szombat, január 16, 2021

1. üzleti ötlet – Albérletközvetítés külföldieknek, akár ingatlan nélkül is

A vállalkozásötlet rovat első ötletét olvashatod itt. Jó hírem van! Ez már a frissített, aktualizált ötlet! Az utóbbi években az ingatlanpiaci befektetések, üzleti megoldások előtérbe kerültek. Most már mondhatjuk, hogy az Airbnb piac is stabilizálódott itthon, kiforrott. Ez előnyös a befektetőknek is, mert el tudják dönteni, hogy a rövid vagy hosszú távú lakáskiadást preferálják. És mi van akkor, ha nincs ingatlanunk, de szeretnénk mi is profitálni ebből a piacból? Olyan ötletet olvashatsz most, amit akár munka mellett is tudsz csinálni, de akár egy nagyobb vállalkozást is rá tudsz építeni.

1. vállalkozási ötlet: Albérletközvetítés külföldieknek, akár ingatlan nélkül is

Az ötlet az, hogy keresel olyan lakástulajdonosokat, akiktől átveszed az albérletük üzemeltetését egy meghatározott havidíjért cserébe. Első körben természetesen nem 1000 ügyfélre kell gondolnod (ügyfél alatt most a lakástulajdonost értem), hanem 10-20 partnerrel már szép havi bevételre tudsz szert tenni. Amikor majd az albérletet hirdetni is fogod, akár az átlaghoz képest egy picivel magasabb áron is, akkor pont azt tudod kiemelni, hogy az albérlet supporton kívül másban is tudsz segíteni a lakóknak. A lakástulajdonost azzal tudod rávezetni a megoldásra, hogy így magasabbért tudja kiadni a lakást, te foglalkozol a lakókkal.

A célcsoportod

  • egyrészt a külföldiek, akiknek Magyarországon van ingatlanuk
  • a külföldön élő magyarok, akik kiadják magyarországi ingatlanjukat
  • azok a magyarok, akik nem beszélnek jól nyelveket, de szeretnék 30-40%-kal magasabb havidíjért kiadni a lakásukat.

Továbbá olyan szolgáltatást, üzleti modellt is mögé építhetsz, ami mondjuk így néz ki:

  1. Ingatlanbefektetőket keresel
  2. Segítesz az ingatlanvásárlásban (ingatlanos jutalék, vagy annak egy részét megkapod)
  3. Felújításban (mesteremberek közvetítői díja)
  4. Kiadjátok a lakást külföldieknek (te és a lakástulajdonos) – menedzseled

Ez az ötlet természetesen airbnbzéssel is működhet, de most a hosszú távú lakáskiadást nézzük. Van egy hátránya az Airbnb-nek: általában ott működik csak jól, ahol közel van valamilyen turisztikai látványossághoz. Több ingatlanos céggel is kapcsolatban állok, és jelezték, hogy újra előtérbe került a hosszú távú lakáskiadás. Már megtapasztalta mindenki az Airbnb-t, és fel tudja mérni melyik jobb megoldás a számára, illetve a szakértők is nagy segítségükre vannak ebben.
Van, amit érdemes ellesni az Airbnb piacból. Méghozzá az, hogy létrejöttek olyan cégek, akik vállalják az ingatlanok kiadásával foglalkozó munkákat egy meghatározott díj ellenében. Ezt hosszú távú lakáskiadásnál is alkalmazni szokták. Tudod, hol? Az alábbi példákat az ingatlanosokkal való közös munka során tapasztaltam az elmúlt években, illetve láttam működésük közben:

  • Legtöbbször azok, akik külföldön dolgoznak (magyarok), de van itthon ingatlanjuk, és kiadják, ők általában egy ismerőst bíznak meg az albérlet ügyes-bajos dolgaival. Ilyenkor a bérleti díjból azért szoktak kapni.
  • Ehhez hasonló megoldást láttam a külföldieknél, akiknek Magyarországon van olyan ingatlanuk, lakásuk, amit kiadnak. Általában a szomszédot vagy közeli ismerőst, sőt, arra is láttam már példát, hogy ügyvédi irodát bíznak meg a lakásuk felügyeletével, az albérlet “üzemeltetésével”.

Miért pont külföldieknek közvetíted az albérleteket? 

A tapasztalat az, hogy a külföldiektől 20-40%-kal több havidíjat szoktak kérni a lakástulajdonosok, mint általában, hát még akkor, ha euróban írják. Az is igaz, hogy általában ezek a lakások igényesebbek is, mint a többi. Nagyon sok egyéb ügyben is tudsz nekik segíteni, ami indokolttá teszi a picit drágább albérleti díjat (legyen az internet, vagy magához a lakóhoz kapcsolódó dolgok, pl. bank). Ehhez az ötlethez alapból szükséges valamilyen szinten beszélni az angolt vagy németet, és extra lehet, ha valamilyen más nyelven is tudunk – mondjuk ez egyértelmű.

Célpiac: Olyan külföldiek, akik itt tanulnak, dolgoznak, és szükségük van albérletre. Ők azért választanak téged, mert sokkal nagyobb biztonságban fogják magukat érezni, és ha jól kitalálod az extra segítséget, még ajánlani is fognak.
“Szállítók”, partnerek:  A partnereink az olyan lakástulajdonosok, akik kiadják a lakásukat, és nem tudnak nyelveket beszélni, vagy külföldön élő magyarok vagy külföldiek.
Konkurencia: Lakástulajdonosok, ingatlanosok
Megvalósítás, üzlet:
1. Felkeresni olyan lakástulajdonosokat, akik idegen nyelveket nem beszélnek, de jó lakásuk van, és szeretnék, ha többért ki tudnák adni. Például a Jófogáson vagy egyéb apróhirdetési portálon is találhatsz. Szólsz nekik, hogy jó a lakásuk, és van erre egy jó megoldásod, hogy hosszabb távon is többet el tudjanak kérni a lakásért.
2. Angol, német és egyéb nyelveken kitenni a hirdetéseket a legtöbb magyar ingatlanportálra, hozzátéve az extra szolgáltatásainkat is.
3. Közben az egyetemeken is keresni a kulcsembereket, akik közeli kapcsolatban állnak külföldi diákokkal.
4. Az albérlet lefoglalásában segítség, szerződések előkészítése.
5. Havonta kapcsolattartás a lakókkal, és az ügyek intézése. (Ezért kapod a havidíjat).

Profitvárakozás: Mivel magasabb díjat szoktak elkérni a külföldiektől, ezért a lakástulajdonosnak is megtérül, illetve téged is ki tud fizetni. Tehát a lakástulajdonostól kapod a pénzt! Tapasztalataim szerint lakásonként havi 20-40 ezer forintot tudsz elkérni ilyen szolgáltatásért. 10 lakásnál már havi 200-400 ezer forint. És ennyi lakást el tudsz látni, ha nem még többet is.

Szolgáltatások, amik vonzóvá tehetik a te szolgáltatásod:
Folyamatos kommunikáció a külföldi lakókkal, segítség mindenben (számlák, javítások, karbantartások…).  Segítség a tanulmányokban, a nemzeti ünnepekről, szünetekről értesítést, infót küldesz. Bármilyen hazai ügyben kell eljárni, te is segítesz neki…

Tudod, kávézóból is van olcsóbb is, mégis sokan járnak a Starbucksba vagy a CostaCoffee-ba, pedig ki se hozzák a kávét az asztalhoz. 🙂 Nos tehát az 1. alapötlet ez, rád vár a megvalósítás, hogy belevigyél valami extrát. Gondold tovább! Ezek az ötletek kisebb költségvetéssel is megvalósíthatók, de azt soha se felejtsd el, munka nélkül egy ötlet sem hoz profitot. 

Inspiráció az ötlethez: Több hazai cég is (pl. Frei Cafe) elkezdett foglalkozni a munkatársaik albérleti problémájával. Különböző albérlet támogatási megoldásokat dolgoznak ki. Van olyan cég, aki például saját maga bérli, vagy akár meg is veszi a lakásokat és úgy adja ki az alkalmazottaknak (például Lidl). Aki erre a piacra valami jó üzleti modellt talál ki, nagy piacot szerezhet. Érdemes gondolkodni rajta!

Egyéb speciális ötlet: Egyedülálló nyugdíjasokhoz közvetítesz albérlőket
Egy kicsit más célcsoport, de mekkora lehetőség van benne: Nyugdíjasokhoz közvetítenek bérlőket. Mekkora piaci lehetőség?! Társadalmi és még pénzt is hoz!

Kapcsolódó ötletek: 


Ha még csak tervezed a vállalkozásodat - Vállalkozás indítás minikurzus 6900 Ft-ért
Ez a rövid kis kurzus nemcsak hasznos információkkal, tippekkel lát el, hanem még motiválni is fog, hogy belevágj a vállalkozásodba. Már több mint 500-an a tanítványok között!!! Ár-érték arányban is nagyon jó döntés. Kattints ide!
Minél előbb elindítanád a vállalkozásod? Vállalkozási ötlet megvalósítási tréning
Több órányi videós tananyag. Benne üzleti modellekről, marketingről, stratégiáról, adózásról, weboldalakról és mindenről, amire szükséged lesz! 29 000 Ft Kattints ide!

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek