A 4,5 millió forintos GINOP kezdő vállalkozók pályázat a gyakorlatban. Beszámoló

Dátum

Megosztás

A kezdő vállalkozóknak szóló támogatások között legutóbb foglalkoztunk a 6 havi bértámogatással, most pedig a 4,5 millió forint vissza nem térítendő pályázatát mutatja be vendégszerzőnk, egy Minner vállalkozó, aki maga is átesett a támogatás megigénylésén. Most zárult egy nagy kör az igénylésben, de várhatóan lesz még egy hajrá 2021-ig. Addig is lesz miből felkészülnöd!

A vendég szerző: Németh Andrea – Az ő beszámolóját olvashatod itt:

Az igényelhető támogatás maximum összege a pályázat esetében, amiben részt veszek: 4 573 800 Ft. Bérköltségként maximum havonta 225 000 Ft, valamint a hatályos jogszabályok szerinti, munkáltatót terhelő adók és járulékok számolhatóak el, azaz 272 250 Ft/hó az összeg. (Több is lehet a béred, de támogatás maximum ennyire jár.)
Tehát költhető a támogatás bérköltségre, KATA fizetésre, eszközbeszerzésre, irodabérlésre… nagyon sok mindenre , ami felmerül a vállalkozásodnál (de ezt a részt majd tüzetesen nézd át a pályázat kiírásában, egyébként is üzleti tervben foglalkozol vele).

A pályázat 30 év alatt és felett is igénybe vehető.
Arról, hogy ki és milyen feltétellel pályázhat, milyen tevékenységi körre, illetve ki az, aki nem támogatható és egyéb részletes szabályokról nem írok, mert ezeket az információkat a kiírások tartalmazzák pontosan.

További és aktuális információkért ajánlom a https://www.ginop519.hu/

oldal felkeresését, a kiírások és gyakori kérdések átolvasását, valamint a mentoroknál az informálódást, nagyon segítőkészek!

Én arról fogok írni a továbbiakban, hogyan zajlott a pályázat folyamata.

A GINOP kezdő vállalkozóknak szóló pályázatának folyamata, igénylés

Figyeld a dátumokat, időszakokat, erre számíthatsz te is! Ez a cikk a pályázatról szól, arra fókuszál és nem a sikeres vállalkozás indításra, arról egyébként is rengeteg cikket találsz a Minneren (ahol éppen vagy).

1. Regisztráció, adatlap kitöltése

2019. január végén találtam rá a programra az interneten. Minden régiónak külön felülete van a pályázatra. Sok információt akkor nem láttam még azon az internetes felületen, regisztrálni lehetett érdeklődőként. Miután megtettem, megkeresett egy mentor telefonon és megkérdezte, mi lenne a tervem a pályázattal, beszélgettünk róla, majd később kaptam egy tájékoztatót. Az online felületen kellett megadnom a személyes adataimat, jelenlegi státuszomat. Ekkor még nem kellett álláskereső legyek. A tájékoztatóban ekkor még az szerepelt, hogy május-június környékén indul a képzés. 10 év közszolgálat után a tapasztalatom az, hogy akkor hiszek el a bürokráciának bármit, ha már túl vagyok rajta, de legalább tudtam, hogy előbb biztosan nem indul. Mivel egy ismerősöm korábban részt vett ilyen programban, ő figyelmeztetett, hogy szerinte ősz előtt ne is várjak semmit.

2.  Személyes elbeszélgetés a Széchenyi Programiroda mentorával, jogosultsági feltételek vizsgálata

2019. áprilisban került sor a személyes elbeszélgetésre az SZPI épületében. Tisztáztuk, hogy jogosult vagyok-e biztosan a pályázatra. Aztán a beszélgetés az üzleti terveimről szólt, a mentor szakmai hozzáértéssel kérdezett, nagyon segítőkész volt, illetve tanácsot adott a terveimmel kapcsolatban, elmondta az ő véleményét. Nem kellett konkretizálni a célokat papírra vetve és lefektetni azt, hogy én biztosan ezt a tevékenységet szeretném majd végezni. Amit vinnem kellett: lakcímkártya, szig., taj kártya, adókártya és a bankszámlaszámom megadni, ha szeretném majd a képzésen való részvétel esetén visszatéríttetni az utazási költséget, amennyiben tömegközlekedést vennék igénybe.

3. Kompetencia, motivációs teszt kitöltése

2019. júliusig nem történt semmi az e-mailek és az emlékeim szerint sem. Akkor kaptunk jelzést, hogy a tesztek online kitölthetők 30 napon belül, ebből megint le lehetett szűrni, hogy akkor az elkövetkező 2 hónapban valószínű, hogy még mindig nem történik semmi. A teszt miből állt? Pszichológia: kérdeznek rólad, a motivációdról, a vállalkozói alkalmassághoz kapcsolódó kérdéseket is várhatsz. Matematika: alapműveletekre mindenképp számíts, illetve ha régen volt már nálad is a tört osztása/szorzása törttel, akkor nem árt rákeresni előtte a neten. Engem némileg zavarba hozott hirtelen, kerestem is az ezeréves matekos emlékeket, biztosra akartam menni, szóval a google-ben hamar megnéztem a szabályt. Ha egyszer leülsz, hogy nekiállj a tesztnek, akkor úgy tervezz, hogy végig is csinálod helyben. 1 órát biztos eltöltöttem az egész felméréssel. Közgazdaságtan: pl. ha xmunkavállalóm y óra alatt termel z mennyiséget, akkor melyik munkavállalót költséghatékonyabb megoldás választani; vagy ha 3 fajta gépem van és adottak a számok, melyik mennyi idő alatt mennyi termelésre képes, akkor melyik munkavállalóm és melyik gép kell ahhoz, hogy pontosan ezt a mennyiséget kapjam. Szóval ilyesmi szintű kérdések voltak, grafikon elemzések, kereslet-kínálat, melyik termék volt abban az időszakban a legkeresettebb. Nem kell hozzá közgazdász végzettség, minden feladat megoldható józan paraszti ésszel. Olyan alapvető kérdések, amelyeket egy vállalkozó legyen képes megoldani, főleg, ha adnak a kezébe 4,5 milliót. A teszt eredményét talán augusztusban kaptam meg.

4. Programba vonás (szerződéskötés)

2019. szeptember elején érkezett e-mailben a képzés időpontja, októberre osztottak be. Szeptemberben részt vehettünk egy szakmai napon, ahol hasznos információkat osztottak meg. A képzés 2 hetes (10 munkanap). 10%-ot nem haladhatta meg a hiányzás. A képzés első napján már álláskereső státuszban kellett lenni, ha eddig nem voltál az és erről hatósági bizonyítványt is kellett bemutatni. Az adminisztrációval, szerződések aláírásával kezdődött a 2 hét. Miről szólt ez az időszak? Alapvető jogi, pénzügyi, adózási, gazdálkodási, vállalkozási ismeretek, vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciák, csapatépítés jellegű feladatok. Kb. 30-an voltunk, őszintén mondom, hogy élmény volt ennyi lelkes, értelmes és céltudatos emberrel együtt tölteni ezt az időt és némely gyakorlati feladatnál nagyon jól is szórakoztunk. Az oktatókat is csak dicsérni tudom. Nagyon klassz lehetőség ez a képzés a kapcsolatépítésre és egymás segítésére, létrehoztunk egy Facebook csoportot is, ahol tudjuk egymást támogatni, informálni és az ekkor kötött ismeretségek következtében ajánljuk egymást másoknak is. Én személy szerint kaptam egy felkérést, hogy tartsak előadást a többiek számára Facebook marketing alapokról, így számomra több megkeresés majd megbízás is érkezett az előadás után. A képzés végén egyébként lehetőséget kapott mindenki arra, hogy bemutatkozzon és előadja a terveit.

5. Vizsga, tanúsítvány

A képzés utolsó napján vizsgát tettünk, nem kell tőle megijedni, csak olyan kérdés szerepel a vizsgalapon, amiről szó esett a képzés folyamán. Miután sikeresen levizsgáztunk, megkaptuk a tanúsítványokat.

6. Üzleti terv elkészítése és elbírálása független szakértők által

Az üzleti terv excel sablonját már a képzés elején megkaptuk, így elkezdhettünk ismerkedni vele, illetve dolgozni rajta. A tanúsítvány megszerzése után adhattunk le csak üzleti tervet. Szép terjedelmes, ez már komolyabb tudást igényel. A mentorok mindenben segítenek, de igyekeztünk magunk megoldani természetesen, amit tudtunk. Volt, aki megbízott ezzel vállalkozót, hogy írja meg az üzleti tervét, így is megoldható természetesen, ha nem akarsz vele bajlódni. A Minner Extra vállalkozói csoportban is biztosan lesz rá jelentkező vállalkozó, ha ilyen segítséget szeretne valaki. A mentor a végén mindig ellenőrzi és segít javítani, ahol szükséges. Konkrétan bármikor kérdezheted őt, miközben dolgozol a terveden. A tanúsítvány átvételétől 30 nap állt rendelkezésünkre az üzleti terv leadásához. November elején adtam le a végleges tervet, hónap közepén meg is érkezett az elbírálás, 98%-os eredménnyel sikerült teljesíteni.

7. Vállalkozás létrehozása

Megalapítottam az ezt követő napon a vállalkozásom. Ha részt veszel a programban, tájékoztatni fognak a határidőkről, pl. hogy mennyi időn belül kell létrehozni a vállalkozást. Mivel én nem KATA szerint adózom, ezért hoztam létre hónap közepén már, hogy dolgozhassak. A támogatási időszakom kezdetét pedig december 1-től határoztam meg, de akár januártól is lehetett volna.

8.. Támogatás igénylése

A MÁK rendszerén keresztül benyújtottam a támogatás igénylését november közepe táján. 30 napnál nem régebbi nullás adóigazolással rendelkeznem kellett, vagy regisztrációval a köztartozásmentes adatbázisba. Én ezt akkor elfelejtettem beszerezni, így kaptam december 31-én a hiánypótlásra felhívást. A saját esetemből adódóan időben érdemes leellenőrizni, hogy a rendszerben van-e adótartozásod, akkor is, ha jól tudod, hogy neked egyébként nincs. Miután az adóhivatal egyik rendszere szerint volt, a másikban pedig látszott, hogy nincs, hiába az utóbbi volt a jogos, ennek ellenére be kellett fizessem a megállapított hiányt, hogy időben a kezemben legyen a nullás igazolás és feltölthessem online a MÁK rendszerébe. Gyakorlatilag 60 nap van a támogatási kérelem elbírálására, de többen, már decemberben meg is kapták a támogatás első részletét, azaz 50%-ot, nekem pl. január közepén érkezett az elbírálás, másnap pedig a bankszámlára a jóváírás. Még a régiókban is van időbeli eltérés a program lefolyásában, így vegyétek ezt a beszámolót szó szerint az én tapasztalatomnak és egyfajta iránymutatásnak.

Mindezek után a kötelezettségeimről:

  • a 12 hónapos támogatási időszak után további 12 hónapig fenntartani a vállalkozását, nem szüneteltethető
  • a projekt fizikai befejezésének időpontját magában foglaló lezárt teljes üzleti évben, realizált nettó árbevétel, egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevétel elérje a minimum 1.000.000 Ft-ot
  • Továbbá pl. beszámolási kötelezettség a meghatározott időszakokban.

Mindenképpen ajánlom a programban való részvételt annak, aki szeretné a lehetőséget kihasználni! Én csak onnantól kezeltem biztosként a támogatást, amikor a MÁK határozatát megkaptam az elfogadásról.

Addig 4,5 millió okom volt arra, hogy türelmes legyek.

Sok sikert és kitartást kívánok annak, aki belevág! Nekem megérte sok szempontból!

A másik pályázat a 6 havi bértámogatás. Erről itt olvashatsz: Kezdő vállalkozók 6 havi bértámogatása a gyakorlatban. Beszámoló

Jó üzleti ötletre lenne szükséged? Még úgy érzed nem az igazi, ami most van, vagy szeretnéd ellenőrizni létjogosultságát?
Akkor a Minner 200 üzleti ötlete segíteni fog ebben! Kattints ide a vállalkozási ötlet rovatra!

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: Envato License

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.