalad. Akár WordPress oldalad van, akár más

MinnerInstant

Áprilisban, a Digitális Ninja hetek alatt számtalan nagyszerű szoftvert mutattunk be, amelyek segítenek új szintre emelni a digitalizációt a cégeden belül. Egyik leghasznosabb közülük a LastPass, egy online jelszószéf szoftver, amit nem csak a vállalkozásodban használhatsz, hanem magánszemélyként is. Az elfelejtett jelszó dühítő, és még hátráltat is, éves szinten akár órákat vehet el tőled az új jelszó igénylésének folyamata. Ne engedd, hogy ilyen apróságok visszafogják a hatékonyságod! Ha bizalmatlan lennél, ne adj meg érzékeny információt (pl. bankkártyaadat), de általános belépésekhez nyugodtan használhatod.

Ebben a cikkben segítünk, hogyan tudod beállítani: Az összes jelszavad egy helyen, biztonságos jelszószéfben – LastPass használata

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek