Kezdőlap Gazdaság és üzlet Itt a streaming háború! Kifilézik a Netflixet! A felhasználók isszák meg a...

Itt a streaming háború! Kifilézik a Netflixet! A felhasználók isszák meg a levét.

-

Éppen egy üzleti modellnek a versenyét, sőt háborúját láthatjuk. A Netflix indult el először ezen a piacon és ért el óriási sikereket, aztán csatlakozott a HBO (a HBO GO-val), Disney(+), Warner (At&T), NBC Universal, és most az Apple is (Apple TV Plus). Óriási harc van a piacért, a filmekért, a jogokért és persze a felhasználókért. Talpon legyen az a felhasználó, aki tudja majd, hirtelen melyik videó stream oldalt használja, mikor éri el a filmjeit és meddig. Érdekes, de most ezen a versenyen a következő 1-2 évben nem a felhasználó nyer. Elérhetetlen filmek, előfizetések átcsoportosítása, váltása és még sorolhatnám mi lesz a nemzetközi piacokon. És a cikk végén már azt is láthatod, hogy a háborúból akár mi még nyerhetünk is egy kis pénzt, talán csak mi.

Persze lesz pozitív hozadéka is, mert Hollywood egy új szakaszba léphet. Már láttuk, hogy a Netflix is sokat adott a filmiparnak, hogy saját sorozatokat kezdett el gyártani.

Sőt, most az Apple csalogatta például 500 millió dollárért a JJ Abrams -t, aki erre nemet mondott, mert a cég kikötötte, hogy csak neki dolgozhat (film és sorozatkészítés). Helyette a Warner-rel kötött szerződést 250 millió dollár értékben, mert ők megengedik, hogy más filmeken is dolgozzon. Például ha újra megkeresné a Lucasfilm egy Star Wars filmhez, akkor ne legyen akadály. Az Apple ezt most elbukta. – forrás: IGN

A Netflix most a Jóbarátok sorozatot bukja majd el. 2019-ben 100 millió dollárt fizetett már a jogokért. És 2020-tól már a Warner streaming szolgáltatónál lesz és nem lesz elérhető az első stream szolgáltatónál. – Forrás: Puliwood

A Netflix várhatóan bukja még az Office cím sorozatot is 2020 után miután elindul az NBCUniversal stream szolgáltatása.

Kifilézi a Netflixet az új konkurencia

A listát még folytathatnám. A Netflixnek nagy nehézségei lesznek a következő időszakban. Nem lennék most Netfix részvényes! Lehet most lenne érdemes árfolyam esésre játszani a részvényén?! Már most látszik az árfolyamon, hogy a befektetők elkezdték beárazni a film jogok korlátozását, elvételét a Netflixnél. Nyár óta 15%-ot csökkent az árfolyam, és 250 dollár alá ha benéz, meg sem áll a 130-200 dollár közötti sávig (lehet árfolyam esésből is profitálni). Árfolyam grafikon alatt folytatom!

Netflix részvény árfolyam – Finviz.com

Egy részvény, amivel megfoghatom az esetleges amerikai recessziót is

Minden ellene van a Netflix részvénynek:

  • A felhasználószám növekedés lassabb – ami persze fura negatívum, mivel ő rendelkezik a legtöbb felhasználó számmal. Ez a becslés nem valószínűleg túlzás lesz, amit itt látunk:
  • Fent is láthattad, hogy több sorozat, film jogát is megvonhatják tőle, sőt vonják is.
  • Hirtelen több versenytársa is lett – Apple, NBC Universal, Disney – utóbbi lehet az egyik legveszélyesebb.
  • Amerikai recessziós félelmek, amik egyre jobban hatnak a befektetőkre, részvényesekre.
  • Az árfolyam csúcson volt, korrekció várható volt
  • Ez masszívan lefelé nyomhatja az árfolyamot és a jó hírek is maximum vissza-vissza húzzák majd egy kicsit.
  • Egy kis tőkével én magam Netflix árfolyam esésére fogok spekulálni, mert a következő 1,5 évben további esést várok. Több részletben helyezek el short pozíciót, ami bár kockázatos, de rövid idő alatt így a tőzsdei lejtmenetből is lehet profitálni. (Részvényeseket nem kell sajnálni, sokat emelkedett a papír, plusz a short pozícióm zárása részvényvásárlást eredményez – erről ebben a podcastban beszéltem).

Van még hasonló!

Forrás: Verge / Stream wars
Fotó: YTCount / Unsplash

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek