5 üzleti hír áprilisból: negatív GDP, munkanélküliség, kiadó üzlethelyiségek még a West Endben is

Az áprilisban küldött 20 hírből választottam ki az 5 legfontosabbat, ezeket kapták a Minner hírlevél feliratkozói.

Miután kedvet kaptál a hírszemléhez, iratkozz fel és hétfőnként reggel te is kapsz 5 válogatott üzleti hírt! Kattints ide!

Visszatér a kényszervállakozók kora Magyarországon? – Napi.hu
Márciusban 2488 céget alapítottak Magyarországon, ez a szám a 2019-es havi átlagot is meghaladja. Az Opten céginformációs szolgáltató szerint a koronavírus-járvány hatása folyamatosan gyűrűzik majd be a statisztikákba, de azt is megjegyzik, hogy a cégalapítások magas száma a 2008-2009-es válság alatt is jellemző volt, sok munkáját vesztett alkalmazott döntött kényszerűségből vállalkozás indítása mellett. Ugyanakkor a 2010-es évek elejére jellemző tömeges felszámolási és kényszertörlési számok azt mutatták, hogy sok vállalkozás hullott el az alapítást követő években. A 2008-ban alapított cégeknek csupán 48 százaléka érte el a 10 éves kort, ami a rendszerváltás óta mért leggyengébb 10 éves túlélési ráta – állapította meg a céginformációs szolgáltató.

A kínai GDP 6,8%-kal csökkent az első negyedévben! – Minner
A kínai bruttó hazai termék (GDP) az idei év első három hónapjában első alkalommal zsugorodott azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték jelenteni Kínában a hivatalos negyedéves GDP-adatokat. A vártnál nagyobb mértékben, 6,8 százalékkal csökkent a kínai gazdaság az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest az új koronavírus-járvány megfékezését célzó, széleskörű korlátozások következtében – jelentette be pénteken Pekingben a kínai statisztikai hivatal. Ez az időszak volt, amikor főleg tombolt a vírus Kínában, azon belül is Hupej tartományban.
Csak egy kis összehasonlítás: 
– Az USA-ban, 2008-as GDP változása volt -0,1%, 2009-ben az adat -2,5%.
– Magyarország 2008-as GDP változása 1,1%-os növekedés volt, 2009-ben -6,7% csökkenés.

Miért emelkedett ennyit a tőzsde a márciusi zuhanást követően? Mi lesz most? – Minner
Még a taxis is részvény vásárlásról beszélt az utóbbi hetekben. Nem csoda, hogy recesszió ide vagy oda, az árfolyam emelkedett. De ugyanez történt anno 1929-ben is, sőt 2008-ban is, a zuhanás után emelkedett a tőzsde. Jelenleg olyan árszinten van, hogy alig 10-15%-ra vagyunk a korábbi év eleji rekord csúcstól. Túl drágák tehát a részvények a gazdaság állapotához képest. Zuhanó dologba nem szállunk be, főleg nem ilyen gazdasági adatok mellett!  Olvasd csak el a következő bekezdést, hírt! Ami elsőre logikusnak tűnhet, az nem biztos hogy annyira pozitív. 

Az MNB koronavírus-járvány gazdasági hatásait vizsgáló vállalati felmérésének eredményei – MNB
 A válaszadók 44 százaléka szerint legalább fél évre lesz szükség ahhoz, hogy a bevételek újra elérjék a válság előtti szintet. A kitöltők 55 százaléka a foglalkoztatotti létszám megtartásában gondolkodik, de a válság előtti létszámot csak legfeljebb 2 hónapig tartják fenntarthatónak. A járvány miatt a válaszadók felénél likviditási problémák is felmerültek, leginkább a közterhek és a bérek fizetése okoz problémát. A kérdést megválaszoló vállalatok fele legfeljebb 1 hónapig képes fenntartani a fizetőképességét, ha nincs árbevétele. A kérdésre válaszolók 40 százaléka tervez hitelt felvenni a következő negyedévben a bérek finanszírozására, jellemzően 3 havi bérköltség fedezésére.

Csökkenő bérleti díjak, sok új kiadó üzlethelyiség. Még a West End-ben is – Minner
Egyik napról a másikra 6 új kiadó West End üzlethelyiség került fel az ingatlaportálokra. Már ez is jelzi az üzlethelyiség piacon a változást, továbbá a cégek csődközeli helyzetét. Míg tavaly 10 000 Ft / m2 havi bérleti díjért volt egy átlagos Budapest belvárosi üzlethelyiség, kicsit kijjebb 7-8000 Ft/m2/hó volt, kisebb 10-25 m2-es utcafronti üzletek pedig 5-7000 m2/hó bérleti díjért kivehetőek voltak, addig már most láthatóan 20-30%kal olcsóbban adják őket. Természetesen még sok a korábbról fennmaradt hirdetés az ingatlanportálokon. 

Kattints ide és iratkozz fel a hírlevélre!

Áprilisi hírlevelek:

Fotó: Markus Winkler / Unsplash

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!