5 üzleti hír februárból: Korona vírus és a gazdaság, hazai áremelések, FB csoportok

A februári üzleti hírlevelekben kiküldött 20 hírből 5-öt kiválasztottam. Olvasd el őket! És ha kedvet kaptál, iratkozz fel a Minner hírlevélre!

A Facebook reklámja a Super Bowl-on a csoportokról szólt. Mit jelent ez? – Minner
A Super Bowl-on lejátszott Facebook reklám több mint 3 milliárd forintjába fájt a közösségi oldalnak. Az 1 perces reklámban a FB csoportokat reklámozta a cég. Ez azt is jelenti számunkra, hogy érdemes fókuszálni cégként is a csoport marketingre. Videó és részletek a Minner cikkben 

A Korona vírus teljesen felborítja a hazai kereskedelmet. Lehetőség a régiós gyártóknak – Minner
Nagyon sokféle információt kapunk, az egyes gyárak különböző időpontokban indulnak újra. A hivatalos válasz eddig február 10. volt, de mint kiderült, ez csúszik. Csak nagyon kevesek tértek vissza a munkába, a többiek 17-ét mondanak leghamarabbi időpontnak, vagy még későbbit. Van, aki márciust mond.
Mit jelent ez?
Óriási készletezési problémával szembesülnek már most a magyar kereskedők is. Több hónapos csúszások várhatóak, ami igazán megedzi a kereskedőket (legyen az online, vagy offline kereskedő). Már most több Minner kereskedő jelezte, hogy a csúszások miatt alternatív beszerzési helyeket kell keresnie, sőt néhányan azt is jelezték, hogy teljesen jogos volt a felvetés, miszerint neki kell még a konkurencia előtt lépnie (akár olyan trükkel is, hogy felvásárolja a készletet és árat emel). De a régiós gyártók is nehéz helyzetben vannak, mert sok alapanyag vagy alkatrész Kínából származik, tehát a gyártásra is hatással van (még ha régiós is).

Hosszú évek óta nem volt akkora áremelkedés, mint 2020 januárjában – HVG
2020. januárban a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A 4,7 százalékos infláció sokéves rekordot jelent, 2016 januárja óta egyetlen hónap sem volt, amikor a mutató ilyen magas lett volt. Legutóbb 2012-ben járt 4 százalék fölött az infláció.
A januári áremelkedést befolyásolhatta, hogy a forint árfolyama mélyrepülésben van, február 12-én egy euróért már 340 forintot kellett adni – márpedig a forint árfolyamának gyengülése felfelé hajtja az importált termékek és szolgáltatások árát.
Áremelésen gondolkodsz? A Minner vállalkozók tapasztalatai: Áremelési tapasztalatok vállalkozóktól

Már a járvány kitörése előtt is akadozott a világkereskedelem – G7
A helyzet veszélybe sodorta a világ egyik legnagyobb hajózási társaságának törekvését is, hogy újratárgyalja hitelezőivel az adósságait. De az egész logisztikai ágazat szenved, már csak azért is, mert a 2009-es válságot követően a tavalyi volt az első év, amikor visszaesett a világkereskedelem. Vagyis egy nem túl jó évet követően kénytelenek szembenézni a mostani káosszal az ágazat szereplői.
Ez az exportorientált magyar gazdaság számára is rossz hír, részben ezért csökkentette az idei növekedési előrejelzését 4-ről 3,5 százalékra a Pénzügyminisztérium.

Negatív értékelést írtak a cégéhez. Pert nyert a Google-lal szemben – Minner
A CBsm 23 nicknevű felhasználó azt írta a Google értékelésben, hogy a beavatkozása „rendkívül kellemetlen” volt és az volt az érzése, hogy „még sohasem csinálta ezt korábban”. (via index.hu)
A bíróság a fogorvosnak adott igazat és kötelezte a Google-t, hogy a rágalmazási perhez adja át a felhasználó nevét, telefonszámát és IP-címét.

Februári hírlevelek: Iratkozz fel a Minner hírlevélre!

Fotó: susanjanegolding / Flickr

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!