A koronavírus miatt fog most egy sikeres vállalkozás elindulni, kitörni

És most nem az egészségügyi maszkgyártókra gondolunk. Hanem a válságban lévő iparágakban fognak kiemelkedni. Több terület is válságban van a koronavírus-járvány miatt. Váradi József a Wizz Air vezérigazgatója levelet írt a munkatársaknak, hogy április-június negyedévben eddig soha nem látott visszaesést fognak elszenvedni. Ennek hatására leépítésbe kezdtek (munkavállalókat is, de a beszállítókkal is újra tárgyalnak). A magyar kormány is figyelmeztette a hazai turizmus szereplőit (hoteleket, vendéglátóhelyeket), hogy nyárig válság időszakot fognak átélni. Egyes becslések szerint ez kitarthat szeptemberig is, főleg a turizmusban. Előreláthatólag júliusig komoly kiesésre számíthatnak, de nem csak ők, hanem például az élő rendezvények, események szervezői is, emiatt a catering cégek, rendezvényszervezők… És ebből hogyan lesznek sikeres vállalkozások? Kérdezheted magadban.

Fontos! A cikk egy helyzetelemzés, hogy mi történik az üzleti életben egy ilyen időszak alatt.

Az innováció utat tör magának

A cégek között lesznek áldozatok. A turizmusban, vendéglátásban, rendezvényszervezők között mind vannak olyan piaci szereplők, akik nem fogják tudni megoldani cashflow-val ezt az időszakot és le kell húzniuk a rolót, vagy megtorpan a fejlődésük. Elbocsátások, beszállítói lemondások, pénzügyi tartalékok megcsappanása várható. Ilyen piaci környezetben azt is mondhatjuk, szelektálódik a piac. Kevesebb piaci szereplő marad a porondon, ami egy induló, vagy már fejlődő szakaszban lévő vállalkozásnak kiemelkedést hozhat. De egyébként a piacon lévő szereplők között is valaki piacot nyerhet.

Teher alatt nő a pálma.

A pálmás közmondás itt azt jelenti, hogy több piaci szereplőnél is szűkös erőforrásokból kell dolgozni és ilyenkor jöhetnek innovatív megoldások. A már működő cégeknél is most felgyorsíthatják például a digitalizációt, automatizációt (ha lehetséges), vagy egyéb innovációt vonz magával.

Válság, recesszió alatt vállalkozni? A vállalkozás elindítását sem kell tovább tolnod, ha éppen most indulnál, vagy valamilyen innovációt vezetnél be a piacon. Ezt figyeld!

  • A Microsoft akkor indult el 1975-ben, amikor éppen az 1973-as olajválság rázta meg az USA-t.
  • De, ha már 1973, a FedEX is pont abban a recessziós időszakban indult.
  • Airbnb, Uber, Slack a 2008-as válság időszakában indultak.
    Az Airbnb-nek például az volt a mázlija, hogy a válság időszakában New York-ban a sok szabadúszó, hipszter elkezdte kiadni a lakásukat, ami így a cégnek is nyerő helyzet volt, hát még a szabadúszóknak.

Még jobban előtérbe kerülhetnek a jól átgondolt üzleti modellek, az egyébként is hatékonyan működő vállalkozások most tudnak igazán kiemelkedni majd a fenn említett területeken.

A régiós gyártók is például előtérbe kerülhetnek és piacot nyerhetnek, ha nem csak a turizmust és eseményeket nézzük. Amerikában például egy mexikói hokiütőgyár kapta meg az összes USA megrendelést, ezzel kiütve a kínai gyártókat.

A home office, otthonról való munkavégzés is fellendül a következő időszakban, ami előre hozhatja olyan online szoftverek használatát, mint a Slack, Trello, vagy az egyéb projekt menedzsment megoldások. Továbbá a digitalizáció terén is fejlődhetnek a cégek.

Ne tekints tehát gátló tényezőként erre az időszakra a vállalkozásod elindítása vagy működtetése kapcsán. Ha már jó ideje szerettél volna terméket fejleszteni, innoválni a vállalkozásodban, akkor az biztos, hogy a recessziós időszak fogja kihozni belőled az innovációt. (Új termék fejlesztése cikk, podcast).

Van ám itt turizmusos téma, üzleti ötlet: Ideje leváltani őket? Szállás.hu, Netpincér, ingatlanpiaci szereplők

A 2020-as vállalkozási ötleteket is fusd át!

Forrás: Wizz Air- Index.hu
Fotó: Chad Davis /Flickr

Köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is! Sikeres 2020-at!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!