KezdőlapGazdaság és üzletMiért szeretnek nézni a gyerekek egy másik játékost, ahogy videojátékkal játszik?

Miért szeretnek nézni a gyerekek egy másik játékost, ahogy videojátékkal játszik?

-

Egyre nagyobb piaca van az e-sportoknak. Ennek egyik érdekes jelensége, hogy a felhasználók szeretik nézni azt, ahogy a másik játszik. Sőt, mindezt úgy teszik, hogy élőben közvetíti a játékos a képernyőjét (még kommentálja is) és azt akár több ezren is egyszerre nézik egy időben Youtubeon vagy Twitchen. 2017-ben 666 millióan néztek játék streameket (első ábra). Miért ilyen népszerű ez? Először számomra is felfoghatatlan volt az, hogy így játék közben nézni valakit, akkor már miért nem inkább ő saját maga játszik? Éppen egy másik témában kutattam, amikor rátaláltam egy érdekességre, ami máris magyarázatot adott mindenre.

Videó stream statisztika/Fotó: SuperData Research
Videó stream statisztika/Fotó: SuperData Research

Miért szeretünk nézni gamereket ahelyett, hogy mi játszanánk?

Ha másokat látunk, hogy végrehajtanak egy cselekvést, az ugyanolyan agytevékenységet vált ki, mint amikor mi végezzük azt. Az ezért felelős agysejtcsoport a tükörneuronok. Tehát olyan érzésünk támad egy gamer stream közben, mintha mi is játszanánk a játékkal. Ez valójában ki is elégíti a játék iránti vágyunkat. Továbbá szeretnek a videojáték iránt érdeklődők náluk jobbakat nézni, fontos érv még a szórakozás is (nekik ez a TV, például foci meccs helyett), illetve a közösségi élmény a chatelés lehetősége miatt.

A piac gyorsabban reagált, mint gondolnád

Már most az egyik legnagyobb részt az e-sport jövedelmezőségéből a hirdetési és média piac hasítja ki. Ezt látod az alábbi képen. Óriási pénzek mozognak a gamer versenyeken is. Erről itt írtam >>> Több száz milliót is keresnek az esport játékosok. Érdemes hagyni a gyereket gépezni? – esport statisztikák

Nagy a mozgolódás itthon is

Egyrészt itthon is nagyon népszerűek a gamer Youtube és Twitch csatornák, videósok. Továbbá látható már mozgolódás az e-sport terén. A hazai sportklubok elkezdték elindítani e-sport szakosztályaikat. Először az MTK, majd a Diósgyőr, DVSC, Honvéd és most az Újpest (UTE)  és az FTC is bejelentette, hogy elindította ezt a szakágat. Azt még nem is említve, hogy 2018. március 23-25. között Budapesten rendezték meg a V4 Future Sport Festival-t, melyre a V4 országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) játékosai nevezhettek.

Lépj be itthon most ebbe a piacba és húzz rá egy vállalkozást! Ehhez kapcsolódó vállalkozási ötletek a Minneren:

Fotó: www.dm.af.mil

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek