Vállalkozás indítás esettanulmány - Elbukunk vagy sikerül? Kövesd és kiderül!

A lelkesedés az, ami hajt minket is. Azt keressük, hogyan lehet a legoptimálisabban elindítani egy vállalkozást. De mi nem csak beszélünk róla! Szeretnénk inspirálni és egyben utat is mutatni ebben az üzleti dzsungelben.

Megvalósítjuk a Minner 2021-es ötletét

Miért nem mutatják meg a vállalkozók, hogy mit és hogy csinálnak? Miért nincsenek élő esettanulmányok? Tényleg, miért nincsenek esettanulmányok? Ezek a kérdések biztosan benned is felmerültek. Nos bennem is. Próbáltunk rávenni cégeket, hogy publikusan osszunk meg különböző kampányaikat, vállalkozásbeli változásaikat, sőt adatokat! Aztán amikor komolyra fordult a dolog, visszakoztak. Megértem, mert egy ilyenben benne van az is, hogy látják azt is kívülről az emberek, hogy valami nem jól sikerül, hogy valamit nem úgy csinálnak ahogy kell. És persze ott van az is, hogy mi van, ha meglátja azt a konkurencia. Emiatt jött egy izgalmas ötletem! 

Szia! Én Mándó Milán vagyok a Minner.hu alapítója. Több éve látom el vállalkozási ötletekkel, üzleti trendekkel a hazai cégvezetőket, sőt a leendő vállalkozókat. Olyan üzleti megoldásokat, üzleti modelleket mutatok be, amit itthon a hazai tanácsadói szakmától nem igen látni. Ezeket sikeresen alkalmazzák a Minner vállalkozók. És közben jött egy ötlet, hogy mi lenne, ha ezt még megfejelnénk egy olyannal, hogy olyan saját „játszóteret” hozunk létre, amiben igazán be tudunk mutatni különböző esettanulmányokat, teszteket. És végre nincs akadálya annak, hogy adatokkal, példákkal, bukássokkal és azok tanuláságaival is ellásunk titeket! 

A 2021-es Minner üzleti ötletek közül kiválasztottam az 5.-et, és azt mondtam, csináljuk meg! Ez egy újgenerációs piactér, hasonló mint a favi.hu , csak bútorok helyett ajándék / dekor / hobbi vonalon mozog. Egy termékajánló, termékkereső oldal. Ennek elindulásába, működtetésébe láthattok bele. A lehető legjobban dokumentálom mit is csinálunk, és hogyan és milyen nehézségekbe ütközünk. 

Vágjunk is bele! Ezen az oldalon folyamatosan töltöm fel a videókat, tartalmakat, linkeket, hogy minden egy helyen meglegyen. 

Bevezető - Ezt kell tudnod az üzleti esettanulmányunkról

A kiindulási pont - Üzleti terv (Ezt egy cikk formájában olvashatod el)

További fontos információk

  • Az esettanulmány 2021. 07. 03-án indult.
  • Az új vállalkozás elindítását Mándó Milán vezeti. 
  • A többi Minner munkatárs maximum heti 1 órát működnek közre benne. 
  • A Minnerakadémia szakértőivel közösen építjük be a képzésekben elmondottakat. Megmutatjuk, hogyan lehet használni a videós képzések anyagait. 
  • A piactér: ire.hu
  • Webshop rendszer: WordPress Woocommerce
  • Bevételi forrás: Jutalék, affiliate a partner webshopok által. Kattintás után a látogató a partner webshopján landol, ha vásárol van jutalék. 

Cikkajánló: A 2021-es üzleti ötletek

A 2021-es vállalkozási ötletek közül most az 5,-et valósítjuk meg. De még további ötleteket találsz! Sok új trendet és lehetőséget mutatunk be.

EP#1. A piacterünk bemutatása, alapjai, háttérrendszere

A Minner piactere röviden: Egy olyan weboldal, ahol a partnerek termékeit listázzuk, azokhoz termékleírásokat írunk, termékajánlókat. Amennyiben egy fogyasztó rákattint az adott termékre, és azt megveszi a partner webáruházában, weboldalán, akkor azután az oldal jutalékot kap. Az ire.hu ajándék, dekor, hobbi kategóriában működő termékajánló oldal.

Az EP#1. epizód további információi

EP#2. A piactér belülről, termékkeresés, termékleírások

Az EP#2. epizód további információi

A termékkereső oldalunk elindulásának 2. részét látod. Az ire.hu egy ajándék, lakberendezés, hobbi piactér lesz. A videó első részében bemutatjuk belülről hogyan is néz ki a rendszer, maga a piactér, hová kerülnek a termékek. Aztán termékleírásokat írunk a már feltöltött termékekhez, majd újabb termékvadászatba kezdünk, sőt piackutatásba is beleláthatsz. Majd válaszolok arra a nézői kérdésre, hogy mi történik, ha valaki a kattintás után másik eszközről megy fel a webshopra, lemondunk a jutalékról, megkapjuk…?

EP#3. Webshop dizájn szerkesztés, ötletek, profit

Az EP#3. epizód további információi

Ismét beláthattok az ire.hu készülő piacterünk motorházteteje alá. Aztán átbeszéljük, hogy piacterek esetében milyen üzleti modelleket, megoldásokat lehet használni. Ehhez készítettem egy jegyeztet is, amit belinkelek, természetesen Minner cikk. Majd úgy döntöttem nem tökölök és napokon belül már futnak a hirdetések is, sőt készre rakom az oldalt. A videó utolsó szakaszában beszélünk olyan dolgokról, minthogy biztosan minden esetben megkapjuk-e a jutalékot, mit számlázunk…

EP#4. - Kezdő marketing lépések, készülődés a karácsonyi szezonra

Az EP#4. további információi

Végre! Már beindult igazán az ire.hu piacterünk. A 4. héten már élesítettem a Facebook hirdetéseket, 10 000 forint teszthirdetés lement. Közben jött újabb 2 vásárló. És tudatosult bennem, hogy már a karácsonyi szezonra is készülni kell, mert igazán nagy ugrást hozhat majd a piacterünk sikerességében. Most beszélek a kezdeti marketing lépésekről, így az első Facebook tesztek után.

EP#5. - Összefoglaló. Ez történt eddig, és plusz információk

Az EP#5. további információi

Úgy láttuk, hogy kell egy képbehozó tartalom, amiben összefoglaljuk eddig mi történt, hogyan is áll össze a piacterünk, amit már most 4300-szor látogattak az emberek. Persze ennek fele még Minner olvasó, de elindult már a marketingkampány. 

 

EP#6. - Ha így csinálom, ebből bukás lesz

Az EP#6. további információi

A mai videóban két fontos dologról lesz szó. Most, hogy már van 1 hónapnyi tapasztalat, kiderült, hogy mire is kell igazán figyelni. Vannak dolgok, amik bizony a bukást hozhatják. Erről is lesz szó, továbbá beszélünk a chatbot kampány előkészületéről, chatbotokról. És még bemutatom azt is, hogy miként zajlott egy tárgyalás egy potenciális partnerrel, akinek a termékei felkerülhetnek majd az oldalra.

 

EP#7. - 1000 valódi rajongó a cégemnek, és irány a Maldív-szigetek

Az EP#7. további információi

Az ire.hu piactér születését mutatom be ebben az esettanulmányban. A Minner.hu egyik projektje, láthatod élőben, hogy miként valósítjuk meg a 2021-es üzleti ötletek közül az 5.-et. A mostani adásban szó lesz, hogy miért is fontos egy vállalkozás életében az 1000 valódi rajongó, miért is töltik meg a kasszát. Aztán bemutatom a chatbot kampányt, amiben már 1000-en részt vettek, és generált ugyanennyi feliratkozót is. Ahogy olvasóm mondta: Ha igazán sikeres akarsz lenni, akkor nem középszerű marketinget használsz. Én a chatbotot választottam erre. Sőt sikerült átadni egy fontos dolgot az embereknek, na de majd. ezt a videóban.

Beszélek még az új bevételi forrásokról, és a szeptember-októberi új kampányról, ami ismét felteszi az i-re a pontot a piactérre.

 

EP#8. - Új célcsoport, új szín, piackutatás, Valentin-napi kampány

Az EP#8. további információi

A karácsonyi kampányra sajnos nem volt időm a Minner mellett, de az ire.hu természetesen működik tovább. Közben új célcsoportra váltott az oldal, a fő szín is változott, volt Valentin-napi kampány. A megváltozott célcsoport és a Minner leterheltsége mellett megváltozott stratégia. Össze lehet kattintgatni egy piacteret? Úgy látszik igen 🙂 Érdekesség, hogy a Valentin-napi kampány közben még jobban kiderült, hogy ahol mi írjuk a termékleírást ott 3,5-szer magasabb konverziót tudunk elérni. Szóval jó irányba tapogatóztunk. Ez hobbiprojekt, kis játék, de lassan egyre komolyabbra fordul.

A Valentin-napi kampánynál érdekes dolgot vetettem be. Először volt egy kérdőív, azt hirdettük FB-on, nemcsak kitöltötték de körbe is néztek a felhasználók. A kérdőív eredményéből készítettem egy infografikát, majd ezt elküldtem médiaoldalaknak, sőt vettem reklámcikket is a Borsonline-on. Utóbbit hirdettem is Facebookon. Még tavaly decemberben volt egy piackutatás, ahol kiderült, hogy női célcsoportra kell váltani, és emiatt az oldal színét is meg kell változatni. Hotjar-t használtam, ahol kiderült a szín megváltoztatása ennél a célcsoportnál konverzió növelő, és a márka szempontból is a sárga szín váltani kellett.

Nem akarok gagyishop hatást!

 

Legfrissebb Minner cikkek