Legyél drogbáró legálisan – Ez az! Azok lettünk! Köszi Kalifornia! Köszi Kanada!

2014. márciusa óta írom ezt a drogbárós, tőzsdés, marihuánás részvényekkel kapcsolatos cikksorozatot. Sokat tanulmányoztam ezt a piacot, és nem véletlen, hogy tavaly óta ugrott meg a legjobban az amerikai marihuánás részvények árfolyama. 2014-ben még kezdetleges volt a legálisan, boltokban is megvehető marihuána piaca, sok hiba volt a rendszerben, de azóta szépen kiépült. Egyébként a boltok hasonlóan működnek ott, mint nálunk a Nemzeti Dohányboltok, tehát koncessziót kell váltani, ezért is szépen lassan nyílnak még csak az államokban a boltok. Mi történt most, hogy megírtam ezt a cikket?

2018 év elejétől Kaliforniában is engedélyezett a rekreációs célú marihuána árusítása. Tudod a várakozások mozgatják a piacot! Szóval eddigi emelkedés főleg a várakozásnak tudható be, most viszont itt van a tény, hogy az évben még további államokban, sőt, Kanadában is legális lesz a marihuána. Elemzők szerint az elkövetkező 3-5 évben éves 26%-kal fog bővülni ez a piac.

Jó ez? Marihuána? Legálisan bárki hozzáférhet…?

Nyugi! Nem csak benned merülnek fel ezek a kérdések. Statisztikák szerint nem lett több a marihuána fogyasztó, hanem az változott, hogy kitől szerzik be a füvet. Nem a dílerektől, hanem a boltokból. Sőt, ezzel még adó is befolyik az államoknak, amivel fedezni tudják az erősebb drogot fogyasztókkal kapcsolatos egészségügyi kiadásokat. Egyébként annyira nem lehet rossz piac, ha a Microsoft is beszállt ebbe a szektorba.

Bejött a Minner számítása

Már az utóbbi években is szép hozamokat lehetett elérni a marihuánás részvényekkel, és most a tavaly debütáló marihuánás befektetési alap (ETF) is hozta a várakozásokat. Alig 8 hónap alatt duplájára nőtt az árfolyam. A befektetési alap megvásárlásával 14 részvénybe tudunk befektetni  (a legtöbb hazai brókercégnél elérjük). A marihuánás ETF neve: Horizons Medical Marijuana Life Sciences ETF (TSE: HMMJ). Az alábbi 14 részvényt tartalmazza (torontói tőzsdén érhető el):

 • Canopy Growth Corp. (NASDAQOTH:TWMJF): 9.95%
 • Scotts Miracle-Gro (NYSE:SMG): 9.95%
 • INSYS Therapeutics (NASDAQ:INSY): 9.95% (ezt a részvényt én is preferálom)
 • Aurora Cannabis: 9.95%
 • Aphria (NASDAQOTH:APHQF): 9.95%
 • GW Pharmaceuticals (NASDAQ:GWPH): 9.89% (szintén egy olyan részvény, ami ott van a portfóliómban)
 • Zynerba Pharmaceuticals: 8.45%
 • Cronos Group: 8.02%
 • Cannimed Therapeutics: 5.56%
 • Organigram Holdings: 5.38%
 • Supreme Pharmaceuticals: 4.70%
 • Emblem Corp.: 3.79%
 • Emerald Health Therapeutics: 2.31%
 • ICC International Cannabis: 2.10%
Marihuána befektetései alap –
HMMJ.TO_YahooFinanceChart

Hogyan döntöd el, hogy mikor szállj be egy-egy részvénybe?

Egyrészt ebben segít az adott brókercégnél a kapcsolattartód, a brókered. Lehet tőle kérdezni, megvitatni a részvényeket. Segíteni fog benne. Továbbá a brókercégek folyamatosan adnak ki elemzéseket, hogy mibe érdemes éppen fektetni. Másik megoldás, hogy a segítség mellé saját magad is kutatómunkát végzel, és így könnyebben meg is érted, hogy a bróker miről beszél. Ebben segít a MinnerAkadémia videós tőzsdeoktatása. Videókon keresztül megtanítalak a tőzsde, a részvénykereskedelem és a devizakereskedelem mikéntjére. Vagyis az oktatás után tudni fogod, hogy: mikor, miért és mibe fektess. Kattints ide, és kerülj te is a tanítványok közé!

Ehhez kapcsolódó cikkek:

Fotó: Rick Obst/Flickr

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!