Kezdő vállalkozók 6 havi bértámogatása a gyakorlatban. Beszámoló

Sokan kérdeztétek, hogy mi a folyamata a kezdő vállalkozóknak szóló támogatásoknak, így megkértem az egyik Minner olvasót, hogy számoljon be róla, mondja el mit és hogyan csinált.

A vendég szerző: Németh Andrea – Az ő beszámolóját olvashatod itt:

Sosem volt könnyebb vállalkozást indítani, mint most.

Rengeteg támogatás van, itt a KATA adózás, és például a digitális vállalkozások lehetősége (ha nem értesz hozzá, akkor is rövid idő alatt megtanulható).

Sokan érdeklődtetek a lehetséges támogatásokról a Minner Extra facebook csoportban, de lehetetlen kommentben megválaszolni minden fontos kérdést egyesével, így most beszámoló formájában hozom számotokra a legfontosabb információkat.

Az ötlet:

Választhatsz olyan ötletet, amit minimális befektetéssel indíthatsz, pl. a szabadúszó tanfolyamot, ha elvégzed a MinnerAkadémián, azonnal belevághatsz a vállalkozásba (Facebook marketing kivitelező, hirdetéskezelő, online marketinges, weboldalkészítő, wordpress…). Én is elvégeztem.

De ha kitartasz az eredeti elképzelésed mellett, akkor is van megoldás, hisz pályázati támogatásokkal is elindulhatsz. (Vagy kutatsz a Minner 200 üzleti ötlete között).

Két pályázati forrást szeretnék bemutatni.

Az egyik, amiről most fogsz olvasni a 6 havi bértámogatás, a másik 4,5 millió forintos támogatás, amiről a következő cikkben fogsz majd olvasni.

Előre szeretnék minden Minner olvasót tájékoztatni arról, hogy a leírásom nem minden információra kiterjedő egzakt jogi szöveg lesz.

Szándékosan szeretnék köznyelven és egyszerűen fogalmazni, hogy mindenki számára nagyvonalakban érthető legyen. Így valószínű többen kaptok kedvet az elinduláshoz.

A cél, hogy vázlatosan lássátok a programokat és a lefolyásukat, hogy el tudjátok képzelni, hogyan zajlik a folyamat és ne ijedjetek meg az egész eljárástól.

Biztatok mindenkit a programokban való részvételre és bátran keressétek a pályázatok ügyintézőit a kérdéseitekkel. Én személy szerint minden esetben csak pozitív hozzáállást és segítőkészséget tapasztaltam.

6 hónapos vállalkozóvá válási támogatás / bértámogatás

 1. Az illetékes munkaügyi központban tudsz érdeklődni az aktuális feltételekről.
 2. Amikor én igényeltem a támogatást, még 3 hónap regisztrált álláskeresői státusz volt szükséges hozzá, legutóbb tudomásom szerint már 1 hónap is elég volt.
 3. Ne gondold, hogyha voltál valaha vállalkozó, akkor ez a program nem vonatkozhat rád!
 4. Ki kell töltened magadról és a jelenlegi státuszodról nyomtatványokat.
 5. NE alapítsd meg a vállalkozást, amíg nem kérnek erre!
 6. Nullás adóigazolást kell majd igényelned, a számlavezető pénzintézeteddel pedig alá kell íratnod egy nyomtatványt arra az esetre, ha nem teljesíted a feltételeket, a MÁK azonnali beszedési megbízással a számlád terhére érvényesíthesse az igényét.
 7. Egy kisebb, néhány oldalas üzleti tervet kell írnod, közgazdász végzettség nélkül is kitölthető.
  Ebben kérdeznek rólad:
  • miért ezt a tevékenységet tervezed,
  • van-e benne tapasztalatod.
  • Szükséges egy pár soros leírás a termékekről, szolgáltatásokról, bevételi és kiadási tervet kérnek, néhány mondatban kell elemezned a piacot és a versenytársakat, illetve egy kisebb marketingtervet is össze kell hoznod.
 8. 6 havi támogatást kapsz a lakossági számládra (havonta), azaz 6x kb. 140.000 Ft-t, amiből a választott adózási forma szerint kell teljesítened az adófizetési kötelezettséged a támogatási időszak alatt, tehát ha KATA formát választod (havi 50 000 Ft), kb. 90.000 Ft marad a kezedben havonta.
 9. Nincs elszámolási kötelezettséged, csak beszámolnod kell.
 10. Havonta kb. 4 sort kell írnod arról, hogy mit tevékenykedtél a vállalkozásodban és mi a terved a következő hónapra, számokkal alátámasztani nem szükséges.

A másik támogatás, a 4,5 milliós
Itt olvashatod erről a beszámolót: A 4,5 millió forintos GINOP kezdő vállalkozók pályázat a gyakorlatban. Beszámoló
Ha érdekel a 4,5 milliós vállalkozási pályázat is (Ginop), akkor ne rohanj el most a munkaügyi központba, amennyiben KATA-s vállalkozóként szeretnéd igénybe venni, ugyanis a KATA tv. szerint, ha idén meg is szüntetnéd a vállalkozásod, 2022. januárig nem választhatod újra ezt az adózási formát. Értsd, ha van KATA-d, meg kell szüntetned a 4,5 milliós pályázat előtt, de utána újra választani már csak egy év múlva tudod. Ezzel kifejezetten foglalkozz!

Persze pl. KATA-s Bt.-d akkor is lehet, könyvelővel érdemes megvitatni a terved.

Hamarosan érkezem a következő beszámolóval!

Sok sikert!
Andrea

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: Dylan Gillis / Unsplash

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!