Mennyi, de mennyi sztorit tudunk a saját ismeretségi körünkből, hogy valaki a kapcsolatainak, vagy éppen szülei kapcsolatainak hála szerzett munkát, vagy kapott egy jó lehetőséget, szemfüles volt egy vállalkozás elindításában… Nemcsak pont jókor volt jó helyen, hanem annak köszönhette a sikerét, hogy egy picit beszélgetett. Bizony, az üzleti kapcsolatépítés lényegében arról szól hogy beszélgetünk, és bárki művelheti, építheti a kapcsolati hálóját. Nem hiszed el? Na lássuk!

Azért, hogy bebizonyítsam az üzleti kapcsolatépítés fontosságát és hatékonyságát, a Minnernél már a második Üzleti Kapcsolatépítés hetet rendezzük (2018. október 15-i hét). Jelenleg még a Minner Extra zárt Facebook csoportban történik a szervezés. 2600 taggal elég szép számmal történnek találkozók a héten (Debrecentől egészen Szegedig). Na nem olyan urasan, öltönyben 1-1 perces bemutatkozásokra kell gondolni, és nem is csoportosan. A klasszikus személyes találkozókat preferáljuk itt, tehát általában 2 ember találkozik egymással, vagy max 3-4. És beszélgetnek. Na, de miről?

Így néz ki egy általános üzleti kapcsolatépítés találkozó menete:

 1. Ha nem ismeritek egymást mindenki beszél egy kicsit magáról, mit csinál éppen, vagy előtte mit csinált és miért most ezt… ez kb. 15 perc alatt megvan.
  Ha ismerik már egymást (fontos az üzleti kapcsolatok ápolása), akkor átbeszélik kivel mi történt. Átbeszélitek, hogy milyen problémába ütköztetek, vagy lehet éppen egy másik üzleti ismerősötök problémáját említed. (Többször előfordult nálunk is, hogy így oldottuk meg).
 2. Valahogy mindig azt történik, hogy egymásra hangolódtok és meglesz a közös téma, a kacsolódási pont. És elkezdtek beszélgetni, akár 1 órán át.
 3. Miről beszélgettek még? Ehhez olvasd el, hogy mi is az üzleti kapcsolat:
  Üzleti kapcsolat: Bárki lehet, akár egy cég alkalmazottja is, vagy vezető beosztású embere és természetesen vállalkozó vagy cégvezető is. Fontos! Vele nem beszélgetsz arról, hogy most halt meg a kutyád! A cél az ilyen kapcsolatépítésnél természetesen az, hogy megismerjétek egymást, ki mivel foglalkozik, mihez ért, vagy például milyen kapcsolatai vannak, miben tud neked segíteni. Beültök egy kávéra, találkoztok egy eseményen vagy együtt ebédeltek (üzleti ebéd).
  Miről beszélgettek? – Általános témákról. Ki mivel foglalkozik, adott piaci tapasztalatokról, üzleti hírekről, változásokról.
 4. Elköszönés. A végén nem kell, hogy konkrétumban megegyezzetek. A lényege nem az eladás, nem az, hogy eladjatok egymásnak valamit. Most már el tudjátok helyezni egymást, hogy ki, mit csinál, mihez ért, vagy éppen mihez van kapcsolata (ismeretségi körében). Ugye ez akkor derül ki, mikor beszélgettek.
 5. Később időnként találkoztok, vagy tartjátok a kapcsolatot online.
 6. Fura, de működik. Ebből a kis leírásból azt látod, hogy mennyire egyszerű és kicsit azt érzed, hogy dehát ez hogy jön be. Ugye? Még ebben az évben akartam írni egy esettanulmányt, de túl anyagias lett, így nem írtam meg. Egy kapcsolatépítés challenget csináltam még év elején. Több mint 20 üzleti ebédet, vagy reggelit szerveztem hozzám közel álló vállalkozókkal, vagy éppen ismerőseimmel (külön-külön). A végén kijött, hogy egymásnak közel 4 millió forintot eredményeztek ezek a találkozók. Nem csak nekem, hanem akikkel találkoztam. Ha most több hónap távlatból nézem, akkor számításaim szerint már 7-10 milliónál jár az összeg. Nem írtam le, mert nem szabad csak a pénzre hajtani a kapcsolatépítésnél. A jó társaság és a szellemi haszon is hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan érdemes üzleti kapcsolatépítést is aktívan csinálni.  Nem is beszélve arról, hogy új piacokat, területeket ismerhetsz meg, akár új vállalkozás ötletek születhetnek. 

Ez volt egy általános leírása egy ilyen találkozónak. Nem bonyolult igaz? Te is meg tudod csinálni! Neked nem megy, mert diák vagy, vagy éppen gyerekkel vagy otthon?

 • Kisgyermekes szülőként:
  Atya ég, ha én gyesen lennék otthon minden másnap találkoznék így valakivel 🙂
 • Ha diák lennék,
  Ó te jó ég mennyi időm lenne. Már fiatalként érdemes elkezdeni, hidd el az emberek így is találkozni akarnak veled.
 • Ha alkalmazott vagy?
  Mázli, ha munkahelyen más emberekkel is találkozol, valójában még fizetnek és közben, miközben kapcsolatot építesz. Ha ritkán találkozol külsősökkel a munkahelyen, akkor csak esti időpontok jöhetnek szóba. Heti 1-2 találkozót iktass be! Járj üzleti találkozókra (pl. Minner).
 • Vállalkozó, cégvezető vagy?
  Neked egyértelmű! Kötelező! Még akkor is, ha webshopod van, vagy mindent online értékesítesz.

Hogyan tudsz nagyobb kapcsolati hálóra szert tenni?

 1. Részt veszel a Minner Üzleti Kapcsolatépítés Hetén (egyre több lesz). Tudod Minner Extra zárt csoportban szerveződik jelenleg. Ha lesz változás arról értesítelek.
 2. Járj el üzleti témájú rendezvényekre, eseményekre, konferenciákra. Akár ingyenes rendezvények is jók. Itt a szünetekben bátran menj oda az emberekhez, cseréljetek névjegykártyát, vagy más módon elérhetőséget, beszélgess. Majd később beszéljetek meg egy találkozót valahol.
 3. Tudatosan szervezz találkozókat! Csinálj egy tervet! Például heti 2-3 emberrel találkozol.
 4. Kérd meg azt akit ismersz, hogy hozzon össze olyan valakivel, akivel tudnál kapcsolatot építeni. Ebben segítségedre lehet, hogy látod mondjuk a LinkedIN-en, hogy ő kit ismer és akkor már konkrétan is meg tudod jelölni, hogy kit keres.
 5. Felmerültek még benned kérdések? 
  1. A Minner üzleti kapcsolatépítés videós oktatásban útmutatót kapsz ahhoz, hogy miként tudod építeni a kapcsolati hálód! Gyakorlati példákon keresztül sajátítod el a kapcsolatépítés fortélyait. Kattints ide és szerezd be most!
  2. Ha még rá szeretnél hangolódni erre, akkor kapcsolódó cikkek:
   50 üzleti kapcsolat elég, hogy még sikeresebb legyél, 100 pedig egyenesen a csúcs felé…
   3 tipp, amivel könnyedén tudod építeni a kapcsolati tőkéd, vagyis könnyen helyzetbe hozod magad
   Hogyan segíti a kapcsolatépítés a vállalkozásod sikerességét? Már az induláskor is.
   -Egy hóbortos cégvezető? Fel-alá sétáltunk egy plázában az üzleti megbeszélésen. Tudod miért? – Kapcsolatépítés sztorik
   Üzleti reggeli, amin aranyat is nyertem – Kapcsolatépítés sztorik
   – A KFC-s srác, akiből később … – Kapcsolatépítés-sztorik