Működőképes elektromos autót nyomtattak az Aacheni Egyetemen

Eddig is voltak próbálkozások karosszéria nyomtatásra, de azok inkább csak jól néztek ki, mint biztonságosak voltak. Az Aacheni Egyetem még 2010-ben létrehozott egy spinoff céget, a StreetScooter GmbH-t. Több mint 80 vállalattal együtt dolgoztak, terveztek (főként autóbeszállítókkal), hogy a végeredmény egy olcsó, biztonságos, és jól működő elektromos autó legyen.

Az egyik legnagyobb 3D nyomtatós cég is részt vett a folyamatban, a Stratasys. Külső és belő karosszéria elemeket is nyomtattak egy nagyobb 3D printerrel (Objet1000). A tervezésben is sokat segített a 3D technológia, mivel az egyes alkatrészek prototípusainak gyártásánál, így csökkenteni tudták a fejlesztések idejét is, ami régebben több időbe telt.

German University Revolutionizes Electric Car Production with Stratasys 3D Printing Via StreetScooter Project

A nyomtatási terület 1000 x 800 x 500mm-en történt, ami lehetővé tette akár 1 méteres alkatrészek kinyomtatását is. A nyomtatáshoz egy keményebb ABS anyagot használtak. Ezeket nyomtatták ki:

  • nagyméretű első és hátsó panelek.
  • ajtó.
  • lökhárító,
  • oldalsó küszöbök.
  • lámpamaszkok,
  • illetve számos belső alkatrész és burkoló elem.

Ahogy már említettük a gyártás során a többi alkatrész tervezésében és gyártásában is részt vett a 3D nyomtató. A StreetScooter C16 elektromos autó 450 kg-ot nyom, egy feltöltéssel 100 km-es távot lehet megtenni vele, és 100 km/h sebességre képes. Körülbelül 10 ezer euró lesz az ára (Elműs töltőegységeknél ingyen lehet tankolni.)

German University Revolutionizes Electric Car Production with Stratasys 3D Printing Via StreetScooter Project

 

[sam_ad id=”78″ codes=”true”]

Forrás: 3dprint, 3ders

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!