Kezdőlap Gazdaság és üzlet Kezdő vállalkozók 6 havi bértámogatása a gyakorlatban. Beszámoló

Kezdő vállalkozók 6 havi bértámogatása a gyakorlatban. Beszámoló

-

Sokan kérdeztétek, hogy mi a folyamata a kezdő vállalkozóknak szóló támogatásoknak, így megkértem az egyik Minner olvasót, hogy számoljon be róla, mondja el mit és hogyan csinált.

A vendég szerző: Németh Andrea – Az ő beszámolóját olvashatod itt:

Sosem volt könnyebb vállalkozást indítani, mint most.

Rengeteg támogatás van, itt a KATA adózás, és például a digitális vállalkozások lehetősége (ha nem értesz hozzá, akkor is rövid idő alatt megtanulható).

Sokan érdeklődtetek a lehetséges támogatásokról a Minner Extra facebook csoportban, de lehetetlen kommentben megválaszolni minden fontos kérdést egyesével, így most beszámoló formájában hozom számotokra a legfontosabb információkat.

Az ötlet:

Választhatsz olyan ötletet, amit minimális befektetéssel indíthatsz, pl. a szabadúszó tanfolyamot, ha elvégzed a MinnerAkadémián, azonnal belevághatsz a vállalkozásba (Facebook marketing kivitelező, hirdetéskezelő, online marketinges, weboldalkészítő, wordpress…). Én is elvégeztem.

De ha kitartasz az eredeti elképzelésed mellett, akkor is van megoldás, hisz pályázati támogatásokkal is elindulhatsz. (Vagy kutatsz a Minner 200 üzleti ötlete között).

Két pályázati forrást szeretnék bemutatni.

Az egyik, amiről most fogsz olvasni a 6 havi bértámogatás, a másik 4,5 millió forintos támogatás, amiről a következő cikkben fogsz majd olvasni.

Előre szeretnék minden Minner olvasót tájékoztatni arról, hogy a leírásom nem minden információra kiterjedő egzakt jogi szöveg lesz.

Szándékosan szeretnék köznyelven és egyszerűen fogalmazni, hogy mindenki számára nagyvonalakban érthető legyen. Így valószínű többen kaptok kedvet az elinduláshoz.

A cél, hogy vázlatosan lássátok a programokat és a lefolyásukat, hogy el tudjátok képzelni, hogyan zajlik a folyamat és ne ijedjetek meg az egész eljárástól.

Biztatok mindenkit a programokban való részvételre és bátran keressétek a pályázatok ügyintézőit a kérdéseitekkel. Én személy szerint minden esetben csak pozitív hozzáállást és segítőkészséget tapasztaltam.

6 hónapos vállalkozóvá válási támogatás / bértámogatás

 1. Az illetékes munkaügyi központban tudsz érdeklődni az aktuális feltételekről.
 2. Amikor én igényeltem a támogatást, még 3 hónap regisztrált álláskeresői státusz volt szükséges hozzá, legutóbb tudomásom szerint már 1 hónap is elég volt.
 3. Ne gondold, hogyha voltál valaha vállalkozó, akkor ez a program nem vonatkozhat rád!
 4. Ki kell töltened magadról és a jelenlegi státuszodról nyomtatványokat.
 5. NE alapítsd meg a vállalkozást, amíg nem kérnek erre!
 6. Nullás adóigazolást kell majd igényelned, a számlavezető pénzintézeteddel pedig alá kell íratnod egy nyomtatványt arra az esetre, ha nem teljesíted a feltételeket, a MÁK azonnali beszedési megbízással a számlád terhére érvényesíthesse az igényét.
 7. Egy kisebb, néhány oldalas üzleti tervet kell írnod, közgazdász végzettség nélkül is kitölthető.
  Ebben kérdeznek rólad:
  • miért ezt a tevékenységet tervezed,
  • van-e benne tapasztalatod.
  • Szükséges egy pár soros leírás a termékekről, szolgáltatásokról, bevételi és kiadási tervet kérnek, néhány mondatban kell elemezned a piacot és a versenytársakat, illetve egy kisebb marketingtervet is össze kell hoznod.
 8. 6 havi támogatást kapsz a lakossági számládra (havonta), azaz 6x kb. 140.000 Ft-t, amiből a választott adózási forma szerint kell teljesítened az adófizetési kötelezettséged a támogatási időszak alatt, tehát ha KATA formát választod (havi 50 000 Ft), kb. 90.000 Ft marad a kezedben havonta.
 9. Nincs elszámolási kötelezettséged, csak beszámolnod kell.
 10. Havonta kb. 4 sort kell írnod arról, hogy mit tevékenykedtél a vállalkozásodban és mi a terved a következő hónapra, számokkal alátámasztani nem szükséges.

A másik támogatás, a 4,5 milliós
Itt olvashatod erről a beszámolót: A 4,5 millió forintos GINOP kezdő vállalkozók pályázat a gyakorlatban. Beszámoló
Ha érdekel a 4,5 milliós vállalkozási pályázat is (Ginop), akkor ne rohanj el most a munkaügyi központba, amennyiben KATA-s vállalkozóként szeretnéd igénybe venni, ugyanis a KATA tv. szerint, ha idén meg is szüntetnéd a vállalkozásod, 2022. januárig nem választhatod újra ezt az adózási formát. Értsd, ha van KATA-d, meg kell szüntetned a 4,5 milliós pályázat előtt, de utána újra választani már csak egy év múlva tudod. Ezzel kifejezetten foglalkozz!

Persze pl. KATA-s Bt.-d akkor is lehet, könyvelővel érdemes megvitatni a terved.

Hamarosan érkezem a következő beszámolóval!

Sok sikert!
Andrea

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: Dylan Gillis / Unsplash

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek