Youtube vs Facebook (Instagram) – Itt az InstagramTV, előfizetéses FB csoportok, Youtube feliratkozási díj

Érdekes, hogy pont erre a hétre időzítette a Youtube és a Facebook is, hogy beindítja az új szolgáltatásait. Sokan eddig úgy gondolták, hogy a Facebookon belül lesz majd egy olyan megoldás, amivel a Youtube babérjaira akar törni a legnagyobb közösségi oldal. A FB csavart egyet a dolgon. A Facebookhoz tartozó Instagramon vezették be azt, hogy akár 1 órás videókat is fel tudunk tölteni. Ez az IGTV, vagyis InstagramTV. Nézzük mi van még itt!

IGTV – Instagram

Már pár hete belengették, hogy várható ez az újítás. Most tették elérhetővé a felhasználók számára, amikor átlépték a havi 1 milliárd aktív felhasználó számot. Az IGTV applikációt külön le kell tölteni (Android és iOS), majd hozzákapcsolódik az Instagram applikációhoz és onnan is elérhető. Most akár már 1 órás videót is fel tudunk tölteni Instagramra, eddig  a hírfolyamba (főgaléria) maximum 1 perceset, míg a történetbe (stories) 15 másodpercet engedett a rendszer. A Facebook tehát egy lépést már megtett, hogy a Youtubeot bevegye, de még meg kell oldania a videók megfelelő kereshetőségét (FB-on és Instán is). A cikk végén belinkelt Youtube videó ötleteket akkor ide is átemelhetjük, mármint az IGTV-re.

Facebook és az előfizetéses csoportok

Eddig a közösségi oldalon nem volt olyan lehetőség, hogy az oldal adminok, vagy csoport adminisztrátorok pénzt tudjanak kérni a Facebookon belül a munkájukért. Most a FB lehetőséged ad arra, hogy pénzt keressenek a csoport adminisztrátorok. A FB egy blogbejegyzésében írt arról, hogy mit vezetnek be hamarosan. Az adminok eldönthetik, hogy havi rendszerességgel tagdíjat kérnek-e. Az oldalon belül 5-30 dollárt tudnak ezért kérni (havonta, vagyis 1500-8500 FT-ot). Eddig is volt már rá példa, hogy valaki pénzt szedett így emberektől, csak most annyi a változás, hogy a FB ezt engedélyezi is és segít az adminisztrációban és természetesen a pénzügyi műveletekben. Jelen állás szerint a tagdíjból a FB nem részesedik.

A Youtube-on új bevételi forrása lehet a videóbloggereknek, csatornatulajdonosoknak

A Patreon oldal mintájára bevezeti a videós oldal, hogy a rajongók, feliratkozók havi 5 dollár adományt ajánlhatnak fel egy-egy csatornának. Jelenleg az a limit, hogy ehhez minimum 100 000 követőre van szükség.

Kapcsolódó cikkek: 

Forrás: HWSW, HVG

Van még 5 perced? Instant üzlet

Olvasd el a Minner rövid üzleti híreit a Minner Instantban!Kattints ide és csak görgess lefelé a rövid üzleti információkat olvasva. Tovább a Minner Instantra! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!