Nagy vállalatok, akik nulláról kezdték. Tudod, sokan garázsból, egyetemről.. – Amazon, Apple, Google

Úgy gondolom, hogy motiváló látni azt, hogy egy nagy cég, brand, márka honnan is indult. A legtöbb sikeres vállalkozás szinte a 0-ról indult. Ezt úgy értem, hogy nem mindig a szülők dobták össze a céget. Egyébként is sokkal könnyebb sikereket elérni úgy, hogy itt-ott szűkösek az erőforrások, mert ugye olyankor kreativitásra ösztönzi a friss vállalkozókat. Fent a kiemelt képen Jeff Bezost az Amazon alapítóját láthatjátok, a kép 1999-ben készült, amikor éppen csak beindult a cég. Ebben az évben Bezost a Time az év emberének választotta.

További képek és információk az Amazon sikeréről ebben a videóban:

Na, de nézzük a többieket!

A garázsból indult startupok

A ma ikonikus cégekről időnként körbejár egy kép, hogy mind-mind garázsból indultak. Akkor még nem volt coworking iroda, startup központ, vagy inkubátor. Mi a közös mindben? Mármint a garázsból indult cégekben? Az, hogy kitartóak voltak. A legtöbb olyan ötletet valósított meg, ami már volt a piacon, csak egy kicsit innovált, változtatott rajta… (lásd Facebook előtt is volt már közösségi oldal, TheGlobe, MySpace). Néhány címet megkerestem, ha szeretnél Google Street View-n nézelődni:

Amazon: 10704 NE 28th, Bellevue, Washington
Apple: 2066 Crist Dr, Los Altos, California
Disney: 4651 Kingswell Ave, Los Angeles, California
Google: 232 Santa Margarita Ave, Menlo Park, California
HP: 367 Addison Ave, Palo Alto, California

 

Apple

Ezzel a képpel már biztosan találkoztál, amin az Apple alapítói, Steve Jobs és Steve Wozniak láthatóak.

Néhány videó Jobsról (1980 és 1983)

Google

Bérelték a garázst, ahonnan elindultak. Sőt, az is érdekesség még, hogy attól a Susan Wojcicki-től bérelték, aki egyébként később csatlakozott is a Googlehoz, sőt, több részleg vezetője is lett. Több helyen is olvastam, hogy a srácok a garázs használata mellett előszeretettel ejtőztek a főbérlő medencéjében, sőt, még a hűtőre is rájártak. 🙂 Gondolom innen jött az ötlet, hogy a Google dolgozók ingyen esznek.

A Google bérelt garázsa – Forrás: www.internethistorypodcast.com

Sőt, itt még videót is láthatsz róluk

Zuckerberg – Facebook

Kerestem Zuckerbergről egy szalonképesebb képet, mint a GAP pulcsis képe.  Ő az, aki egyetemről indult. Egyébként mindegyik jelenleg népszerű IT-s cégre jellemző, hogy egyetemi éveik alatt ismerték meg a későbbi cégük vezetőit, munkatársait.

Néhány további kép videó formájában Zuckerbergről és a Facebookról

Elon Musk – Tesla, Paypal

És természetesen nem lehet kihagyni Elon Muskot sem a listából. 

Hozzá kapcsolódó videó:

Kapcsolódó cikkek:

 

Kiemelt kép: Prof Jeff Cunningham/Twitter

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!