Kitört a pesti retró-láz? 3 retró vállalkozási ötlet

Dátum

Megosztás

A retró-láz mostanság úgy dübörög, mint egy megkímélt oldtimer ezerkettes LADA. Ha te is imádsz mindent, ami retró, akkor itt lehet az ideje felülnöd a nosztalgia-vonatra, és elindítani egy vállalkozást ebben a témakörben. A cikkben több kézzel fogható irányt és megvalósítást is mutatunk arra, hogyan építhetsz fel te is egy retró bizniszt. Tarts velünk, repüljünk vissza az időben együtt!

Figyelem! A Minner 2024-es üzleti ötletei közül az 1. a Nosztalgia, retró biznisz + egy csipet marketing nevet kapta. Kiemelt üzleti trendnek tartjuk a Minnernél, és mondhatni kis hazánkban szerencsére a Temu bottal sem piszkálja.

Szeretjük a retrót? Igen!  

Egybehangzó kutatási eredmények azt mutatják, hogy akár egy bakelit, analóg rádió, lemezjátszó, vagy walkman termékkörrel is építhetsz sikeres vállalkozást a következő években. Sőt, a régi CD-ket, bakeliteket lejátszani képes (akár wifiről is vezérelhető) modern eszközök is kifejezetten nagy kereslettel vihetők piacterekre, de saját webshopban is sikert tudsz elérni, sőt akár helyi üzletben. 

Ma már a cégek a marketingben és termékfejlesztésben is kihasználják a retro lázat. Az IKEA például 2023 októberében dobott piacra egy új kollekciót. Korábbi retro termékeiket hozták vissza, amik a 70-es 80-as évek energikus és merész hangulatát tükrözik.

A Media Markt 2022-es kutatása alapján a magyarok a bakelit lemezjátszót, hifitornyot, analóg kamerákat, és a buta telefonokat hoznák vissza és vásárolnák szívesen. 

A Tó-retró blog 2019-es kutatásából kiderült, hogy a legnépszerűbb irányzat a szocialista retró, azok szemében is, akik meg sem születtek még az előző rendszerben. Itt nem csak termékekkel kapcsolatosan kutattak. Szálláshely, tematikus bulik, szórakozási lehetőség, program is bekerült a repertoárba. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók negyedénél ruházati cikk vagy élelmiszer esetében teljesen elfogadható a 10-20 százalékos felár egy hasonló termékhez képest. A szolgáltatásoknál minden harmadik kitöltő így látta. Ennél is többen, közel 40 százaléknyian adnák meg ezt a felárat egy retró stílusú használati tárgyért. Sőt 6 százalék szerint ez bármilyen ráfordítást megér. 

“Jó, de ezzel csak az öregeket fogom meg?” – teheted fel a kérdést magadban. Mindjárt mutatom, hogy miért nem! 

A retró nem csak az idősebb generációt érdekli

Ebben a kérdésben a fiatalság némileg másképpen vélekedik, hiszen közülük minden harmadik adna meg akármennyit egy retró tárgyért, viszont az élelmiszerek esetében két harmaduk egyáltalán nem fogékony a régi idők szellemére. Ha a Balaton világát szemléljük, akkor egyértelmű, hogy a kertmozik és az olcsó étkezési lehetőségek (automaták, önkiszolgáló éttermek, gasztrofól) után vágyódunk (64-68 százalék több is jelölhető volt), de minden harmadik válaszadó felélesztené az olcsó SZOT üdülések rendszerét is. 

És tényleg rengetegen szeretik a retrót. Én is szeretek nosztalgiázni, mégha nem is éltem benne, de gyerekkoromban rengeteg ilyen termékkel találkoztam. Egy jóbarátom gyűjti is a kitüntetéseket, érméket, gyakorlatilag mindent, ami a szocializmushoz köthető. 

Milyen retró bizniszek vannak?

Többen is meglovagolták már a retró fogalmát, és profitáló üzletággá varázsolták saját maguknak. Nézzük ezeket:

Budapest Retro élményközpont

A Retro élményközpontban én is jártam már, és bátorítok mindenkit a környezetemben, akik kicsit is szeretik a retrót, vagy nosztalgiázni akarnak. Ide mindenképp látogassatok el! Egy 3 szintes helyszínen a szocializmus elevenedik meg újra, ami abszolút retro élményt ad. Betekintést nyerhetünk egy 70-es években élő ember mindennapjaiba, Farkas Bertalan űrruhájának mását meg tudjuk nézni. Még Ferihegy eredeti neonja is megtalálható. 

Ez mennyire éri meg? Nos, eléggé. A cég, aki mögötte van, 2022-ben 395 millió forintos árbevétellel zárt – ez is bizonyítja, hogy a retro ma trendi. 

A Minneren már olvashattál róluk , mivel a Cápák közöttben is voltak.

Ecseri Piac

Ez a piac az, ahol rengeteg kiskereskedő hagyatékokból, vagy a saját gyűjteményből ad el tárgyakat. Itt ugyan árbevételről nem tudunk beszámolni, viszont minden nap nyitva van, és rengeteg érdeklődőt, műkincs-rajongót vonz

Hogy mi a titka a piacnak? Régebben elterjedt humorforrás volt, hogy “hol vetted a jogsid, az Ecserin?”.  Ez a “beszólás” is azt mutatja, hogy bármit meg lehet venni ezen a piacon. Nyilván vannak olyan árusok, akik jelenkori tárgyakat adnak, viszont legtöbben a múltra vannak berendezkedve. 

Én is voltam már ott, és tényleg mindent kapni, ami régiség, a 100 éves fényképezőtől a kiváló dolgozó jelvényig. A kedvencem, amit láttam, egy 1900-as évek elejéről származó gramofon volt. 

Hogy hányan járnak oda? Rengetegen! Még nem találtunk pontos számot, de rajta vagyunk a beszerzésen. A bolha piacok ma is nagyon trendiek.

Retro Store

Nem, ez nem a Retro ruházati márka, noha van hasonlóság a névben, ez egy retró tárgyakkal foglalkozó webshop. Ő nem kifejezetten a szocializmusra építi a webáruházát, hanem retró kinézetű tárgyakra, mint például fémplakettekre, bögrékre, inkább az amerikai retrót lovagolják meg. Számos helyen itthon lehet találni olyan éttermeket, amik hasonló tárgyakkal díszítik fel a vendégteret. Például az i55 (a neve is azt sugallja, hogy amerikai, mivel az interstate 55-ös útról lett elnevezve az étterem), amely a direkt az USA retrót akarja bemutatni. Nekik például biztosan tud eladni egy ilyen webáruház.

Szóval látod, a retro dübörög, ami mellett nem lehet elmenni.

Lehet, hogy a szekrényed mélyén lapul a vállalkozásod, vagy a padláson dobozokban.

Ne félj elővenni a fekete-fehér kockás öved és a Vans cipőd, mert lehet, hogy pár éven belül ezek lesznek a legmenőbb retró cuccok. 

Felmerülhet benned a kérdés, hogy most ezzel te mit is kezdj. Milán a 2024-es üzleti tervek között a retrót is bemutatta, ezt itt érheted el.

Ha még nem is gondoltad, hogy vállalkozásba fogsz, akkor tudom ajánlani a kezdő vállalkozó képzésünket a MinnerAkadémián, lehet, hogy ezzel az cikkel, és a képzéssel te is bekerülhetsz a következő retrós cikkünkbe. A megvalósítás rajtad múlik!

Van még ilyen ötlet? Érdemes elolvasni a Minner üzleti ötletek 2024-ben az 1. ötletnél milyen további kiaknázható lehetőségekről írunk: Vállalkozási ötletek 2024 – Mi valóban trendi ötleteket találunk. Piacképes ötletek

Ez jó volt, van még ilyen?

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.