KezdőlapTőzsdeLassan vége a bitcoin-eufóriának? Kriptovaluta-láznak?

Lassan vége a bitcoin-eufóriának? Kriptovaluta-láznak?

-

A bitcoin egyre jobban megosztja a befektetőket, spekulánsokat. Elvileg egy új pénzügyi szektort, banki megoldást hozna el a bitcoin, vagy a blockchain technológia megjelenése, a valóság mégsem így van. Egy-egy bitcoin-utalás költsége jelenleg az egekben van, szinte meg sem éri ilyen tranzakcióval valakinek pénzt küldeni. Tehát mostanában a bitcoin inkább a spekulánsok játékszere. Eszméletlen eufória övezi jelenleg az árfolyamot, vagyis az eufória most átváltott pánikká. Az árfolyam egy nap alatt 14 400 dollárról 10 000 dollárig csökkent. Miért aggódhatunk?

Sok a kezdő árfolyamzsonglőr

Sajnos nem a tapasztalt befektetők kereskednek a bitcoinnal, így egy nagyobb árfolyamcsökkenés egy eladási lavinát is elindíthat. A másik probléma, hogy a bitcoin nehézkes átválthatósága miatt illikvid. Már az is nehezíti a pénzváltást, hogy nagyobb árfolyamváltozás esetén azok a tőzsdék, ahol online lehet vásárolni bitcoint, lehalnak, a weboldal elérhetetlen. Képzeld csak el! Az árfolyam zuhan, már annyit, hogy te is visszaváltanád a bitcoinod normális devizára, és akkor puff, nem éred el a pénztárcád… Sajnos mivel a kriptovaluta-spekulánsok többsége még tapasztalatlan befektető, így valószínűsíthető, hogy a többségük több pénzt kockáztat, mint amit megengedhet magának. Tehát ők jobban is fognak pánikolni, és sokat veszítenek. Még több helyen olvastam, hogy van, aki hitelből vásárolt (Utóbbit soha! Ne legyél hülye!). Erről írtam már cikket, mármint arról, hogy miért kockáztatnak többet >>> Ha valaki azt hiszi, hogy 1 millió dollár lesz egy bitcoin, akkor ő…..

A bitcoint bedönthetik a nagyok

Mivel a bitcoinnál folyamatosan látható az egész főkönyv, így könnyen követni lehet, melyik virtuális tárcán mennyi BTC van éppen. Érdekes, hogy a bitcoin tulajdonosok 97%-ának kevesebb, mint 1 BTC-je van, viszont a maradék 3%-nál van a BTC dollárban kifejezett összértékének 87%-a. Ezt látod az alábbi táblázatban is. Erről bővebben itt olvashatsz >>> Itt látod, mennyi bitcoinja, pénze van a top 100 bitcoin-tulajdonosnak

Ha a bitcoin zuhan, akkor a többi kriptovaluta is

Azt gondolhatnád, hogy oké a bitcoin árfolyamzuhanása, de vannak más kriptovaluták is. Na igen! Csak az a helyzet, hogy ilyenkor azoknak az árfolyama is csökken. Mivel a BTC -t valójában teljes egészében a kriptovaluta-piaccal azonosítják az emberek, így az árfolyamára ható változások kihatnak a többi kriptovalutára is. Tehát még diverzifikálni sem lehet a kriptók között.

Így néz ki most a bitcoin árfolyama:

Bitcoin árfolyam 2018. 01. 17. – 1 éves időintervallum – Forrás: Coinmarketcap

Videó ajánló! Magyarul Balóval című műsor 2018. 01. 15-i adásában a kriptovalutákról, bitcoinról volt szó. Nézd meg!

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek