Most akkor tényleg eladományozza Zuckerberg a részvényeinek 99%-át?

Megszületett Mark Zuckerberg kisgyereke, és bejelentette, hogy a párjával együtt a részvényeik 99%-át eladományozzák. Erre létrehoznak egy alapítványt. Ez egy szép gesztus, ezt tény. Viszont picit nézzünk a tények mögé. Mi lesz a Facebookkal? Mi lesz Zuckerberg vagyonával?

45 milliárd dolláros vagyonról van szó. Zuckerberg bejelentette, hogy az elkövetkező 3 év mindegyikében 1 milliárd dollár értékű részvénycsomagot adományoz a létrehozott alapítványnak, tehát nem egyszerre fogja a 45 milliárdot “eljótékonykodni”. Ez mind szép és jó, persze azt is tudni kell, hogy nem nonprofit szervezetet hoznak létre, hanem egy LLC-t, vagyis kft. Ezen a KFT-én keresztül a részvények felett ugyanúgy rendelkeznek. Az adóoptimalizálás miatt is jó az LLC, mivel 1 milliárd értékű jótonykodás után 333 millió adólevonást vehet igénybe Mark.

Rendben tehát Zuckerberg nem 100%-ban akar jótékonykodni, de ez nem is baj. Az is jó, hogy egyre több tőkét fektet a közjóba, mellette legalább ő is jól jár. És amúgy is, ki fog emlékezni erre? Az emberek többségében az marad meg, hogy rengeteg pénzt adományoz, semmi más, se az adóoptimalizálás, se a bennfentes kereskedés lehetősége…

Éles eszű tanácsadói vannak. Tegyük ezt most félre, a pénzével úgy bánik, ahogy ő akar. Ennél érdekesebb viszont a Facebook. Tudtad, hogy már naponta 1 milliárd ember használja aktívan? Erről itt írtam: 1 milliárd ember használja, mi az?

A cég részvénye még alul értékelt is, nincs beárazva az Oculus Rift virtuális valóság szemüveg bevétele. Tovább részletek a tőzsde rovatban. 

Forrás: Buzzfeed, BI, CNNMoney
Fotó: Mark Zuckerberg/Facebook

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!