KezdőlapVállalkozásSaját vállalkozást szeretnék indítani. Hogyan kezdjek hozzá? - gyakorikérdések

Saját vállalkozást szeretnék indítani. Hogyan kezdjek hozzá? – gyakorikérdések

-

Felnéztem a gyakorikérdések.hu -ra és beírtam a vállalkozás szót. Kíváncsi voltam, mire is kérdeznek rá az emberek. Néha magam is meglepődök a kérdéseken, viszont a válaszok is elgondolkodtatnak. Néhány kérdést kiemelek, illetve én is válaszolok rá.

1. “Saját vállalkozást szeretnék indítani egy barátommal. Mégis hogyan kezdjük el?
Üdvözlöm Önöket! Kérem olvassák el!
Jómagam 6 éve dolgozok 2 multi cégnél, egy barátom pedig 2 éve. Elegünk volt már rég, hogy nem magunknak keressük a pénzt, végül is csak jutalékot kaptunk a munkahelyünktől. Megbeszéltük anno, hogy ha bárkinek eszébe jut valami ötlet, akkor azt megbeszéljük, hozzávetőlegesen a kiadásokat, bevételeket, költségeket, s hogy mennyire lehet igény egy esetleges szolgáltatásra, avagy van-e konkurencia..stb. Körül-belül 1 éve törjük a fejünket ezidáig. Most úgy tűnik megtört a jég. Megvan a nagy ötlet, nincs konkurencia, és úgy gondoljuk minden egyes korosztálynak lenne rá igénye. Nagy vonalakban annyit, hogy Sport és Szabadidőről lenne szó, rengeteg lehetőséggel, programmal, szolgáltatással.
Elkezdtünk számolgatni, én úgy 15 milliós beruházásra gondolok. Természetesen fiatalok vagyunk (27 és 21évesek), de itt nem is ez a lényeg. 15 milliónk sajnos nincs. Tanácsokat, véleményeket kérnénk, ki hogy kezdené el a helyünkben a lehetséges vállalkozást?
Kérném azokat, akik egyből elküldenének komentben, hogy menjetek dolgozni, és 20 év múlva próbálkozzatok már Önerőből, kíméljenek. Ezt most 150%-os komolysággal AKARJUK!
Hitelt vegyünk fel, esetleg pályázatok írásával kezdjük? Mégis hogyan működik ez?”

Ide teljesen értelmes hozzászólások érkeztek, és a srácok kedvét sem vették el a vállalkozástól.
Az én válaszom: Most nem is maga az ötlet a lényeg. Nagyon sok kezdő vállalkozó elköveti azt a hibát, hogy egyből a legnagyobbat akarja. A legjobb az, ha szépen lassan építkezel, és úgy viszed előre a vállalkozásodat. A hitellel nehéz bánni. Az ő ötletüknél talán a legjobb megoldás a külső tőke bevonása kockázati tőkés, vagy üzleti angyal által. Erről itt írtam, kattints ide! A másik megoldás, hogy először bérelnek helységet, csarnokot, és miután van elég tőke, utána ruháznak be.

2. “Hol találok naprakész információt vállalkozás indításához?
Üdv, Szeretnék vállalkozást alapítani első körben bt formájában, mely az épületgépészeti anyagok kereskedelmével foglalkozik.
Naprakész információkra lenne szükségem a különböző befizetendő illetékekről jogi szabályokról, az alapításhoz szükséges dokumentumokról és arról, hogy kell e hozzá végzettség kötelezettség és ha igen akkor miféle és jók e az én végzettségeim.
Szeretnék tájékozódni, mielőtt bármibe is nekikezdek.
A neten rengeteg elavult, fals és nem az én szakágamra vonatkozó információ van és mint ilyen eléggé nehéz tájékozódni”

Az én válaszom: Szinte megegyezik a kommentelők válaszával, vagyis könyvelőhöz és jogászhoz kell fordulnod. A weben sajnos nincs naprakész információ. Itt jön viszont képbe az egyik vállalkozás ötletem, ami ezt küszöbölné ki29. ötlet – Wiki oldal vállalkozóknak

3. “Vállalkozás beindítása pénz nélkül?
Konkrétan arról lenne szó, hogy az elképzelés meg van, csak a tőke hiányzik. Férjem is és én szakmunkások vagyunk. Mindkettőnk elképzelése nagyon jó lenne és volna is rá kereslet, de sajnos tőke hiányában csak a tervezésig jutottunk. Van ma esély erre egyáltalán? Hogyan lehet pénzt szerezni pénz nélkül? Havi fizetésből spórolni nem tudunk, bankokkal szóba sem állhatunk. Tudom, akármelyikünk vállalkozása beindulna, más szakmunkásoknak is tudnánk munkát biztosítani, mert volna rá igény. Értelmes válaszokat várok, hátha van valakinek épkéz-láb ötlete!”

Az én válaszom: Az üzleti terv nem árt, azt tudnod kell, hogy miközben vállalkozol, maga a terméked, szolgáltatásod is átalakul. Sokszor megesik, hogy nem azzal fogsz foglalkozni amibe belevágtál. Ha nincs tőkéd, akkor vagy keresel magad mellé tőkés társat (üzleti angyal, kockázati tőkés, bank…), vagy olyan vállalkozásba fogsz bele, amihez nem kell annyi tőke.

4. Mit árulnál webshopon? Milyen webshopot nyitnál? Mi érné meg szerinted?
“Tegyük fel, hogy egy csapat nagyon kedvező áron tud neked készíteni egy profi designos weboldalt közepes marketinggel. Milyen cikkeket, vagy szolgáltatást kínálnál rajta?”

Az én válaszom: Emlékszel arra a cikkemre, hogy: Már van ilyen vállalkozás, miért indítsak egy hasonlót? Ebben leírtam, hogy nyugodtan vágj bele olyanba, amit már más csinál, hozz létre hasonló webshopot… Lehet, hogy te jobban csinálod, vagy ugyanazt más célcsoportnak adod majd el, más üzleti tervet követsz, más üzleti modellben gondolkozol…. Ne görcsölj ezen! Vágj bele!

Fontos! Bátran kérdezd a könyvelődet, vagy fordulj ügyvédhez, illetve adótanácsadóhoz a kérdéseiddel. Sok cégnél van ingyenes konzultációra is lehetőség. A szakértőt kérdezd!

Forrás: gyakorikerdesek.hu
Fotó: Lars Plougmann/Flickr

 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek