Lopott idő

-

Megvalósul az, ami a Lopott idő című filmben is volt, idővel fogunk fizetni. Ugandából indult el egy érdekes fizetési mód, a helyi lakosok a boltban, piacon, vendéglátóhelyeken mobilfeltöltő kártyával, lebeszélhető percekkel fizettek egymásnak. Könnyebb is volt kezelniük, így nem vittek magukkal sok pénzt. Egyszerűen egy sms-en keresztül átruházták az időkeretet. Ezután az eladó tovább adta ezt, és így kialakult a körforgás. Tehát úgy iktatták ki a készpénzt, úgy hogy náluk még ki se volt építve teljesen a bankrendszer.

A Vodafone lecsapott az üzletre és M-Pesa néven kezdte bevezetni a szolgáltatást. Jelenleg Európában Romániát szemelték ki próbaképpen. Az alábbi ábrán láthatjuk, hogyan kell használni ezt a rendszert. Bármilyen mobillal meglehet csinálni, így nem kell a felhasználóknak okostelefont  venni. Közel 20 millióan regisztráltak már, és 13 millió aktív felhasználója van az M-Pesa rendszernek.Érdekes tehát látni, hogy a telefonszolgáltatók banki tevékenységet is végeznek már.

voda_mpesa

A következő képen a Safaricom (kenyai mobilszolgáltató) bevételeinek összegét láthatjuk, folyamatosan növekszik az M-Pesa. Az összegek kenyai shillingben vannak megadva. (billion = milliárd)
safaricom_stat

Forrás: vodafone, sorozatportal, safaricom, Frei Tamás

A cikk 2. része, vagyis a folytatása elkészült:
Afrika a legfejlettebb a mobil bankolás terén?

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek