Mibe fektessek 2020-ban? Befektetési ötletek

Már 2 éve tart az, hogy aktívan riogatnak minket egy nagyobb gazdasági válsággal. Még mindig nem jött el, pedig 2019-ben voltak zűrös ügyek. Például itt volt az európai autóipar gyengélkedése, Trump vámháborúja. Az amerikai tőzsde közben 20%-ot emelkedni tudott. És mi lesz idén?

Válság helyett elhúzódó recesszió

Pontokba szedem a fontosabb dolgokat

  • Azt már most látjuk, hogy nagyobb válságnak nincs jele a levegőben.
    Friss! 2020. 03. 16. A tőzsde 30%-ot esett egy hónap alatt, a koronavírus miatt válság van. Az új tippek itt vannak ehhez kapcsolódóan (a lenti tippekben egyébként nem térünk el, kiegészül): Mibe érdemes fektetni a 2020-as tőzsdekrach után, közben?
  • Európában a német autógyártók érezték meg először a recessziót 2019-ben. Válaszlépésként leépítésekbe kezdtek, a rendelések elmaradása érintheti majd a hazai autóipart is. Gazdasági hatása viszont hosszan elnyúlik a következő évekre, olyan gyorsan nem érezzük meg, főleg a befektetéseinkben.
  • Az amerikai cégek előszeretettel alkalmazták a részvény-visszavásárlási programot tavaly is. Sokkal jobban preferálják, mint az osztalékfizetést. Tehát a cégek osztalék helyett (vagy mellett) a részvényeiket visszavásárolják, ezzel folyamatos vételi pozíciókat adva a részvényüknek. Ez hajtja fel az árfolyamot és persze pozitívum is, hiszen ha a cég a saját részvényeit vásárolja, akkor rossz kilátásai nem lehetnek. Egyébként adóoptimalizálás is egyben, így viszik haza a pénzt az USA-ba. Ezt a tendenciát majd érdemes figyelned, angolul share buyback -nek hívják! Az alábbi ábrán látod, hogy 2019-ben rekord értékben vásároltak vissza saját részvényt a cégek. (Forrás: Marketoracle, CNN)
  • Az arany emelkedése jele is lehet a közelgő recessziónak. 2018-ban 1550 dollár is volt egy uncia arany. Az elemzők főleg az USA-Kína vámháború miatti félelmekhez kötik az árfolyammozgást. 2019 decemberében Trump szankciói mérséklődtek, a vámháború látszólag lassult.
  • Recesszió, gazdasági lassulás várható 2020-ban, nagyobb válság jeleit nem látni a gazdaságban jelenleg (a cikk megírásakor). A recesszió idején a részvények oldalaznak és szektoronként eltérően mozognak. Tehát ugyanúgy lehet keresni pénzt, csak jól kell megválogatni. A tőzsdének jót tesz a megtorpanás, hát még nekünk tőzsdézőknek, hiszen könnyebb a kockázatunkat kezelni (jó beszállási pontokat kapunk).

A Minner ebbe fektet 2020-ban

2019-es év több mint 120% hozamot hozott, persze attól függ mikor olvastad, csatlakoztál a tőzsde rovathoz.

Kínai kávépiachosszútáv

Fontos! A tippek a 2020-as tőzsdekrach miatt bővültek. Nézd meg ezt is, de itt az új változás: Mibe érdemes fektetni a 2020-as tőzsdekrach után, közben?

2018 november óta tart a kínai kávéspekuláció (tőzsde rovatban követheted). Két részvényben vagyunk benne. Kezdődött a Starbucks részvény vásárlással 2018 novemberében, ami már 33% hozamot hozott. Naponta átlagosan 5 kávézót nyitott 2019-ben a Starbucks, ezt kereskedjük le most, és ennél az lesz a legjobb, hogy 5-10 év múlva is még érződik a hatása. Most jó áron van a Starbucks részvény, egy kisebb korrekció után vagyunk.

Közben a kínai konkurenciája a Luckin Coffee is belendült, 2019-ben tőzsdére vitték a céget és ők is folyamatosan nyitják az új üzleteket. Párhuzamosan a kettő részvénybe is fektetünk, mert a két cég ilyen piaci körülmények között támogatja is egymást valójában, hiszen a piac még most épül ki.

17,5 dolláron vásároltunk először, majd 21 dollár környékén a profitot kivettük, utána ismét tudtunk vásárolni. Jelenleg 39 dolláron áll az árfolyam, így tavaly igen jól hozott ez a részvény, tehát 127% hozam (több mint dupláztuk a pénzt). Most magasan van az ár, érdemes várni egy kisebb korrekcióra, így akkor nyitunk új pozíciót, ha 30-35 dollár közé esik az árfolyam. – Erről a spekulációról ebben a podcast adásban beszélek hosszabban és a tőzsde rovatban is látod róla a cikkeket. Figyelem ez a spekuláció (mindkét részvénynél) legalább 2022-2025-ig kitart (közben jelzem itt a változásokat a tőzsde rovatban).

E-kereskedelem innovációjábahosszú táv

A webáruház piac átalakulóban van nemzetközi és hazai színtéren is. Minden innovációt, ami segíti magát a kereskedőket, árgus szemmel figyeljük most. Ennek oka, hogy már nem elég mindig csak új vevőket szerezni vagy ha mégis az a célja valakinek, akkor még hatékonyabban kell csinálnia a webáruház üzemeltetést. Ebben segítenek a fulfillment cégek. A Shopify a fő kiszemeltünk ebben a spekulációban, akik webshopoknak adnak online shop megoldásokat (programozói tudás nélkül könnyedén adnak “webshopmotort”, webshop weboldalt.

2018-ban több mint 500 000 shop tartozott hozzájuk. De! Ami igazán felkeltette az érdeklődésemet, az a Shopify Fulfillment Network. A fulfillment üzletágról már írtam a Minneren, sőt mintha azt kezdené megvalósítani, amit leírtam a cikkben. A következő években 1 milliárd dollárt fektet abba, hogy fulfillment szolgáltatással a Shopify webshopok még gyorsabban ki tudják szállítani a termékeket a vásárlókhoz, mindezt olcsóbban. A logisztika piacra is belépett a cég és már nem csak egy webáruház platform. Logisztikai központokat hoz létre szerte az USA-ban, ahol a shopok olcsóbban tudják raktározni a termékeiket. Ez óriási újdonság a cégnél és nagy növekedési potenciált hoz magával, hiszen egy új szolgáltatás. Nem csak maguknál tartják a webshopokat, de még több pénzt is szereznek tőlük.

Tavalyi (2019-es) cikkben írtam le a spekuláció menetét, de az árfolyam elég gyorsan teljesítette megjelölt szinteket. 340 dolláron léptünk be először, majd 370-en a következő részvény csomagot és most 397 dolláron áll az árfolyam. Tehát már 11% hozam van átlagosan a két részvénycsomagon. Azonos mennyiséget vettünk a fenti árakon, ezt azért tesszük, mert porlasztjuk a kockázatot azzal, ha nem azonnal a rá szánt tőkét fektetjük be, hanem annak csak egy részét.

Shopify részvény árfolyam – finviz.com

Fontos! A tippek a 2020-as tőzsdekrach miatt bővültek. Nézd meg ezt is, de itt az új változás: Mibe érdemes fektetni a 2020-as tőzsdekrach után, közben?

Meg akarom tanulni a tőzsdét

Laikusként szeretnél elmélyedni a tőzsdében? Szeretnél részvényt venni? “Huhh ezt meg akarom tanulni!” érzés van benned? Akkor: Tanulj attól a magyartól, aki résztulajdonosa a McDonald’snak, Coca-Cola-nak, Microsoftnak – Kattints ide! Figyelem! 2020-as tőzsdekrach stratégia a cikkben!

Börtön részvények

Fix hozam? A tőzsdén mondhatni az az osztalék. Több területen is találni olyan részvényt, ami fix hozamot fizet, sőt még a szuperállampapírt is kenterbe verik. Ilyen az amerikai börtön részvények. 8-10% osztalék/év (+ természetesen az árfolyam mozgás)!

Miért? Beszédes ábra:

Az alábbi ábrán az látszik, hogy az USA-ban 100 000 lakosra jut 655 rab, 2,1 millió rab van az USA-ban. A lakosság 0,64%-a éppen börtönben ül!

100 000 főre jutó rabok száma – Ábra: www.drugpolicy.org

Miután megtudtam, hogy Vanguard és a Blackrock is részvényese a két cégnek a magas osztalék miatt, így én is azt mondtam magamban: “Hééé ez engem is érdekel!”
Ezek magánbörtönök, de igazából nem csak börtönöket üzemeltetnek a cégek, hanem például egészségügyi intézményeket is. Már 2 osztalékot is kaptam, mivel negyedévente fizetnek (amit fix 2,5-2,5% hozamot jelent már most, már a zsebben).

Két céget vásárolunk:

  • A CoreCivic (CXW)
  • és a GEO Group (GEO)

Erről a teljes elemzés és cikk itt: Ma veszek két börtönt! Magánszemélyként, kis tőkével! Rabok jó ideig lesznek!

Netflix árfolyam esésre spekulálás – rövid táv

Még a Netflix tartja a tempót, de annyi stream szolgáltató lett a piacon, hogy nehéz dolga lesz. Itt most egy olyan spekulációt kell elképzelned, hogy az árfolyam esésére fogunk játszani. Sőt türelmesek leszünk és nézzük, ahogy esik az árfolyam és csak akkor lépünk be, amikor már tényleg esik.

Jelenleg 323 dolláron áll a részvény, és ha 250 dollár alá esik, akkor lépünk be, és short pozíciót veszünk fel. A célárat 200 dollár alá tesszük.

Bővebben erről a spekulációról itt olvashatsz: Itt a streaming háború! Kifilézik a Netflixet! A felhasználók isszák meg a levét.

Netflix árfolyam – finviz.com

Nyári étterem spekulációextrém rövidtáv

Jön a kedvenc spekulációm! Az éttermes! 2019-ben 15 nap alatt 30%-ot kerestünk ezzel. Csak nyáron spekulálunk erre, megkeressük azt a részvénytásaságot, akik veszteségesek, az árfolyam lejtmenetben van és éppen jön a 2. negyedéves jelentésük (július-augusztus időszak).

A tavalyi belépési szintünk az alábbi képen, ezt követhetted a tőzsde rovatban is. Hallgasd meg erről ezt a podcast-ot: Veszteséges étteremből profitáltunk. Ezt a varázslatot nézd! – podcast

Hogyan tudsz részvény vásárolni? Kattints ide, itt van egy cikk erről!

Kockázati figyelmeztetés és jogi közlemény: A cikkekben szereplő elemzések nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására vonatkozó felhívásnak, arra vonatkozó ajánlatnak. A jelentésben szereplő információkra, véleményekre, becslésekre a pénz- és tőkepiaci, valamint a makrogazdasági helyzet változásai és egyéb tényezők lehetnek hatással, ezekre a bejegyzés írójának nincs befolyása és a meghozott befektetői döntések következményei a bejegyzés szerzőjére nem háríthatóak át.

Forrás: Marketoracle, CNN)

Ez izgalmas volt! Még ilyet! Megújult a Minner főoldala!

Kattints ide és nézz rá a friss cikkekre, podcastokra, rövid üzleti tartalmakra (instant)! Csak görgess és olvass, inspirálódj! Üzletre fel! A Minner üzleti flowban tart! Tovább a Minner főoldalára!
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!