Most kell venni focicsapatot? Átlagemberként fociklub részvényvásárlás

A vállalkozások 60-80%-a áll a vírus okozta leállás miatt, a tömegrendezvényekkel érintett területek még inkább. Ilyen a labdarúgás is. Meccseket maximum felvételről látunk, a tippmixezésről nem is beszélve! Na, de van ám itt valami érdekesség. Tudtad, hogy több fociklub is ott van a tőzsdén és lehet a részvényeiket venni / adni? Mondhatjuk az is, hogy potom pénzért lehet most focicsapatunk, igaz az egészért jó mélyen a zsebünkbe kellene nyúlni. Na, de elég csak egy kicsit is venni. Lássuk, milyen csapatoknak van részvénye, vagy egyáltalán mit kell erről tudni.

Röviden: az elmaradt meccsek miatt a fociklubok részvényárfolyama is bezuhant. Akár a kedvenc csapatod részvényese, vagyis (rész)tulajdonosa is lehetsz, amennyiben a tőzsdén ott van. Hogyha választanom kellene, hogy légitársaság részvényeket, vagy labdarúgó klubokat vegyek, akkor egészen biztosan a focira teszem a voksomat.

Ha egy részvénytársaság 1 db részvényét is megvásárolod a tőzsdén (brókercégen keresztül), akkor annak már tulajdonosa vagy, igaz csak résztulajdonosa. Profitálhatsz az árfolyamnyereségből, akár már rövid távon is, de a cégek év közben osztalékot is fizethetnek. Na lássuk ezt a gyakorlatban.

Ha elkezdenél tőzsdézni és értesz a focihoz, akkor érdemes ezzel indítanod.

 • Először jöjjön, melyik csapatoknak van részvénye, amit te is venni tudsz.
 • Aztán nézzük meg, hogy álltak a csapatok a krach előtt a KPMG felmérésében. A KMPG a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társasága. Milyen hálás munka lehet a labdarúgó klubokat vizsgálni.
 • Aztán nézzük meg, hogyan tudsz részvényt venni és persze eladni.

Tőzsdén szereplő fociklubok

A focicsapatok a tőzsdén kapnak egy úgynevezett ticker kódot (rövid név), ezzel találhatóak majd meg a tőzsdei szoftverekben. A listába azt is odaírom, továbbá belinkelem a Yahoo Finance oldalon található árfolyamukat, ha oda kattintasz, jobban elemezheted, vizsgálhatod, továbbá a friss árfolyamot látod.

A legértékesebb labdarúgó klubok? A KPMG legfrissebb rangsora (május-június környékén jöhet ki az új):

Forrás: KPMG

Hogyan tudod megvenni a focicsapat részvényét?

Tehát csak abból tudsz ilyen módon részvényt venni, amelyik csapat a tőzsdén is ott van. Sajnos elég szűk a felhozatal.

Olyan könnyű tőzsdei részvényt venni, mintha egy terméket rendelnél egy webshopból. Csak a webshop ebben az esetben egy brókercég. Ha már befektetésben gondolkodsz, akkor az első jó döntés lehet, hogy teljesen megtanulod a tőzsdét az alapoktól. Hidd el, a képzés ára megtérül már ott, hogy jobb döntéseket fogsz hozni. A Minner online tőzsde képzését itt találod. A képzés könnyen érthető kezdők számára is, és egészen elmegyünk a haladó szintig.

A részvény ára egy db részvény árát jelenti. Ezzel tudsz számolni, ha devizában van, például amerikai részvények, akkor az dollárban van megadva, át kell számolni. Amikor beadod a vásárlási megbízást, adott részvényre, akkor olyan áron tud teljesülni a mennyiség, amilyen áron van eladó. Hiszen valakitől meg kell venned a részvényt. Általában egyébként is a nagyobb részvényeket vásárolod, na azoknál szinte annyiért kapod meg, amennyiért látod kiírva, nincs nagy különbség a végén.

Szükséged lesz egy brókercégre, akiknél értékpapírszámlát fogsz nyitni. Ezen fogják tárolni a részvényeidet, itt tudod szinte azonnal adni-venni őket. A brókercégen keresztül bonyolítod le a tranzakciókat. Egy online felületen nyomon tudod követni a saját tranzakcióidat is, és természetesen az árfolyamokat is.

Két módon tudsz részvényt venni:

 • vagy telefonon adsz megbízást a brókercégnek – régi módszer
 • vagy egy online kezelőfelületen keresztül – amit hamar meg lehet szokni, és jó leírásaik is vannak.

Ilyen brókercégek:

 • Hazai: Equilor, Erste Bróker, KBC (K&H-hoz tartozik), Random Capital,
 • Nemzetközi: Saxo Bank, Interactive Brokers
 • Ha 500 000 forint alatt tőzsdézel, akkor javaslom az Etoro brókercéget (angol), vagy a Plus500-at.

Ha annyira beleásnád magad a tőzsdébe, mint a focicsapatok “elemzésébe”, akkor már rég milliomos lennél

 • A tőzsde kiszámíthatóbb, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy kiszámíthatóbb, mint a focicsapatok teljesítménye.
 • Sokkal könnyebb egy-egy részvényre/devizára ráfeküdni, azt elemezni, mint egy focicsapat teljesítményét megbecsülni.
 • A kockázatod sokkal jobban tudod kezelni, és a matematika is melletted áll.
 • Naponta többször is tudsz kereskedni, és akár ugyanazzal a részvénnyel, devizával, nyersanyaggal….
 • De mint látod, akár focicsapatok részvényeivel is tudsz tőzsdézni!

Kapcsolódó cikkek, amiket el kell olvasnod:

Forrás: KPMG, Yahoo Finance,
Finviz.com, Tradingview.com
Fotó:  Mario Klassen/Unsplash

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!