Mit szólnak a KATA-sok a 2021 -es változásokhoz. Számít a 40%?

Dátum

Megosztás

Nem elég a koronavírus, még itt van egy óriási adóváltozás, ami sújtja a KATA-s adózókat. 2021-től, ha egy partner felé adott évben kiállított számlák elérik a 3 millió forintot, akkor 40%-os adót kell befizetni, sőt ez már vonatkozik az egész összegre is. A Riport nevű magyar startup, akik vállalkozások pénzügyi adatvizualizációjával foglalkoznak, megkérdezték a KATA-s adózókat, hogy miként érinti őket ez a szabályozás, felmérést készítettek. Lássuk is!

A kérdőívet 2500-an töltötték ki, és bár ez nem minősül reprezentatívnak, az óriási mennyiségből már kellő következtetést tudunk levonni. A Riport-ot megbízható cégnek tartja a Minner, így a kutatás hiteles.

Az alábbi 5 hipotézist állították fel (ezt kutatták, erre vártak válaszokat a kutatásból):

  1. A katás adózást választó, –nem adóelkerülési sémában (v.ö:bújtatott munkaviszony)- működő vállalkozások száma viszonylag nagy, jóval nagyobb, mint amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslései tartalmaznak.
  2. A negatívan érintettek közül a külfödről bevételt szerző katások aránya relatív magas, és ezen vállalkozók jövedelemtermelő képessége masszív.
  3. A jövőben negatívan érintett vállalkozások nagyrésze alanyi adómentes adózást választott ÁFA szempontjából, hazai beszerzései jelentősek, ezért az intézkedés ÁFA bevételekre lévő hatása nem elhanyagolható.
  4. Az intézkedés hatására jelentősen csökken a tisztességessen vállalkozók száma.
  5. Az intézkedéssel még azok a katások sem értenek egyet, akiket nem érint.

3 millió forint 40% – 2021-től – Gyorstalpaló
Lényege, hogyha egy partner felé a KATA adózó adott évben 3 millió forint értékben már kiállított számlát, akkor az azt követő hónapban az addig kiállított összeg 40%-át be kell vallja a partnere, és ő is fizeti meg a 40%-ot, tehát nem az adózó. Ez többlet teher a partnernek is, nem csak pénzben, adminisztrációban is. Majd ezután a következő hónapokban az előző hónapban kiszámlázott összeg 40%-át is, és szintén a partner készíti a bevallást. Külföldi partner esetében viszont mindent a KATA-s csinál. Ezt 2021-től vezetik be. Részletek itt – KATA 2021.

KATA statisztika, kutatás – Célkeresztben az évi 3 millió forint/partner

A válaszadók 62%-a jelölte meg, hogy van olyan partnere, akinek egy évben 3 millió Ft felett számlázott.

A következő kérdéseket már csak azok látták, akik megjelölték, hogy van „3 millió forintos partnerük”. A többség jelezte, hogy főleg magyar partnereik érik el az összeget, de 18,77% külföldi szám is magasnak tekinthető. Utóbbiról azt kell tudni, hogy külföldi partner esetében a 40%-ot a KATA-s adózó vallja be és és fizeti be, külföldi partnere „helyett”.

Elég vegyesen nyilatkoztak róla, hogy mit fognak csinálni 2021-től. A többség, 42% nyilatkozott úgy, hogy mindenképpen keres rá megoldást, de nem fog több adót fizetni.

Ha ugyanannyi bért kapnának, akkor sem lennének alkalmazottak. Ez derül ki az alábbi kérdésből, a KATA-sok élvezik, hogy vállalkozók lehetnek.

Mennyi az annyi! Az alábbi kérdést csak az látta, aki úgy válaszolt, van 3 millió forintos partnere.

Mi is foglalkoztunk már Minneren a KATA adózás kérdésével. Ezt itt olvashatod: KATA változások 2021, lehetőségek kisadózóknakKattints ide!

A következő kérdést mindenki megkapta, az is, aki az elején nem jelölte a 3 milliós partnert.

A számok után valami könnyedebb témára vágysz? Ezeket ajánlom:

Forrás: Riport / Medium
Fotő: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!