Mi lenne, ha 1000 konkurencia helyett 1000 partnerünk lenne? Minner vállalkozói sztorik [podcast]

Dátum

Megosztás

Egy új sorozatot indítunk Sólyom Eszter munkatársammal (én Mándó Milán) a Minner Podcaston belül. Azt vizsgáljuk, hogy ti, Minner vállalkozók hogyan csináljátok, hogyan gondolkodtok, mik azok a minták, amelyeket a többiek is követhetnek a vállalkozásuk indítása vagy működtetése során. Ezek a Minner vállalkozói sztorik névre hallgató adások. Első vendégünk Gajdácsi Márk Tatabányáról, aki a pocakmano.hu portált és piacteret indítja el hamarosan. Ahogy ő fogalmazott, mintha az olimpiára készült volna az elmúlt 1 évben. Olyan nagy partnereket szerzett, mint az Alza, sok híres embert is meggyőzött Youtube videóban szereplésről. Most ott áll, hogy a pilot elindult, de a nagy piros gombot 2022-ben fogja megnyomni. Erről faggattuk! Nem mellesleg ő az, aki a legtöbb képzést beszerezte a MinnerAkadémián, sőt két konzultáción is részt vett nálunk. Mi örülünk a legjobban, hogy élesben kamatoztatja azt a tudást, amit megszerzett tőlünk és hogy az „olimpiai felkészülésében” a Minner nagy szerepet kapott. 

Podcast linkek, itt tudod meghallgatni

A podcast Spotify-on itt érhető el, Apple Podcast-ben ide kattintva, vagy az alábbi lejátszón keresztül.

Podcast rövid vázlata, leirata

Gajdácsi Márk idén otthagyta jól fizető állását azért, hogy legyen ideje előkészíteni a vállalkozása elindítását. Alkalmazottból vállalkozóvá válása elején jár még csak. Párjával közösen indítja el a vállalkozását.

Az ötlet onnan jött, hogy nehézségekbe ütköztek a gyerekvállalás során. Nem sok validált, ellenőrzött információt találtak a témában az online térben. Ezért az az ötletük támadt, hogy egy olyan platformot szeretnének létrehozni, amely végigvezet a gyerekvállalás mérföldkövein.

Cikkek és videók formájában is szeretnék a releváns szakemberekkel elkészített információkat közzétenni az oldalon. A terv az volt először, hogy webshopot indítanak. Aztán jött egy ötlet, főleg az ire.hu-s Minneres esettanulmány révén, hogy mi lenne, ha 1000 konkurencia helyett 1000 partnerük lenne. Így jött az ötlet, hogy piactér is fog tartozni a pocakmano.hu-hoz.

Az első lépés az volt, hogy elkezdték a videós tartalmakat felvenni. Sok orvost, szakembert, és híres személyt megkerestek a videókkal kapcsolatban. Persze nem mindenki állt velük szóba, de egy 10%-os együttműködési arányt el tudtak érni. Ezeket a videókat már megvágták, egy intro-t készítettek is belőle – ez az előzetes már látható is a weboldalukon, a teljes vlogokat pedig a 2022-es indulás után fogják közzétenni. Több, mint 20 videó már elkészült.

Ettől az organikus látogatás növekedését is várják, ami egy ilyen portál + piactér esetében fontos tényező. Minden azon múlik majd, hogy mennyi látogatót tudnak odavonzani, azok milyen sűrűn térnek vissza, és akkor éri meg a legjobban ez, ha mindez Google-ból, organikusan, ingyen jön (például saját maguk felnéznek, vagy Youtube-ról).

A weboldal, piactér, webfejlesztés

Több ajánlatot is kapott a weboldal elkészítésére. Nem értett Márk ehhez, teljesen kínai volt számára minden ezzel kapcsolatban. A néhány milliós ajánlattól kezdve több tízmilliós ajánlatok is érkeztek. Sikerült egy olyan fejlesztői csapatot találni, akik 5 millió forint alatt tudták vállalni az elkészítését a portálnak és a hozzá kapcsolódó piactérnek. Szerencsére nem tapasztalt elakadást, időben tudják élesíteni a weboldalt. Erről bővebben is beszélünk (többször is) a podcastben.

Partnerek

A piactér úgy fog működni, mint az Árukereső, tehát átkattintásonként fognak fizetni a partnerwebáruházak. Már több partnerrel is felvették a kapcsolatot, akik nagyon nyitottak voltak. Egyébként ez érdekes, mindenki fél az ilyentől, de Márknál is jól látszik, hogy közben nem harapnak a cégek, nyitottak az együttműködésre. Főleg ez azért is van így, mert mindenki keresi a jól megtérülő csatornákat. Itt pedig nagy kockázat nincs. Piactér üzleti modellek itt: Piactér vállalkozási ötletek, üzleti modellek. E-kereskedelem, webáruház

Marketing

A megtakarításaikból fordítanak marketingre. Sokat tudtak félretenni, és tudják azt is a Minner anyagai alapján, hogy egy ilyen 1000%-ban digitális weboldalra költeni kell marketingre, nem is keveset. Főleg egy piactér esetén a látogatók szerzésére óriási fókuszt kell tenni. Ettől még nem milliárdokra kell gondolni, de több millió forintról van szó, amit az első évben marketingre fordítanak majd.
Bevezetőkampányt is terveznek indítani, ahogy azt több Minner vállalkozótól már ellesték az egyes cikkekben és persze a képzésekben is szó van erről.

Alkalmazottból vállalkozó

A váltást úgy érzi könnyebben átvészeli, mint először sejtette. Persze a biztos állást össze se lehet azzal hasonlítani, hogy most még érzi a bizonytalanságot, be jön-e majd a biznisz. De úgy látja elég időt és energiát tett bele, és a megfelelő információkat összegyűjtötte ahhoz, hogy tudja mihez nyúljon, amikor egyes problémákkal szembetalálkozik.

Hallgasd meg részletesen a podcastot! Mert sokkal jobb hallgatni, mint olvasni! Részletesen beszélgetünk ezekről!

Piackutatás

Erről részletesen a podcastban hallhatsz!

Az első nap

Az első reggele érdekesen indult, amikor eldöntötte, hogy na innentől vállalkozói létbe lépett. Reggel 8-kor odaült a gép elé első napján és 10-ig még csak keresgélte, hogy akkor mit is csináljon. Aztán jöttek a feladatok, ajánlatkérések, videók felvétele…. Volt olyan napja, hogy nagyon könnyed és alig néhány órát dolgozott, de sokszor 16 órákat is a laptop és a telefon előtt töltött, természetesen munkával kapcsolatos feladatokkal. Otthonról dolgozik.

Márk a tudását a MinnerAkadémián szerezte. Tette mindezt azért, mert azonnal használható tudásanyagot kap és mert így sok-sok időt megspórolt. Ő már alkalmazza a tanultakat! Most te jössz! Kattints ide! Minnerakademia.hu

Meghallgatnék még hasonlót!

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!