Tavaszi üzleti könyvajánló a Minnertől

Végre kijött a jó idő, ami még a kreativitásunknak, motivációnknak is kedvez. Azt mondom, használjuk ki és olvassunk, inspirálódjunk, tanuljunk, hogy még jobb vállalkozásunk legyen. Összegyűjtöttem azokat a könyveket, melyek segíthetnek téged a mindennapokban, illetve meghatározzák a céged és saját magad hosszú távú fejlődését is. Azt mondom, ne totojázz, olvasd el őket, mert mióta én “kivégeztem” őket, azóta még jobban szárnyalok!

A könnyed tartalmak, melyek főleg a skilljeidet fejlesztik

Olvass az emberekben – A módszer, amit az FBI és az Amerikai Egyesült Államok hadserege alkalmaz – Dr. David J. Lieberman
Érdemes pszichológiával kapcsolatos könyveket olvasni, főleg akkor, ha meg szeretnéd ismerni a vevőidet. És még inkább érdemes ilyet olvasnod, ha a könyv telis-tele van gyakorlati példával és azok magyarázatával. És ez a könyv ilyen! Én a kezembe fogtam, és abba se hagytam a könyv feléig az olvasást, annyira felpörgetett. Mondjuk ez nem egy egyszer olvasom könyv, mert többször is kell értelmezni a leírtakat, sőt ülepednie is kell, illetve felfrissíteni a tanultakat.

Szolgálj, hogy vezethess! – Amit egy elit katonától tanulhatunk az üzleti életben – Porkoláb Imre
A könyv párhuzamot von a katonai kiképzések, gyakorlatok és az üzleti élet, vagyis inkább egy cég vezetése, csapat irányítása között. Érdekes történetek miatt garantáltan nem fogsz unatkozni, üde színfoltja az üzleti könyveknek. Azért is érdemes megvásárolnod és elolvasnod, mert nem a száraz üzleti dolgokról, tippekről olvashatsz benne, hanem a sztorikon keresztül a katonai alakulatok mindennapjaiba is belelátsz.

Tervezz, alkoss könnyedén

Lean Startup – Hogyan tegyük ötleteinket sikeressé és fenntarthatóvá? – Eric Ries
Ma már egy cégnek folyamatosan innovációra van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja a lépést a piaccal. Akár a lean elmélet, akár ez a Lean startup könyv is rávilágít arra, hogy nincs olyan, hogy egy cég, termék készen van, továbbá arra is, hogy nagyon fontos az agilitás, a tesztelés, optimalizálás. Eszméletlen sok startup sztorit ismerhetünk meg a könyvben, mely így a tippeket átviszi a gyakorlatba is. A könyv nem csak startupoknak szól, hanem normál vállalkozásoknak is.

Sprint – Hogyan oldjunk meg nagy problémákat és teszteljünk új ötleteket öt nap alatt? – Jake Knapp – Braden Kowitz – John Zeratsky

Kiút a káoszból. Tudod szoktam mondani, hogy egy A/4es lap elég, hogy elkezdj tervezni, alkotni, ötleteken dolgozni, vagy éppen arra, hogy még produktívabb legyél. A könyv még ehhez hasonló olyan tippeket ad számodra, hogy

  • nem csak rendbe teszi a gondolataidat, ötleteidet,
  • hanem rámutat, hogyan tudod az ötleteidet a megvalósítás irányába terelni,
  • és ezt rövid idő alatt.

Rework – Profit újratöltve – Jason Fried – David Heinemeier Hansson
Ez az a könyv, amit akkor érdemes elővenned, ha éppen bizonytalan vagy a vállalkozásodban. Az olvasása közben annyiszor fogsz a fejedhez kapni, hogy öröm lesz számolni. Sőt már-már motiválni fog a munkára. Néha olyan érzésem is volt, mintha lecseszne a szerző, igen néhol elég szabad megfogalmazásokat olvasni benne. A könyv segíteni fog a céged fejlődésében is, illetve a vállalkozói gondolkodásmódodra is pozitív hatással lesz.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Természetesen nem a meteorológiai hőtérképre gondolunk, hanem arra, amit a weboldaladon használhatsz a látogatóid aktivitásának elemzésére. Kiderítheted, hogy meddig görgetnek le, hová kattintanak, mely paneleken töltenek el több időt. Így lényegében folyamatosan monitorozhatod őket, és ennek segítségével javíthatod a felhasználói élményt, hogy lehetőleg minél több konverziót tudj elérni.

Az adatvédelemtől egyik félnek sem kell tartania, teljesen anonim módon történik a képernyőfelvétel, és nem terjed ki más megnyitott ablakokra. Az eszköz neve hotjar, amit úgy tudsz használni, hogy a regisztráció után beágyazod a szoftver által generált egyedi kódot a weboldaladba.

Rendkívül izgalmas lesz látni a látogatók viselkedését, és arra fog sarkallni, hogy addig fejleszd a weboldalad, amíg nem kínálod a lehető legjobb élményt számukra, hiszen ez a bizniszedet is befolyásolja.

MinnerInstant

Biztosan jártál már úgy, hogy egy érdeklődő valamilyen módon (telefonon, email-ben, Facebook üzenetben) megkeresett, és feltett milliónyi kérdést a termékeddel, szolgáltatásoddal kapcsolatban. Ha ez viszonylag sokszor megesik, akkor valószínűleg nagyobb figyelmet kell szentelned a GY.I.K.-re, azaz a „Gyakran Ismételt Kérdések”-re (angolul F.A.Q.). Alapvetően a látogatók bizalmatlanok, ezért többféle módon is meg kell győzni őket arról, hogy téged válasszanak; de nem úgy, hogy rengeteg időt vesztegetsz el azzal, hogy mindenkinek egyesével válaszolsz. Tedd fel az összes olyan kérdést, amely felmerülhet a leendő vásárlód fejében! Mit, miért, mikor, mennyiért, hogyan…? Hozz létre egy ilyen oldalt a weboldaladon belül, és töltsd fel ide az összes kérdést, a válaszaiddal együtt. Ha ezután valaki újabb kérdéssel traktál, frissítsd a listát, így elkerülve azt, hogy állandóan felesleges kérdésekkel bombázzanak. Ha pedig a kérdések inkább a terméked / szolgáltatásod specifikációra irányulnak, bővítsd ki a termékleírásokat!

MinnerInstant

A linktr.ee nevű interaktív linkfáról már írtunk a Digitális Ninja hetek alkalmával, és ha akkor nem próbáltad ki, most itt az ideje! Röviden a lényeg: ha van Instagram fiókod, korlátozott karaktert tudsz a profilodon megjeleníteni. Egy linkcsokor lehetőséget ad, hogy a látogatót bármilyen felületre navigáld anélkül, hogy kettőnél többet kelljen kattintania. Így, ha bárhol – mondjuk egy rögzített közösségi média posztban – megosztod a linkcsokrod, onnan átirányíthatod a látogatót más platformokra, de akár közvetlenül a webshopodba is, ezáltal magasabb konverziót érhetsz el.

Az ingyenes verzió is tökéletesen ellátja a feladatát; az előfizetéssel több statisztikához férhetsz hozzá, eltüntetheted a linktr.ee logót, valamint feliratkozókat gyűjthetsz.

Nézd meg a Minner linkcsokrot ide kattintva!

Ebben a cikkben részletesebben olvashatsz erről az interaktív megoldásról: Linkből menü például Instagram-on. Interaktív online linkcsokor – linktr.ee

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

  • Túl élte a csődöt
  • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
  • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
  • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
  • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek