Működőképes elektromos autót nyomtattak az Aacheni Egyetemen

Eddig is voltak próbálkozások karosszéria nyomtatásra, de azok inkább csak jól néztek ki, mint biztonságosak voltak. Az Aacheni Egyetem még 2010-ben létrehozott egy spinoff céget, a StreetScooter GmbH-t. Több mint 80 vállalattal együtt dolgoztak, terveztek (főként autóbeszállítókkal), hogy a végeredmény egy olcsó, biztonságos, és jól működő elektromos autó legyen.

Az egyik legnagyobb 3D nyomtatós cég is részt vett a folyamatban, a Stratasys. Külső és belő karosszéria elemeket is nyomtattak egy nagyobb 3D printerrel (Objet1000). A tervezésben is sokat segített a 3D technológia, mivel az egyes alkatrészek prototípusainak gyártásánál, így csökkenteni tudták a fejlesztések idejét is, ami régebben több időbe telt.

German University Revolutionizes Electric Car Production with Stratasys 3D Printing Via StreetScooter Project

A nyomtatási terület 1000 x 800 x 500mm-en történt, ami lehetővé tette akár 1 méteres alkatrészek kinyomtatását is. A nyomtatáshoz egy keményebb ABS anyagot használtak. Ezeket nyomtatták ki:

  • nagyméretű első és hátsó panelek.
  • ajtó.
  • lökhárító,
  • oldalsó küszöbök.
  • lámpamaszkok,
  • illetve számos belső alkatrész és burkoló elem.

Ahogy már említettük a gyártás során a többi alkatrész tervezésében és gyártásában is részt vett a 3D nyomtató. A StreetScooter C16 elektromos autó 450 kg-ot nyom, egy feltöltéssel 100 km-es távot lehet megtenni vele, és 100 km/h sebességre képes. Körülbelül 10 ezer euró lesz az ára (Elműs töltőegységeknél ingyen lehet tankolni.)

German University Revolutionizes Electric Car Production with Stratasys 3D Printing Via StreetScooter Project

 

[sam_ad id=”78″ codes=”true”]

Forrás: 3dprint, 3ders

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!