Így szerezz magadnak biztos állást (kb.) egy évre előre úgy, hogy még extra profitod is lesz

Hogyan is kezdte Mark Zuckerberg a Facebookot? Jah, hogy bevont kockázati tőkést…, amiből persze költött arra is, hogy legyen miből ennie, legyen hol laknia… közben létrehozott egy gigászi vállalatot úgy, hogy a Facebook is az övé maradt.

Érdemes elindítani kicsiben a vállalkozásod? Persze. Érdemes kockázati tőkést (vagy üzleti angyalt) bevonni? Az attól függ. Ezzel még nem segítettem igaz? A Minner.hu vállalkozási ötletei között több startuphoz hasonló ötletet is találsz. Ezek olyan ötletek, amelyeknél be tudsz vonni külsős tőkét. Beszélek én itt össze vissza, szinte mindegyik ötletnél be tudsz vonni pénzt! Ettől vállalkozás a vállalkozás. Na várjunk csak!

Igen ezzel azt akarom mondani, hogy belekezdesz az ötlet kidolgozásába, akár már egy-két hónapig is saját magad csinálod, majd elkezdesz befektetők után kutatni. Van hátránya is a befektető bevonásnak, ez igaz. Viszont ha ez a célod, akkor gondolj bele, hogy saját magadnak csinálsz egy új állást, és még a cégedben tulajdonos is maradsz. Mert mi is történik? Egy kockázati tőkés beszáll a bizniszbe, azért hogy te főállásba csinálhasd (fizetést írsz ki magadnak a befektetett tőkéből, persze még másra is költitek), hogy tudj növekedni, ő pedig ebből profitálni. Az ilyen befektetők tudják, hogy 10-ből jó, ha 1 ilyen befektetése megtérül, viszont az nagyon is sok hozamot hoz. Tehát mernek kockáztatni.

A kockázati tőkés sem hülye! Tudja azt, hogy amit szeretünk csinálni, azt jobban is fogjuk csinálni, nagyobb elhivatottsággal. Tehát a saját ötletünkbe több energiát fogunk beletenni, mint bármilyen más alkalmazott.

Például a 108. ötletet akarod megvalósítani. Máris, ha nagyobb növekedést akarsz az elejétől elérni, érdemes a teljes saját ötletedet prezentálni egy befektető elé. Igazából mindenre rá lehet húzni a startup szót :), meg említettem már, hogy nem kell startupnak lenni ahhoz, hogy valaki befektessen egy vállalkozásban.

Hol találok befektetőt?
A legfontosabb kérdés. Mondanám azt, hogy nem hiszed el, de itthon is köztünk járnak, pedig így van. Meg kell dolgozni azért, hogy eljuss ilyen kapcsolatokhoz. Kezdetben elég, ha a Facebookos startup csoportban elkezdesz beszélgetni emberekkel, meetupokra (ingyenes előadásokra) jársz… Magyarán kapcsolatokat építesz. Ez 2-3 hónap alatt meghozza a gyümölcsét, és közel kerülsz kockázati tőkésekhez. További ötlet: Itt egy lista a hazai befektetőkről, akiket érdemes megkeresni startup befektetéssel kapcsolatban


A vállalkozás már elindítsam vagy nem?
Több tőkét tudsz bevonni akkor, ha már működőképes céged van. Ez nem azt jelenti, hogy profitálsz is már belőle, vagy nyereséges. A befektetők is tudják, hogy legtöbb esetben nagyobb tőke kell ahhoz, hogy még nagyobb lépést tegyél (ebben az esetben tegyetek majd együtt). Így én azt mondom vágj bele, kezd el kidolgozni a céged, indítsd el, és keress kockzati tőkést

Ezt se felejtsd el!
Az is jó a kockázati tőkésekben, hogy segítenek a kapcsolataikkal még jobban beindítani a vállalkozásodat. Sokszor nem is a tőke az, ami sokat jelent, hanem a kapcsolat. És azért is jó kockázati tőkéssel beszélni, mert lehet kiderül az ötletünk abban a változatban nem is piacképes… És a megoldásokban segít ő is.

A cikk folytatódik >>> Így szerezz magadnak biztos állást (kb.) egy évre előre – 2. rész

Fotó: Robert Scoble/Flickr

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!