Mikor vegyük meg a kiszemelt részvényt? Hogyan döntjük el?

Láttál egy jó tippet, de már rég nem ott jár az árfolyam, amiről az elemzés szól? Vagy úgy érzed fel akarsz ülni mondjuk a Tesla vonatra, vagyis részvényt venni, de mikor szállj be ilyen emelkedések mellett? Na lássuk!

A napokban volt egy ilyen kérdése az egyik olvasómnak. A kínai kávéspekulációban lévő egyik részvénybe fektetett és pont a csúcson szállt be. A kérdése, hogy meddig csökkenhet még a részvény és legközelebb hogyan döntse el, mikor szálljon be.

Tavaly nyár óta vagyunk benne, már több mint 100% hozam van rajta, tehát dupláztunk. Teljesen elégedettek lehetünk, de ez még csak a kezdet! A 2020-as befektetési ötletek cikkben is benne van ez a részvény, hiszen idén is benne maradunk, építem tovább a pozíciómat a részvényben (értsd veszek még). Egyik olvasóm most szállt bele a spekulációba és szinte pont a csúcson vett. Hála égnek a cikkekből már tanult annyit, hogy nem teljes tőkével vett, hanem elosztja a rá szánt tőkét. Okos, ügyes! Jött a kérdése a napokban, hogy meddig csökkenhet az árfolyam.

Ekkor küldtem neki ezt az ábrát:

Mondtam neki, hogy először, és remélhetőleg véglegesen a felső kék vonalig, 33 dollárig csökken és onnan pattan vissza. Ezeket a vonalakat nem is nehéz berajzolni, főleg, ha az ember elvégez egy tőzsdei tanfolyamot (mondjuk nálam). Az ilyen grafikai elemzést, technikai elemzést legtöbbször arra használjuk, hogy meghatározzuk hol szállunk be, hol veszünk/ adunk el részvényt. Látod mennyire egyértelmű, mennyire pontosan fordult vissza az árfolyam a felső kék vonalhoz képest (kép jobb oldalán)!

A grafikonból olvasunk

Az alsó kék vonal pedig az, ahová lecsökkenhet, ha mégis áttöri a 33 dollárt. Na most az benne a jó, hogy jó szinten is van az árfolyam, mert 28 és 33 dollár között volt egy kis oldalazás, az egy jó támaszt ad az árfolyamnak. Ha például beesne az árfolyam 33 dollár alá, akkor több mint 70% az esélye, hogy 28 és 33 dollár között oldalazik. Tiszta matek és valószínűségszámítás! Igaz? Persze egy erős fundamentum van a spekuláció mögött, hiszen a kínai kávépiacra spekulálunk, méghozzá a kávéivásra és annak forgalmának exponenciális növekedésére. A Luckin Coffee-ba én úgy fektettem be, mintha a saját cégem lenne, én ott tulajdonos vagyok! Ez egy vállalkozásba való befektetés. + információ: a Facebook poszt feltevése utáni 2 napban 22%-ot emelkedett a Luckin Coffee árfolyama, tehát már ez az olvasóm is profitban van.

Na, de térjünk vissza a grafikonokra és a részvényvásárlásra (vagy éppen shortra, eladásra):

  • Első tippem, amit már láthattál fenn, hogy soha ne a rá szánt teljes összeggel vegyél egy részvényből. Pl. éppen befektetsz 2-4 részvénybe, akkor egy adott részvénynél is oszd el a beszállási részvénycsomagokat, ezzel porlasztod a kockázatot.
  • Ott a legjobb beszállni, ahol megtorpan az árfolyam vagy ahol korábban is oldalazás volt. Ahogy fent is berajzoltam és pont addig csurgott le az árfolyam. Ezek a szintek jó támpontot adnak, sőt az ilyen szinteken lévő belépés alacsonyabb kockázatot is eredményez.
  • Ha még mélyebben bele akarsz menni, akkor érdemes megtanulni a technikai elemzést, mert azt alkalmazzuk a belépési és kilépési szintek meghatározására.

Merre tovább?

Fotó: Austin Distel / Unsplash

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!