Manchester United vs Juventus. A Juve odapörköl a tőzsdén a Manchesternek Ronaldonak köszönhetően?

Idén októberben lesz a Bajnokok Ligája csoportkörében oda-vissza meccs. Most a cikk bár  fociról fog szólni, de inkább a befektetés témakörében. A Juventus álomigazolásáról már biztosan hallottál. Cristiano Ronaldo 129.3 millió dollár összegért igazolt át a Real Madrittól az olasz csapathoz, a Juventushoz. Először is jöjjön ezzel kapcsolatban két döbbenetes adat, egyikről már hallottál, na de a másik!

Juve – Ronaldo

#1. Mezek: Amikor már vásárolható volt Ronaldo meze, akkor 24 óra leforgása alatt több mint 60 millió dollár értékben adott el mezeket a Juventus, ami persze bevétel, de gondolj bele, hogy közel fele annak, amennyiért megvásárolták. És ugye az csak 24 óra.
#2. Részvények: A Juventus árfolyama azóta száguld, mióta kiderült, hogy Cristiano Ronaldo náluk folytatja. Az ábrán a jobb oldalon látod, júliust nézd! Azóta 57%-ot emelkedett a Juve árfolyama. A forgalom (többen kereskednek a részvénnyel) is jobban nőtt, bár az is érdekes, hogy 2017 óta hirtelen a befektetők kedvence lett a Juventus részvény. Ábra alatt folytatom!

Juventus részvény árfolyama 2018 - Forrás: https://www.tradingview.com
Juventus részvény árfolyama 2018 – Forrás: https://www.tradingview.com

A legértékesebb labdarúgó klubok a KPMG számítása szerint:

Erről részletesen itt olvashatsz: Továbbra is élen a Manchester United: elkészült a KPMG legértékesebb európai futballklubokat összegző listája – TÁBLÁZAT ALATT FOLYTATOM!

Rangsor Klub Középérték, millió euro Változás éves szinten, euro (%) Változás éves szinten, helyi valuta (%)
1 Manchester United FC 3255 5% 10%
2 Real Madrid CF 2920 -2% /
3 FC Barcelona 2783 1% /
4 FC Bayern München 2552 4% /
5 Manchester City FC 2160 9% 14%
6 Arsenal FC 2102 7% 12%
7 Chelsea FC 1765 10% 15%
8 Liverpool FC 1580 19% 24%
9 Juventus FC 1302 7% /
10 Tottenham Hotspur FC 1286 27% 33%

 

Ez a kutatás még akkor készült, amikor nem volt ekkora a hype a Juventus körül. Bár az is igaz, hogy a részvények értékét majdnem jól meghatározták. Most a Juventus klub részvényeinek összértéke 1,2 milliárd euró. Számításaik szerint tehát még egyébként is több, mint amit most aktuálisan a részvények érnek (1,302 milliárd euró a KPMG szerint). Ez azt jelenti, hogy feljebb becsülik a részvény árfolyamot, mint ahol most áll.

Na várjunk csak mi ez a focicsapat részvény?

A címben azért is említettem a Manchester United-et, mert annak is és például a Juventusnak is van részvénye. Tehát ha vásárolsz a részvényeikből (mondjuk egy hazai brókercégnél), akkor klubtulajdonos leszel te is. A kettő közül most a Juventus az, ahol a Ronaldo megjelenése kicsit felfűtheti a várakozásokat és a részvényen a spekuláció jelei láthatóak, ami kitarthat év végéig is. Eddig ha foci és részvény volt a téma mindig az MU-ra gondoltunk mi befektetők. Most viszont a Juventust is egyre többen említik. Ezek alapján még van a részvényben nafta, főleg akkor, ha Ronaldo és a csapat jól szerepel. A KPMG számításai és a részvényárfolyam árfolyam 1,38 euróig (régebbi maximum) is elszáguldhat a részvény a jelenlegi 1,21-ről, ami 14%-os emelkedést jelentene. Sőt amennyiben 1,38 euró fölé megy az árfolyam az további részvény-áremelkedést hozhat.

Foci és tőzsde? Ha ez érdekel, akkor ezt a cikket is el kell olvasnod: Ha annyira beleásnád magad a tőzsdébe, mint a focicsapatok “elemzésébe”, akkor már rég milliomos…

Hasonló cikkek, amik érdekelhetnek téged

Kiemelt kép: Manchester United és Juventus
hivatalos Facebook oldala

Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Képezd magad most! Otthonról! Online! Kattints ide!