Kínai import most: maszkok, gyorsteszt, kézfertőtlenítő, szállítási díjak

Új kínai fertőzött már nincsen, csakis külföldről viszik be hozzájuk a vírust, de azt is idejében elcsípik. Bár ők kilábalóban vannak a járványból, a gyárak még így is csak 70-80%-ban működnek, és jelenleg az európai és amerikai kereslet hiányzik. Értelemszerűen most éppen a maszkokra van igény, továbbá kézfertőtlenítőre és koronavírus gyorstesztre. Ezek pörögnek itthon is, sőt néhány vállalkozó is megpróbálja meglovagolni ez a területet. Lássuk mit kell tudnod most a kínai importról!

A cikk szerzője Csépe Gábor kínai import szakértő, aki aktívan importál termékeket (sőt gyárttat is), továbbá ő a MinnerAkadémia kínai import képzés oktatója. További kínai import cikkek a tartalom végén linkelve!

Az alapanyag ellátás még nem állt vissza teljesen. Az európai gyártók sem igényelnek annyi alapanyagot, így jobb híján mindenki maszk gyártásába vágott. Ez miért rossz? Azért, mert rengeteg cég elkezdett maszkot gyártani, olyanok is akik előtte sosem foglalkoztak ilyennel. Pláne így, hogy az Egyesült Államokban is durván elharapódzott a járvány. Már ők a listavezető ország a visszaigazolt megbetegedések tekintetében, nem Kína. Kell is nekik a maszk… Kereslet-kínálat. Sőt majdhogynem Kínának ez az egyetlen útja. A vírust minél előbb le kell csillapítani, hogy újra élénküljön a kereslet. Persze addig a maszk, fertőtlenítőszer és hasonló termékekből jön annyi bevétel, hogy a gyárak működése nem áll le, a munkaerőt meg tudják tartani (utóbbi nem csak Kínában fontos, hanem akár nálunk is – drága a betanítás költsége).

De még olyan gyártók is, mint a Foxconn (ők gyártják az iPhone-t) is átállt maszkgyártásra. Ez tehát elvesz a gyáraktól kapacitást, a maszkra figyelnek, nem a rendes üzletre. Ez nem minden cégre igaz, de meglepően sokra. Egy ügyfelünknek dolgozunk Kínából nitril gumikesztyű beszerzésen (szintén egy fontos védőfelszerelés), és van olyan gyártó, aki nagyon hosszú gyártási időt ad meg, arra hivatkozva, hogy inkább maszkot gyártanak… Pedig eredetileg nem ezzel foglalkoztak, csak átmenetileg nagyobb biznisz.

Az Alibaba főoldalán a consumer electronics lapfülön maszkot árulnak… no comment.

Alibaba.com elektronikai kategóriában is maszkot árulnak.

Sokkal nehezebb most a kínai értékesítőkkel, gyártókkal felvenni a kapcsolatot. Sokan ott is home office-ban vannak (a nagyobb cégek az Alibaba-n sales-esekkel dolgoznak). Nekünk is volt olyan, hogy több száz üzenetet küldtük és alig jött vissza egy-kettő. Egyszerűen nincs rá kapacitásuk az új helyzetben (home office, gyerekkel, gondolom sokatoknak szintén érdekes tapasztalatokat hozott, nekem is).

Egy jó tanács, hogy ha most kell valami, el tudjatok egyáltalán indulni kínai importtal.
Az Alibabán sok gyártó feltünteti az e-mail címét vagy weboldalát is. Írjatok nekik közvetlen e-mailt, nagyon eséllyel kaptok majd választ, mint az Alibaba üzengető felületén.

Árak

Egyenlőre nem változtak jelentősen. Csökkent a kereslet, de a maszk gyártás kapacitás elvonása miatt nem kezdtek el esni a normál termékek árai sem. Meglátjuk mi lesz hosszabb távon, valószínű lesz csökkenés, ha nem is minden ágazatban. Ennek fő oka, hogy a kereslet nehezebben tér majd magához, és lesznek olyan termékek, amiknél el lehet majd csípni igazán olcsó árakat is.

Jó hír (vagy inkább csak ténymegállapítás, tapasztalat)

A kínai import nem állt meg. Sokan importálnak (hallom szállítmányozóktól). Európában az ellátási láncok roskadoznak a vírus miatt. Az alapanyag ellátás kimondottan akadozik, de ezt lehet pótolni (jóval lassabban) a távol keletről, vagy egyenesen Kínából.

Szállítási információk

A hajós szállítás díjai teljesen rendben vannak. Egyenlőre nincsenek lezárva Koper/Trieszt kikötők, bár riogatnak vele, de nem tartom valószínűnek.

A légi szállítás díjai viszont az egekben.

Normál állapotban ez 2-3 USD / kg (Erről olvashatsz cikket – szállításos cikk)
Március 23-i ár 6,5 USD / kg.
Március 25-i ár 9 USD/kg (tudtommal ennyi még soha nem volt)
Ilyen szintű a növekedés. hogy meddig fajul el, mikor tetőzik, azt előre nem lehet látni (legalább 2-3 hónapot saccolunk még, de eltarthat szeptemberig is). De nemcsak hogy drága, bizonyos mennyiség felett fel se fér az árunk a gépre.

A (saját) charter járat, kíváncsiságból megkérdeztem. Régebben 100-150.000 USD között mozgott az ára. Most 3-400.000 USD…

Miért ilyen drága a szállítás?

  1. Kiestek a személyszállító repülők. Azoknak a raktereiben is hoznak ám árut! Nyilván kevesebbet mint egy teherszállító gépen…
  2. Hosszú kínai újév a vírus miatt, nagyobb készlethiányok a világban, gyors megoldás a repülő…
  3. MASZK MASZK MASZK és egyéb védőfelszerelések. Ezekből is rettenetesen sok jön, foglalják a helyet. Ha már maszk, kézfertőtlenítő, gumikesztyű, és egyebek.

Mi várható? Meddig maradnak az őrült árak a maszkoknál és hasonló koronavírushoz köthető termékeknél?

Koronavírushoz köthető termékek piaci árváltozása. Saját szerkesztés + piaci becslés – Minner.hu – Csépe Gábor

Szép lassan a brutálisan megugrott kínálatot utoléri a kereslet (bár itt még drágább lesz az ár mint az eredeti egyensúlyi állapotban a drága szállítás miatt), majd tovább esik az ár, a fejlett országokban várhatóan egészen a 0-ig, mert több mint valószínű, hogy ingyen fogják majd adni a kormányok a maszkokat hosszú hónapok múlva szükség esetén. Ez egyébként a legnagyobb ellensége most az importálóknak.

Egyébként jelenleg a gyártók, és a szállítmányozók teszik el a haszon nagy részét, nem az itteni ügyeskedők. Bár mindenki rájuk haragszik 🙂 Van még 1 termék, amivel kapcsolatban privátban sokan kerestetek, úgyhogy talán még többeket érdekelhet a válasz, ez következik most.

Koronavírus gyorsteszt (Covid-19) kínai import

Egy idő után a fogyasztók saját maguk is szeretnék ellenőrizni magukat, és megnőtt a kereslet iránta.

Rákerestünk a vámtarifaszámra: 3002150000

A vám 0%, de import ellenőrzést ír elő a taric rendszer. Érdekes, hogy a dátum már 2019. december 14, de valószínűleg a vírus korai felütése miatt vezették be, hogy ne jöjjön be hamis termék. A kereslet ez iránt még csak most fog megindulni. Egyrészt sokan tünetmentesen átesnek a víruson (észre sem veszik) és tudni szeretnék, éppen bennük van-e. Az egészségügyi intézmények egyre több ilyen tesztet kapnak. A másik felhasználási terület: a vállalkozások, cégek, akik munkatársaikat szűrhetik majd ezzel.
Ami érdekes növekedést felmutató piac még, az érintés nélküli lázmérők. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, a kereslet minél marad meg, hiszen lesz egy pont, amikor a kínálat hirtelen nagyobb lesz, főleg a vírus lecsengése után.

Kínai import más termékre

A más termék most minden ami nem a COVID-19-vel kapcsolatos. Ahogy fent olvashattad a gyártás akadozhat, de általában olyan cégek álltak át a gyártásra, akiknek most éppen kieső kereslete van a több országot még érintő vírus korlátozások miatt. Már mi is készítjük elő a termékeket egyrészt a karácsonyi szezonra. Ha pedig teljesen egyedi gyártásban gondolkodsz, akkor már most érdemes felvenned a kínai importőrökkel, gyártókkal a kapcsolatot, hogy karácsonyra elkészüljön a termék és értékesíteni tudd. Ehhez kapcsolódó cikkek, anyagok:

Fotó: Ashkan Forouzani / Unsplash


Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Instant posztok

MinnerInstant

Több weboldal üzemeltetőiként mi is kiemelten fontosnak tartjuk a biztonsági mentéseket, hiszen gyakran van rá példa, hogy pillanatok alatt beüt a krach, és rengeteg munkaórányi anyag válhat semmivé a másodperc törtrésze alatt. Ha nincs viszonylag friss, visszaállítható mentésed, nagy eséllyel építhetsz vissza sok mindent a nulláról, vagy egy olyan régi állapotról, ami rengeteg kapacitásodat emészti fel feleslegesen.

Az alábbi eszközöknél mindenképp szentelj nagy figyelmet a biztonsági mentésre, lehetőleg minél gyakrabban:

  • Weboldal, webshop, bővítmények, stb.
  • Szerverek, adattárolók
  • Telefon, számítógép, tablet stb.

Légy előrelátó, kíméld meg magad az elkerülhető bajlódásoktól!

MinnerInstant

Jelen küldetést különösen ajánljuk olyan vállalkozásoknak, ahol a munkatársaknak egész nap beszélniük, egyeztetniük kell egymással. A cégek belső kommunikációjukhoz leginkább telefont és email-t használnak, de gyakran előfordul a Messenger vagy Whatsapp / Viber alkalmazása is. Ezen applikációkkal csupán az a gond, hogy végeláthatatlan üzenetváltások születnek, ráadásul a csoportbeszélgetésekben sokan nem is érintettek egy-egy megbeszélnivalóban, így gyakran némítják is az értesítéseket, a nekik címzet, fontosabb üzeneteket is figyelmen kívül hagyják.

A Slack.com ezekre a problémákra kínál megoldást:

  • Míg az email-nél véget nem érő láncokon kereshetsz vissza egy-egy fontos információt, a Slack-nél minden projektedhez külön, dedikált csatornát tudsz létrehozni, így hamar megtalálod, amit keresel.
  • A Slack valahol az email és a Messenger között áll: lendületesen és gyorsan történik az üzenetváltás, de átlátható marad később is.
  • Míg az email-nél lemaradhat egy-két fontosnak vélt személy, a Slack adott csatornáiban mindenki látja az üzenetváltásokat, így későbbi konfliktusokat is el lehet vele kerülni.

De hogy kínáljunk más alternatívát is, a projektmenedzsment szoftvereken (pl. ClickUp, Trello) belül is tudsz egyeztetni, feladatokat létrehozni, ezekhez személyeket társítani, ráadásul a folyamatokat is nyomon tudod majd követni. Ha pedig nagyon ragaszkodnál a Messenger alapú üzenetváltásokhoz, a Facebook Workplace szolgáltatását érdemes lehet kipróbálnod.

MinnerInstant

Mindig csak azok a fránya kifogások… Mivel ma már sokkal tudatosabbak vagyunk – főleg az online vásárlásoknál -, sokszor „kifogásokat” keresünk, hogy lebeszéljük magunkat egy olyan termékről, amely izgatja ugyan a fantáziánkat, de nem vagyunk benne biztosak, hogy jó befektetés lesz-e, vagy megtérül-e a befektetett összeg. Biztosan te is hallottál már a saját látogatóidtól, vásárlóidtól, vagy pletykákból különböző vásárláskerülő érveket. Na de mit tudsz tenni ez ellen vállalkozóként?

Szedd össze, hogy milyen kifogásokat kereshet a te termékednél / szolgáltatásodnál egy látogató! Miután ez megvan, próbálj meg minél erősebb érveket kitalálni a kifogás ellen! Pl. egy törékeny terméknél felmerülhet az a kifogás, hogy biztosan összetöri majd a futárszolgálat, mire te érvelhetsz azzal, hogy gondosan becsomagolod minden termékedet, így emiatt nem kell aggódnia.

Ha ezzel is végeztél, építsd be ezeket a termékelírásokba, de használhatod a kommunikációdban is! Ha beválik, magasabb konverziót érhetsz el, de ha mégse lenne sikere, bizonyos tesztidőszak után egyszerűen csak eltávolítod a termékleírásból, így egyáltalán nincs veszítenivalód!

Mi is alkalmazzuk a kifogáskezelést a MinnerAkadémián, például a Személyes konzultációnál vagy a Marketing kampánykészítés minikurzus leírásában.

MinnerInstant

Április 26 óta vezették be az iOS 14.5 frissítést, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy blokkolják az ő követésüket. Az applikációk egyesével megkérdezik, hogy engedélyezi-e a felhasználó, hogy követhesse a tevékenységét az adott applikáció. Ez a Facebooknak a legnagyobb érvágás. Az alábbi képen látod, hogy mit kérdez meg a felhasználótól, mit kell kötelezően kiírnia. És ha ott rányom a felhasználó a tiltásra, ott bizony az tiltva is lesz Na, de mennyien nyomkodnak a követést mellőzésére? A Wall Street Journal riportja alapján az iPhone-osok 67%-a tiltja a követést.

Idén júniusban az iPhone-on megjelenő hirdetésekre költött összeg egyharmadával csökkent, míg Androidon az összes reklámra költött pénz tíz százalékkal nőtt. És akkor mire költik a maradék pénzt? Egyrészt egyre több cég kezdi el a TikTok reklámot (még igazi vadnyugati helyzet van ott, olcsó), másrészt szponzorált cikkeket, tartalmakat vesznek. Utóbbi információk saját gyűjtés (hova költi), körbeszondáztam több Minner vállalkozót is.

Az iOS 15 még szigorúbb dolgokat hoz, ami megnehezíti majd a követést. Például az e-mailben érkező követőkódokat is szűri.

Az Android-ra ősszel jönnek a fentiekhez hasonló blokkolások, de ott eltart jövő tavaszig, míg mindenhol lefrissül.

Fel kell kötnie a marketingeseknek a gatyát! Konverzióoptimalizálás egyre nehezebb, webáruházaknak is nehezebb lesz a marketing. Lehet ez fogja megerősíteni majd az affiliate marketinget? Most lehet majd jó alternatíva lehet. Ez a piacteremnek jó hír, amit most indítunk, tudod aminek haladását élő esettanulmányként mutatom be. Vállalkozás indítás: Piactér születik üzleti esettanulmány

Forrás: www.wsj.com, Index

MinnerInstant

Száz nap után szerdán újra felvonta a horgonyt az Ever Given konténerszállító hajó, miután a japán tulajdonosvállalat és a biztosítók megegyeztek a Szuezi-csatornát működtető hatósággal a kompenzációról. Az Ever Given márciusban hat napig vesztegelt a Szuezi-csatornában, miután megfeneklett. A több mint 200 ezer tonna kapacitású konténerszállító észak felé, a Földközi-tenger irányába indult útnak – írja az MTI.

A Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) kezdetben 916 millió dollár kompenzációt követelt a mentési műveletekért és a kieső bevételekért, amelyet később 600, végül pedig 550 millió dollárra csökkentett. 18 300 konténer van a hajón. Egyiptom a pénzügyi kártérítésen kívül egy 75 tonnás kapacitású vontatóhajót kap az Ever Given tulajdonosától.

Forrás: Index

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek