Kínai import most: maszkok, gyorsteszt, kézfertőtlenítő, szállítási díjak

Új kínai fertőzött már nincsen, csakis külföldről viszik be hozzájuk a vírust, de azt is idejében elcsípik. Bár ők kilábalóban vannak a járványból, a gyárak még így is csak 70-80%-ban működnek, és jelenleg az európai és amerikai kereslet hiányzik. Értelemszerűen most éppen a maszkokra van igény, továbbá kézfertőtlenítőre és koronavírus gyorstesztre. Ezek pörögnek itthon is, sőt néhány vállalkozó is megpróbálja meglovagolni ez a területet. Lássuk mit kell tudnod most a kínai importról!

A cikk szerzője Csépe Gábor kínai import szakértő, aki aktívan importál termékeket (sőt gyárttat is), továbbá ő a MinnerAkadémia kínai import képzés oktatója. További kínai import cikkek a tartalom végén linkelve!

Az alapanyag ellátás még nem állt vissza teljesen. Az európai gyártók sem igényelnek annyi alapanyagot, így jobb híján mindenki maszk gyártásába vágott. Ez miért rossz? Azért, mert rengeteg cég elkezdett maszkot gyártani, olyanok is akik előtte sosem foglalkoztak ilyennel. Pláne így, hogy az Egyesült Államokban is durván elharapódzott a járvány. Már ők a listavezető ország a visszaigazolt megbetegedések tekintetében, nem Kína. Kell is nekik a maszk… Kereslet-kínálat. Sőt majdhogynem Kínának ez az egyetlen útja. A vírust minél előbb le kell csillapítani, hogy újra élénküljön a kereslet. Persze addig a maszk, fertőtlenítőszer és hasonló termékekből jön annyi bevétel, hogy a gyárak működése nem áll le, a munkaerőt meg tudják tartani (utóbbi nem csak Kínában fontos, hanem akár nálunk is – drága a betanítás költsége).

De még olyan gyártók is, mint a Foxconn (ők gyártják az iPhone-t) is átállt maszkgyártásra. Ez tehát elvesz a gyáraktól kapacitást, a maszkra figyelnek, nem a rendes üzletre. Ez nem minden cégre igaz, de meglepően sokra. Egy ügyfelünknek dolgozunk Kínából nitril gumikesztyű beszerzésen (szintén egy fontos védőfelszerelés), és van olyan gyártó, aki nagyon hosszú gyártási időt ad meg, arra hivatkozva, hogy inkább maszkot gyártanak… Pedig eredetileg nem ezzel foglalkoztak, csak átmenetileg nagyobb biznisz.

Az Alibaba főoldalán a consumer electronics lapfülön maszkot árulnak… no comment.

Alibaba.com elektronikai kategóriában is maszkot árulnak.

Sokkal nehezebb most a kínai értékesítőkkel, gyártókkal felvenni a kapcsolatot. Sokan ott is home office-ban vannak (a nagyobb cégek az Alibaba-n sales-esekkel dolgoznak). Nekünk is volt olyan, hogy több száz üzenetet küldtük és alig jött vissza egy-kettő. Egyszerűen nincs rá kapacitásuk az új helyzetben (home office, gyerekkel, gondolom sokatoknak szintén érdekes tapasztalatokat hozott, nekem is).

Egy jó tanács, hogy ha most kell valami, el tudjatok egyáltalán indulni kínai importtal.
Az Alibabán sok gyártó feltünteti az e-mail címét vagy weboldalát is. Írjatok nekik közvetlen e-mailt, nagyon eséllyel kaptok majd választ, mint az Alibaba üzengető felületén.

Árak

Egyenlőre nem változtak jelentősen. Csökkent a kereslet, de a maszk gyártás kapacitás elvonása miatt nem kezdtek el esni a normál termékek árai sem. Meglátjuk mi lesz hosszabb távon, valószínű lesz csökkenés, ha nem is minden ágazatban. Ennek fő oka, hogy a kereslet nehezebben tér majd magához, és lesznek olyan termékek, amiknél el lehet majd csípni igazán olcsó árakat is.

Jó hír (vagy inkább csak ténymegállapítás, tapasztalat)

A kínai import nem állt meg. Sokan importálnak (hallom szállítmányozóktól). Európában az ellátási láncok roskadoznak a vírus miatt. Az alapanyag ellátás kimondottan akadozik, de ezt lehet pótolni (jóval lassabban) a távol keletről, vagy egyenesen Kínából.

Szállítási információk

A hajós szállítás díjai teljesen rendben vannak. Egyenlőre nincsenek lezárva Koper/Trieszt kikötők, bár riogatnak vele, de nem tartom valószínűnek.

A légi szállítás díjai viszont az egekben.

Normál állapotban ez 2-3 USD / kg (Erről olvashatsz cikket – szállításos cikk)
Március 23-i ár 6,5 USD / kg.
Március 25-i ár 9 USD/kg (tudtommal ennyi még soha nem volt)
Ilyen szintű a növekedés. hogy meddig fajul el, mikor tetőzik, azt előre nem lehet látni (legalább 2-3 hónapot saccolunk még, de eltarthat szeptemberig is). De nemcsak hogy drága, bizonyos mennyiség felett fel se fér az árunk a gépre.

A (saját) charter járat, kíváncsiságból megkérdeztem. Régebben 100-150.000 USD között mozgott az ára. Most 3-400.000 USD…

Miért ilyen drága a szállítás?

  1. Kiestek a személyszállító repülők. Azoknak a raktereiben is hoznak ám árut! Nyilván kevesebbet mint egy teherszállító gépen…
  2. Hosszú kínai újév a vírus miatt, nagyobb készlethiányok a világban, gyors megoldás a repülő…
  3. MASZK MASZK MASZK és egyéb védőfelszerelések. Ezekből is rettenetesen sok jön, foglalják a helyet. Ha már maszk, kézfertőtlenítő, gumikesztyű, és egyebek.

Mi várható? Meddig maradnak az őrült árak a maszkoknál és hasonló koronavírushoz köthető termékeknél?

Koronavírushoz köthető termékek piaci árváltozása. Saját szerkesztés + piaci becslés – Minner.hu – Csépe Gábor

Szép lassan a brutálisan megugrott kínálatot utoléri a kereslet (bár itt még drágább lesz az ár mint az eredeti egyensúlyi állapotban a drága szállítás miatt), majd tovább esik az ár, a fejlett országokban várhatóan egészen a 0-ig, mert több mint valószínű, hogy ingyen fogják majd adni a kormányok a maszkokat hosszú hónapok múlva szükség esetén. Ez egyébként a legnagyobb ellensége most az importálóknak.

Egyébként jelenleg a gyártók, és a szállítmányozók teszik el a haszon nagy részét, nem az itteni ügyeskedők. Bár mindenki rájuk haragszik 🙂 Van még 1 termék, amivel kapcsolatban privátban sokan kerestetek, úgyhogy talán még többeket érdekelhet a válasz, ez következik most.

Koronavírus gyorsteszt (Covid-19) kínai import

Egy idő után a fogyasztók saját maguk is szeretnék ellenőrizni magukat, és megnőtt a kereslet iránta.

Rákerestünk a vámtarifaszámra: 3002150000

A vám 0%, de import ellenőrzést ír elő a taric rendszer. Érdekes, hogy a dátum már 2019. december 14, de valószínűleg a vírus korai felütése miatt vezették be, hogy ne jöjjön be hamis termék. A kereslet ez iránt még csak most fog megindulni. Egyrészt sokan tünetmentesen átesnek a víruson (észre sem veszik) és tudni szeretnék, éppen bennük van-e. Az egészségügyi intézmények egyre több ilyen tesztet kapnak. A másik felhasználási terület: a vállalkozások, cégek, akik munkatársaikat szűrhetik majd ezzel.
Ami érdekes növekedést felmutató piac még, az érintés nélküli lázmérők. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, a kereslet minél marad meg, hiszen lesz egy pont, amikor a kínálat hirtelen nagyobb lesz, főleg a vírus lecsengése után.

Kínai import más termékre

A más termék most minden ami nem a COVID-19-vel kapcsolatos. Ahogy fent olvashattad a gyártás akadozhat, de általában olyan cégek álltak át a gyártásra, akiknek most éppen kieső kereslete van a több országot még érintő vírus korlátozások miatt. Már mi is készítjük elő a termékeket egyrészt a karácsonyi szezonra. Ha pedig teljesen egyedi gyártásban gondolkodsz, akkor már most érdemes felvenned a kínai importőrökkel, gyártókkal a kapcsolatot, hogy karácsonyra elkészüljön a termék és értékesíteni tudd. Ehhez kapcsolódó cikkek, anyagok:

Fotó: Ashkan Forouzani / Unsplash


2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!